Lai draudzīgi veselībai un ugunsdroši jeb Kas jāzina, ja grasies iegādāties svētku rotājumus

Dekorējot svētkiem eglīti un māju, mēdzam izmantot dažādus rotājumus – citu par citu skaistāku un spožāku. Tomēr nereti aizmirstam par bīstamību, ko krāšņās lietiņas var radīt, ja tās nav kvalitatīvas vai izgatavotas no nepiemērota materiāla.
Pērkot rotājumus, pievērs uzmanību gan smakām, gan krāsas un spīduma noturīgumam.

FOTO: Shutterstock.com

Pērkot rotājumus, pievērs uzmanību gan smakām, gan krāsas un spīduma noturīgumam.

Modē dabiskums

Ekoloģiski rotājumi ir stilīgi, moderni un droši, turklāt rada mājīguma izjūtu un tuvina dabai. Tādas rotas ir izgatavotas no dabas materiāliem: koka, kaltētām puķēm, papīra, folijas un pat kanēļa standziņām, čili pipariem un cepeškrāsnī izžāvētiem citrusaugļiem. Šādus rotājumus var izgatavot arī mājās, un tā var kļūt par lielisku svētku gaidīšanas tradīciju.

 

Paberzē un pasmaržo!

Ja tomēr eglīšu mantiņas iegādājies veikalā, vispirms pārliecinies, vai, viegli tās paberzējot, uz rokas nepaliek krāsa vai spīdums. Ja paliek, rotājumus atstāj veikalā. Tāpat svarīgi, vai mantiņas nesmaržo pēc ķīmijas. Šāds aromāts mēdz būt, ja izmantots nekvalitatīvs materiāls vai krāsa, kas piesātināta, piemēram, ar formaldehīdu. Tas var izraisīt ādas kairinājumu, saindēšanos vai uzkrāties organismā. 

Ja rotājumu izgatavošanā izmantota līme, tie var saturēt acetonu, fenolu, dihloretānu un citas ķīmiskas vielas, kas izdalās apkārtējā vidē.

 

Lai mirdz!

Reklāma
Reklāma

Izvēloties gaismas virteni, pievērs uzmanību tās jaudai. Telpās pietiks ar 50 vatiem, ārtelpu virtenei vajadzīga 60 vatu jauda, bet ne lielāka, jo tad palielinās pārkaršanas un pat ugunsgrēka iespējamība. 

Virtenes vadiem jābūt izgatavotiem no vara, bieziem, lokaniem un labi izolētiem. Diemžēl lētās ķīniešu ražojuma virtenes reti atbilst šīm prasībām. Pirms iegādes palūdz pārdevējam ieslēgt virteni, lai pārliecinātos, vai pēc dažām minūtēm neparādīsies nepatīkama plastikāta vai deguma smaka. 

 

Paturi prātā, ka gaismas diožu virtenes ir drošākas par lampiņām, jo barojas no ārējā akumulatora.

 

Skaisti svārki

Gatavojoties svētkiem, neaizmirsti par skaistiem svārkiem eglītei. Tie ne tikai nodrošinās pabeigtu, harmonisku izskatu, bet arī pasargās grīdu no skujām.

Saistītie raksti