Tēju vākšana un dārzeņu konservēšana pēc mēness fāzēm

Ir īstais laiks ievākt ziemas krājumus – gan ar smaržīgām tēju drogām, gan gatavojot ievārījumus, kompotus un citus konservus. Taču, vai zināji, ka to visu labāk darīt atbilstoši mēness fāzēm?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tieši tāpat kā sēšanā un stādīšanā jāievēro Mēness cikla daļas, arī ražas novākšanai ir svarīgi, vai no debesīm uz mums raugās augošs vai dilstošs Mēness (Mēness aug no jauna Mēness cikla sākuma līdz pilnmēness fāzes iestāšanās brīdim un tad dilst līdz brīdim, kad atkal sākas jauns Mēness cikls).

Augošā mēnesī novācam un uzreiz apēdam
Viss, ko novācam pirmajā Mēness cikla pusē, ir lieliski piemērots ātrai gatavošanai un apēšanai. Šajā laikā ķermenis ir īpaši uzņēmīgs pret uzturvielām, labprāt saņem vitamīnus, minerālus un pārējās uzturvērtības. Mēness cikla pirmajā pusē novācam visu to, ko apēdīsim uzreiz vai tuvākās nedēļas laikā. Arī mazsālītajiem gurķīšiem piemērots ir augošs Mēness.


Ilgstošai glabāšanai raža jāvāc dilstošā mēnesī
Savukārt pēc pilnmēness iestāšanās  novāktais ir piemērots  ilgstošai glabāšanai – konservēšanai, ievārījumu vārīšanai un vienkārši sabēršanai apcirkņos. Izņēmumi – Mēness atrašanās Jaunavas, Zivju un Vēža zīmē. Šajās zīmēs labāk neko nevākt un nekonservēt, jo ir lielāka iespēja pūšanai, pelēšanai un citām uzglabāšanas kaitēm. 

www.musmajas.lv

Reklāma
Reklāma