Ar ābolielm pildīts zoss cepetis. Pasniedzam ar bumbieriem sarkanvīnā!

Kuru katru dienu pie zoss cepeša netiksim. Bet svētkos sevi un savus mīļos ar jaunām garšām noteikti vajag palutināt!

Šāds cepetis ar bumbieriem vīnā lieliski iederēsies gan uz Mārtiņdienas, gan Ziemassvētku galda! Foto no grāmatas Ēdieni Latvijā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šāds cepetis ar bumbieriem vīnā lieliski iederēsies gan uz Mārtiņdienas, gan Ziemassvētku galda! Foto no grāmatas "Ēdieni Latvijā.

Sastāvdaļas:

3-4 kg smaga zoss, 

sāls, 

malti pipari.

 

Pildījumam: 

1 kg skābu ābolu,

1/2 citrona sula, 

50 ml brendija, 

sāls.

 

Bumbieri sarkanvīnā: 

1 kg bumbieru, 

1/2 l ūdens, 

200 g cukura, 

glāze sarkanvīna, 

50 ml baltvīna etiķa, 

3 krustnagliņas, 

kanēļa miziņa, 

glāze marinētu brūkleņu.

Reklāma
Reklāma

 

Gatavošana:

Zosij ar šķērēm līdz locītavai nogriež spārnu galus un izņem taukus.

Samaisa sāli ar maltiem pipariem un ar šo maisījumu ierīvē zosi no ārpuses un no iekšpuses. Zosi pārklāj ar pārtikas plēvi un novieto vēsā vietā, kur to atstāj vismaz pusstundu. Pa šo laiku sagatavo pildījumu.

 

Ābolus nomizo un sagriež šķēlītēs, tiem pārlej citrona sulu un brendiju, pieber sāli un visu sajauc. Zosi ne pārāk blīvi piepilda ar āboliem, griezuma vietu aizšuj ar baltu kokvilnas diegu.

 

Zosi uz muguras liek ar taukiem ieziestā cepamajā pannā, spārnus cieši piespiež. Zosi cepeškrāsnī cep 2-2,5 stundas, ik pa brīdim nosmeļ iztecējušos taukus un ar tiem aplaista putnu. Cepeša gatavību pārbauda, tajā iedurot ar koka iesmiņu. Ja iesmiņu ir viegli iedurt un dūriena vieta nesulojas, tad zoss ir gatava. Zoss cepetis paredzēts 8-12 ēdējiem.


Bumbieri sarkanvīnā:

Bumbierus nomizo un izņem serdes. No ūdens un cukura uzvāra sīrupu, kurā 3-6 minūtes blanšē bumbieru pusītes. Tad tās strauji atdzesē.

 

Cukura sīrupam pievieno krustnagliņas, kanēļa miziņu un mazliet pavāra. Pielej sarkanvīnu, etiķi un visu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.

 

Karstā marinādē saliek bumbierus un atstāj, lai atdziest. Pirms pasniegšanas katrā bumbiera pusītē iepilda brūklenes. Pasniedz atdzesētus.

 

IZLASI ARĪ pavāra Mārtiņa Sirmā ieteikumus Mārtiņdienas zoss vai pīles gatavošanai

 

Recepte no Zvaigzne ABC izdotās Lolitas Šelvahas grāmatas "Ēdieni Latvijā" 

 

Sastāvdaļas