4. maija svētku pasākumi Rīgā

Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā pieejama plaša un daudzveidīga kultūras pasākumu programma.
Šogad Rīga ietērpta vēsturiskās fotogrāfijās no 90. gadu sākuma, tā akcentējot gan Latvijas, gan Ukrainas iedzīvotāju neatkarības centienus.

FOTO: Shutterstock.com

Šogad Rīga ietērpta vēsturiskās fotogrāfijās no 90. gadu sākuma, tā akcentējot gan Latvijas, gan Ukrainas iedzīvotāju neatkarības centienus.

Svētku programma Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā 

Latvijas neatkarības atjaunošanas dienā Latvijas Nacionālais vēstures muzejs aicina izjust prieku un lepnumu par savu valsti, izzinot tās attīstības gaitu dažādos laikposmos. Muzejs visas dienas garumā bez maksas piedāvā apmeklēt gan Latvijas vēstures pamatekspozīciju, gan tematiskās izstādes – “Latvijas valsts dibināšana un dibinātāji”, “Nauda Latvijā”; “Krāsainā Latvija”, “Airis, Mozus un radio. Koks Latvijas vēsturē”, “Krimplēnmānija. Modes kliedziens padomju garderobē”, savukārt Atmodas laika notikumus detalizēti varēs iepazīt Tautas frontes muzejā. Visas dienas garumā abas kultūrvietas ir iespējams apmeklēt gan individuāli, gan arī pievienojoties kādai no organizētajām ekskursijām vai nodarbībām.

 

Ekskursijas

Rīgā, Brīvības bulvārī 32, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs rīko ekskursijas gida vadībā un nodarbības ģimenēm ar bērniem: 

  • plkst. 11.00 ekskursija Latvijas vēstures ekspozīcijā;
  • plkst. 12.00 ekskursija pastāvīgajā izstādē “Latvijas valsts dibināšana un dibinātāji”;
  • plkst. 14.00 ekskursija izstādē “Airis, Mozus un radio. Koks Latvijas vēsturē”;
  • plkst. 16.00 ekskursija “Krāsainā Latvija”;
  • plkst. 17.00 ekskursija izstādē “Krimplēnmānija. Modes kliedziens padomju garderobē”;
  • plkst. 13.00 un 15.00 izzinoša nodarbība ģimenēm ar bērniem “Mana Latvija”.
  • plkst. 14.00 paredzētas ekskursijas Ukrainas kara bēgļiem Latvijas vēstures ekspozīcijā angļu un krievu valodās.

 

Tautas frontes muzejā Vecpilsētas ielā 13/15, Rīgā, organizētās ekskursijas gida vadībā notiks plkst. 11.00, 12.00, 14.00, 15.00 un 16.00. Tāpat tiks piedāvātas ekskursijas Vecrīgā un tuvākajā apkārtnē “1990. gada 4. maijam pa pēdām”, kas sāksies plkst. 11.00 un 14.30, uz to gan iepriekš jāreģistrējas, rakstot uz e-pastu: tfm@lnvm.lv

Plkst. 13.00 Tautas frontes muzejā notiks arī ekskursija Ukrainas bēgļiem angļu valodā.
 

Muzeji atvērti no plkst. 11.00 līdz plkst. 18.00, ieeja – bez maksas.
 

Papildus

  • Turpinot nesen uzsākto digitālo projektu “Gadsimta stāsti”, LNVM darbinieki 4. maijā ir gatavi uzklausīt un dokumentēt mutiski sniegtas liecības par 20. gadsimta otrās puses un arī 21. gadsimta sākuma ikdienas dzīvi Latvijā.
  • Tāpat muzejs iesaistījies Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas labdarības projektā un valsts svētkos aicina apmeklētājus palīdzēt piepildīt Drosmes kasti Bērnu slimnīcas mazo pacientu iepriecināšanai un apbalvošanai. Kaste ziedojumiem būs pieejama Brīvības bulvārī 32, 2. stāva vestibilā. Bērnu slimnīca lūdz kastē neievietot ēdienu (tostarp saldumus) un mantas, kas izmērā pārsniedz 30 cm vai nav bērniem drošas (piemēram, satur sīkas detaļas, magnētus, baterijas u.c.). Visiem priekšmetiem jābūt jauniem un to oriģinālajā iepakojumā.

 

Citi pasākumi

 

Pilsētvide

Reklāma
Reklāma

Rīgā izvietotas vēsturiskas fotogrāfijas no 90. gadu sākuma, tā akcentējot gan Latvijas, gan Ukrainas iedzīvotāju neatkarības centienus. Vēsturiskās fotogrāfijas galvaspilsētas ielās emocionāli uzrunā un ļauj uzzināt ko jaunu ne tikai par Latvijas, bet arī Ukrainas neatkarības atgūšanas laiku un ceļu.

Pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas apskatāms dizaina objekts "Liesma", bet Aspazijas bulvāra un 13. janvāra ielas krustojumā izvietots interaktīvs dizaina objekts "Brīvības karogs". 

Apgaismes stabus uz tiltiem un ceļu pārvadus rotā vertikālās karoglentes un, protams, valsts karogi plīvo arī karogkonstrukcijās un mobilajos karogmastos.
 

Gājiens

Tradicionāli norisināsies akcija "Uzvelc tautas tērpu par godu Latvijai!", kuras laikā ikviens varēs doties jau ierastajā tautas tērpu gājienā un nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa. 

 

Koncerts

Pēc gājiena koncertā Rātslaukumā uzstāsies postfolkloras grupas "Iļģi" un "Rikši", kā arī Katrīna Dimanta ar draugiem un dejotājiem no Rīgas Danču kluba. 
 

Dejas izrāde

Kultūras un izklaides centrā "Hanzas perons" notiks vērienīga horeogrāfa Jāņa Purviņa dejas izrāde "Vilkaču mantiniece", kas skatītājiem piedāvās konceptuālu un simboliski bagātīgu skatījumu par tradīcijām, latvisko dzīvesziņu un mītisko jūtu pasauli. Dejas izrādes pamatā ir dzejnieces Ilonas Leimanes romāna motīvi; tās libretu radījusi Rasa Bugavičute-Pēce, mūzikas autors ir Edgars Lipors, bet režisors un scenogrāfs ir Reinis Suhanovs. Stāstu izdejos tautas deju ansamblis "Līgo".
 

Un vēl…

4. maijā ikviens varēs apmeklēt daudzveidīgus koncertus, radošo darbnīcu "Radi zaļu Latviju!", mobilo izstādi "Demokrātijas atdzimšana", tematiskas ekskursijas, ceļojumu ar dzejniekiem un Latvijas filmu maratonu, kas šoreiz notiks ne tikai kinoteātrī "Splendid Palace", bet arī Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē un kultūras centros "Iļģuciems" un "Imanta". 

Tiks turpināta arī iesāktā tradīcija muzikāli pārsteigt un iepriecināt iedzīvotājus Rīgas centrā un apkaimēs, iepriekš norises vietas neizziņojot. 

Šoreiz tā būs aktīvāko galvaspilsētas koru uzstāšanās zibakcijā "Brīvības balsis".
Svētku dienas noslēgumā, lai vienotos kopīgās patriotiskās izjūtās, ikviens ir aicināts uz koncertu "Idejas vārdā" laukumā pie Rīgas Kongresu nama – vietā, kas nozīmīga kļuvusi arī tūkstošiem ukraiņu. Tajā dzirdēsiet mūziķi Kārli Kazāku un tādas grupas kā "Siensliens", "Stūrī zēvele", "JUUK", "Baložu pilni pagalmi", "Dzeltenie pastnieki" un "Dzelzs vilks". Aktieris Āris Matesovičs caurviju mākslinieku plejādei atgādinās par šodien tik ļoti nozīmīgo brīvību un neatkarību. Koncertu būs iespējams vērot arī tiešraidē Rīgas domes Facebook kontā.
Svētku programma pilnā apjomā ar informāciju par dalībniekiem, norises laiku un vietu ir apskatāma tīmekļvietnē www.kultura.riga.lv.

Saistītie raksti