Šogad 4. maija svinības ar militāro parādi notiks Latvijas visaugstākajā pilsētā – Alūksnē

Šogad 4. maija svētku militārā parāde būs īpaša, jo tā notiks Latvijas visaugstākajā pilsētā – Alūksnē (ap 200 metru virs jūras līmeņa). Jau 11. reizi pēc kārtas Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svinības notiks kādā no Latvijas reģionu pilsētām, un šoreiz par centrālo svinību vietu izvēlēta Alūksne.
Parādes laikā paredzēti aviācijas pārlidojumi, kas, protams, būs atkarīgi no laikapstākļiem konkrētajā dienā. 
(Foto: Zane Bitere/LETA)

FOTO: LETA

Parādes laikā paredzēti aviācijas pārlidojumi, kas, protams, būs atkarīgi no laikapstākļiem konkrētajā dienā. (Foto: Zane Bitere/LETA)

Šogad jau 11. gadu pēc kārtas Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienas militārā parāde notiks ārpus galvaspilsētas. Šādu tradīciju 2012. gadā ieviesa toreizējais aizsardzības ministrs Artis Pabriks, lai lielo svētku sajūtu izbaudītu arī ārpus Rīgas. Pirmā šāda parāde 2012. gadā notika Rēzeknē, bet pērn – Saldū. Šogad par svētku militārās parādes vietu izvelēta Alūksne.

 

Šim īpašajam svētku notikumam gatavojas ne tikai mūsu bruņotie spēki, bet arī vietējā pašvaldība un kultūras organizācijas, kas 4. maiju Alūksnē piedāvās plaši atzīmēt tiem, kuri parādi nevēlēsies skatīties pa televizoru, bet dosies to vērot uz visaugstāk virs jūras līmeņa esošo Latvijas pilsētu. Protams, īpaši svinīga šī diena būs arī pašiem alūksniešiem. 
 

Alūksnes novada pašvaldība informē: Šogad 4. maijs Alūksnes novadā būs īpaši Latvijas svētki, jo Alūksnē notiks Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību karavīru un militārās tehnikas parāde, ko tiešraidē translēs arī Latvijas Televīzija, un virkne citu svētku pasākumu.
 

Uz Latvijas Brīvības svētku pasākumiem Alūksnē pulcēsies Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienības. Novada iedzīvotājiem un viesiem šajā dienā būs iespēja apmeklēt īpašu, Latvijas valsts svētku dienai veltītu dievkalpojumu, vērot karavīru un militārās tehnikas parādi, aplūkot dažādu armijas un Iekšlietu ministrijas vienību paraugdemonstrējumus, militārās tehnikas izstādi, koncertus, sporta aktivitātes un mājražotāju tirdziņu.

 

Militārā parāde notiks Pils ielā pie Alūksnes Jaunās pils. Tās ģenerālmēģinājuma norise paredzēta trešdienas, 3. maija, vakarā no pulksten 18.00, līdz ar to jau no pulksten 13.00 Pils iela būs slēgta satiksmei no Latgales ielas līdz Dzirnavu ielai, lai sagatavotu parādes norises vietu. Pils ielas malās parādes norises vietā tiks izvietotas drošības barjeras. Arī svētku parādes ģenerālmēģinājumu iedzīvotāji varēs apmeklēt.

 

4. maija – Brīvības dienas svētku Alūksnē programma:

Reklāma
Reklāma
  • Svētku norises sāksies pulksten 9.00 ar dievkalpojumu Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā.
  • Militārā parāde notiks no pulksten 11.00 līdz 12.00. To komandēs Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes komandieris pulkvedis Gunārs Kauliņš, bet to pieņems Valsts prezidents Egils Levits, aizsardzības ministre Ināra Mūrniece un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš. Parādes dalībniekus un svinīgā pasākuma viesus uzrunās Valsts prezidents, aizsardzības ministre un Alūksnes novada  domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers.

 

Parādes nobeigumā karavīri soļos līdz Dzirnavu ielai, kur parāde noslēgsies. Karavīriem sekos militārā tehnika, kas turpinās parādes braucienu pa Pils ielu un Rīgas ielu uz Rūpniecības ielu. 

 

Tāpat parādes laikā paredzēti aviācijas pārlidojumi, kas, protams, būs atkarīgi no laika apstākļiem konkrētajā dienā. Neizpaliks viena no militārās parādes sastāvdaļām – nāciju zalve. Foto un video entuziastiem jāņem vērā, ka parādes laikā dronus pacelt nav atļauts.

  • No pulksten 11.00 līdz 16.00 visus aicina doties uz Pilssalas stadionu, kur būs iespēja apskatīt Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu informatīvos stendus. Pa ceļam uz Pilssalu – stāvlaukumā Skolas ielā, kā arī pie Alūksnes Mākslas skolas būs apskatāma smagā bruņutehnika. Otrpus Pilssalas ielai, ja ļaus laikapstākļi, būs iespēja redzēt helikopteru, bet Alūksnes ezera iekšezerā pārvietosies amfībija.
  • Pilssalas stadionā būs vērojami dažādi paraugdemonstrējumi – Valsts robežsardzes un Valsts policijas dienesta suņi, Valsts policijas zirgi, paraugdemonstrējumi sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanā, policijas aizturēšanas un tuvcīņas demonstrējumi.
  • Pārtraukumos starp paraugdemonstrējumiem varēs vērot NBS Štāba orķestra un Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestra defilē priekšnesumus. Savukārt no pulksten 14.20 stadionā risināsies sadraudzības spēles futbolā, kur sacentīsies armijas un Alūksnes komandas.
  • Pēcpusdienā, no pulksten 15.00 līdz 17.30, būs svētku koncerts pie pašvaldības aģentūras “ALJA” (Pilssalā) uz īpaši šim koncertam būvētas skatuves. Tajā muzicēs Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestris, Zemessardzes orķestris, Mičiganas (ASV) Nacionālās gvardes 126. armijas orķestris, Zemessardzes deju ansamblis “Bramaņi” un Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra rokgrupa.
  • Savukārt Lielā Ezera ielā no pulksten 9.00 līdz 14.00 norisināsies mājražotāju un amatnieku tirdziņš.

 

Avots: jauns.lv, Elmārs Barkāns

Saistītie raksti