Kas jāēd 3 līdz 7 gadus vecam bērnam? Ēdienkarte vienai nedēļai

Bērna ēdienkartei ir nepieciešama nopietna, pārdomāta pieeja. Par to, kādas uzturvielas un kādā daudzumā ir nepieciešamas 3 – 7 gadu vecajiem bērniem stāsta un sabalansētas ēdienkartes paraugu piedāvā uztura speciāliste Ksenija Andrijanova.

Kartupeļu biezputra ar piedevām – lieliska izvēle pusdienu galdam. Foto: Gatis Saukāns.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kartupeļu biezputra ar piedevām – lieliska izvēle pusdienu galdam. Foto: Gatis Saukāns.

Sabalansēta ēdienkarte satur nepieciešamā daudzumā visas uztura sastāvdaļas – olbaltumvielas, taukus, ogļhidrātus, minerālvielas, vitamīnus, šķiedrvielas un nodrošina optimālu uztura apjomu – rada sāta sajūtu.

3 – 7 gadus vecajiem bērniem ir nepieciešamas aptuveni 1800 kilokalorijas dienā, no tās enerģijas 13.1% jāuzņem ar olbaltumvielām, 33% – ar taukiem, 53.9% – ar ogļhidrātiem. Vitamīnu un minerālvielu ieteicami daudzumu parasti neko neizsaka, jo bieži vien cilvēkiem nav priekšstata, cik ir 900 mg kalcija vai 0.002 mg B2 vitamīna. Tāpēc visu nepieciešamo centīšos ietvert ēdienkartē. Jebkuras ēdienkartes aprēķini ir tikai orientējoši, jo vienu un to pašu produktu uzturvērtība var atšķirties dēļ tehnoloģiskajiem procesiem vai sezonāli, katram cilvēkam ir savi ēdiena gatavošanas paradumi utt.

Svarīgi ir atcerēties par porciju apjomiem. Piedāvāju jums tabulu – tā raksturo ēdiena apjomu gramos 3 – 7 gadu vecajiem bērniem. Tajā NAV ietvertas visas iespējamas produktu kategorijas.

Brokastis:
1. Biezputra, dārzeņu ēdiens 200
2. Piens, kefīrs, miežu kafija, tēja 200

Pusdienas:
1. Salāti 50
2. Zupa 200
3. Gaļa 60
4. Dārzeņi, biezputra 130
5. Kompots, ķīselis 150

Launags:
1. Piens tēja, kefīrs 200
2. Biezpiens 50
3. Augļi 100

Vakariņas:   
1. Dārzeņi, sakņu ēdiens, biezputra 195  
2. Piens, kefīrs 200

Ēdienkarte. Kas ir svarīgi?
- Ieteicama gaļa bērnu uzturam ir tīri muskuļaudi (gaļa bez taukiem);
- Dienā ir jāizdzer vismaz 500 g piena, lai iegūtu optimālu kalcija daudzumu – ja ēdienreize nenodrošina šo daudzumu, piens jāpiedāvā padzerties starp ēdienreizēm;
- Ja pa dienu tiek ēsti produkti ar zemu tauku saturu, uz rupjmaizes jāuzsmērē sviests;
- Ieteicamās maizes ir rupjmaize un kliju maize;
- Kā desertu bērnam var piedāvāt ķīseļus, uzpūteņus, pašceptus (vēlams, lai esam droši, ka produkts nesatur pārtikas piedevas jeb E vielas) cepumus, tumšo šokolādi, paštaisītus saldējuma kokteiļus ar sulu un saldo krējumu.
- Daži ēdieni Jums var likties neracionāli, grūti pagatavojumi, negaršīgi, taču no veselīguma viedokļa bērns pie šādiem ēdieniem ir jāradina;
- Dārzeņus un augļus jācenšas dot termiski neapstrādātus, salātiem ieteicams pievienot klāt olīveļļu, nevis krējumu vai majonēzi.

 


Reklāma
Reklāma


Pirmdiena
Brokastis: auzu pārslu biezputra ar augļiem (var pievienot 5 g sviesta), auglis, piens.
Pusdienas: dārzeņu biezeņzupa, cūkgaļa mērcē, vārīti kartupeļi, biešu salāti ar eļļu, rupjmaize ar sviestu, kakao.
Launags: piena zupa ar kartupeļiem un klimpām, auglis.
Vakariņas: dārzeņu sautējums, kefīrs.
Iespējams, kādam ēdienu apjoms liksies lieli, bet tā nav – skatāmies un ievērojam porciju lielumus!

Otrdiena
Brokastis: omlete ar dārzeņiem, kliju maize ar sviestu, tēja, auglis.
Pusdienas: zirņu zupa, kotletes, rīsi, svaigu kāpostu salāti, rupjmaize, tēja.
Launags: kefīrs, auglis, dārzenis.
Vakariņas: kartupeļu pankūkas, auglis, kakao.

Trešdiena
Brokastis: miežu putraimu biezputra ar ievārījumu, auglis, tēja.
Pusdienas: borščs ar kartupeļiem, kartupeļu sacepums ar gaļu, redīsu salāti, rupjmaize, svaigi spiesta sula (paku sulas nav ieteicamas).
Launags: piena zupa ar nūdelēm.
Vakariņas: biezpiena plācenīši, kakao, auglis.

Ceturtdiena
Brokastis: biezpiena masa ar krējumu un cukuru, sēklu maizīte, kakao, auglis.
Pusdienas: rīsu zupa ar dārzeņiem, ceptā zivs, kartupeļu biezenis, burkānu salāti ar saulespuķu sēkliņām un eļļu, rupjmaize, tēja.
Launags: kartupeļu un burkānu biezenis, piens, auglis.
Vakariņas: ar malto gaļu pildīts pipars, tēja.

Piektdiena
Brokastis: prosas putra ar sviestu, auglis, piens.
Pusdienas: kartupeļu zupa ar gaļas frikadelēm, sakņu sautējums ar krējumu, rupjmaize, svaigi spiesta sula.
Launags: piena zupa ar ķirbi, sēklu maizīte.
Vakariņas: sautēti dārzeņi  ar zivi, auglis, tēja.

Sestdiena
Brokastis: rupjmaize ar olu un dārzeņiem, auglis, kakao.
Pusdienas: dārzeņu zupa, vistas fileja, griķi, biešu salāti, rupjmaize, tēja.
Launags: kartupeļu – pupiņu sautējums, kefīrs.
Vakariņas: krāsnī cepti kartupeļi ar zaļumiem, piens, auglis.

Svētdiena
Brokastis: omlete ar zaļajiem zirnīšiem un sieru, piens, auglis.
Pusdienas: zivju zupa, kartupeļi ar biezpienu, krējumu, lokiem, gurķu salāti, rupjmaize, svaigi spiesta sula.
Launags: piena zupa ar rīsiem un rozīnēm.
Vakariņas: dārzeņu sautējums ar gaļu, tēja, auglis.

* Ēdienkartes sastādīšanā ir izmantoti materiāli no V. Kozules grāmatas „Ēdināšanas darba organizācija skolās un pirmskolas izglītības iestādēs”, 2007. gads.