Kā vislabāk ziemai saglabāt garšzāles?

Konservē un pagatavo Vidusjūras garšaugus eļļā

FOTO: Shutterstock.com

Konservēšanai gan eļļā, gan etiķī vienlīdz piemēroti ir baziliks, dilles, estragons, rozmarīns, izops, citronmelisa. Tikai eļļā labāk saglabāt pupumētru, raudeni un salviju, tikai etiķī – kreses, timiānu un gurķumētru. Taču tas neizslēdz citas kombinācijas. Katrā ziņā ķiploki, sinepes un čilī pipari nepievils nekad!

Vidusjūras garšaugi eļļā

Ideāla piedeva zupām, pastām, mērcēm, gaļas ragū un putnu gaļas ēdieniem. Garša ir ļoti intensīva, tādēļ nepārspīlē! Katru reizi, kad no burciņas izņem kārtējo devu, pielej nedaudz svaigas olīveļļas!

 

  • 1 maza buntīte bazilika
  • 1 maza buntīte raudenes
  • 1 maza buntīte rozmarīna
  • 1 maza buntīte timiāna
  • 1 maza buntīte salvijas
  • 1 maza buntīte pupumētras
  • 2 ēdk. smalkās jūras sāls
  • 75 ml labas olīveļļas

 

Garšaugus noskalo, nopurini, izklāj uz dvielīša un ļauj 2-3 stundas žūt. Lapiņas noplūc no kātiņiem, smalki sakapā un ieber bļodā. Samaisi ar sāli un ar karoti liec burciņā, ik pēc karotes stingri piespied. Pārlej olīveļļu, lai tā vismaz puscentimetru biezā kārtā pārklātu garšaugus. Aizvāko un uzglabā ledusskapī. Rozmarīnu var aizvietot ar franču estragonu – rodas gluži cita garšas nianse.

 

 Kā sagatavot garšzāles marinēšanai, lai tās nesāktu pelēt?

Reklāma
Reklāma

*Lapiņas noplūc no kātiņiem, noskalo un rūpīgi nosusini: tas ir ļoti svarīgi, jo citādi maisījums var sākt pelēt. 

*Garšaugus kapā ar ļoti asu nazi, tad tie nezaudē aromātu un tik ātri nebojājas. Ķiplokus nekapā, bet spied caur spiedi.

*Sagatavotās lapiņas smalki sakapā, cieši sapilda mazās burciņās un pārlej ar augstas kvalitātes olīveļļu, kurai pievienots nedaudz sāls. Vai arī – sakapātos garšaugus samaisi ar sāli jau pirms pildīšanas burciņā.

*Eļļas kārtiņai virspusē vismaz puscentimetru biezumā pilnībā jāpārsedz garšaugi.

*Burciņas uzglabā ledusskapī, bet pēc atvēršanas to saturs jāizlieto mēneša laikā. Jo mazāka burciņa, jo labāk – saturs tik ātri nesabojāsies.

 

  Avots: Žurnāls 100 labi padomi