Idejas Tēva dienas apsveikumiem un dāvanām
Latvijā Tēva dienu kā oficiālus svētkus pasludināja 2009. gadā, un tā atzīmējama septembra otrajā svētdienā. Ar katru gadu arvien vairāk šo tradīciju ievieš bērnudārzos, organizējot Tēva dienas svinības. Lai rosinātu izdomu, kādas brīnišķīgas dāvaniņas pasniegt tētim šajos īpašajos svētkos, piedāvājam 6 idejas!
GATAVOJAM ŠOKOLĀDES
ŪSAS!
Vēlos būt līdzīgs tētim! Vai tavam tētim ir ūsas? Vai viņam
piestāvētu? Kādas ūsas izskatītos vislabāk?
Dari tā:
1) izgriez ūsu šablonu;
2) divas reizes šo šablonu pārzīmē uz šokolādes krāsas papīra vai
kartona un izgriez;
3) paņem kociņu un uzlīmē izgrieztās ūsas tā augšpusē – tā, lai
abas puses turētos kopā un vidū būtu kociņš. Kociņu droši vari
aizstāt ar zīmuli.
Lūk, šokolādes ūsas gatavas! Esi radošs – izgatavo ūsas gan sev,
gan tētim!
PAŠU APGLEZNOTA KAKLASAITE TĒTIM!
Lai uzšūtu tētim brīnišķīgu kaklasaiti, būs nepieciešams audums,
diegs, adata, šķēres, audumam piemērotas
tekstilkrāsas.
Dari tā:
1) paņem īstu kaklasaiti un uz auduma apvelc tās kontūru;
2) izgriez šādus divus auduma gabalus un rūpīgi sašuj kopā,
atstājot šaurāko galu neaizšūtu;
3) lai izvērstu kaklasaiti uz labo pusi, izmanto zīmuli. Ar tā
palīdzību kaklasaites platāko daļu ieloki uz vidu un stum līdz
kaklasaites šaurajam galam. Tā varēsi kaklasaiti izvērst uz pareizo
pusi;
4) aizšuj šaurāko galu un kārtīgi nogludini visu kaklasaiti;
5) izmantojot tekstilkrāsas, izdaiļo tēta jauno kaklasaiti.
TĒTA MĪĻĀKĀ KRŪZĪTE!
Apglezno tēta krūzīti. Lai tētis, dzerot rīta kafiju, vienmēr
pasmaidītu, uz krūzītes ar speciāliem flomāsteriem veido neparastus
zīmējumus, uzrakstus un mīļus vārdus.
GARŠĪGĀKAIS UN SALDĀKAIS
TĒVA DIENAS APSVEIKUMS!
Vai esi kādreiz zīmējis ar šokolādi? Vai zināji, ka, izmantojot
šokolādi, iespējams radīt skaistus un interesantus mākslas
darbus?
Dari tā:
1) nopērc un izkausē šokolādi. Atceries, ka šokolādi var kausēt
tikai un vienīgi ūdens peldē. Tas ir ļoti interesants un aizraujošs
process (Vēro! Uzzini! Mācies!);
2) sameklē baltu lapu un otu;
3) otiņu iemērc šokolādē un sāc radīt brīnumus – zīmē;
4) pēc mākslas darba pabeigšanas ļauj šokolādei nožūt;
5) kad zīmējums nožuvis un šokolāde sacietējusi, vari ķerties pie
pašas galvenās daļas – dāvināšanas;
6) saldo apsveikumu tētis var ielikt rāmītī un vēl ilgi glabāt
patīkamās atmiņas un bērna mākslas šedevru.
UZCEP IZCILI GARDO KŪKU BRAUNIJU!
Mammas un bērna kopīgais noslēpums, gatavošanas prieks un
pārsteigums!
Vai tev patīk gatavot? Vai esi gatavojis kopā ar mammu? Ņem mammu
pie rokas, dodieties uz veikalu pēc garšīgās „Laimas” šokolādes un
kopīgiem spēkiem pagatavojiet tētim saldu pārsteigumu!
1. Šokolādes braunija pagatavošanai nepieciešams: tumšā „Laimas”
šokolāde (70%) – 300 g, sviests – 90 g, pekanrieksti – 75 g (var
aizstāt ar valriekstiem), medus – 1 ēdamkarote, kviešu milti – 75
g, olas (lielas) – 2 gab., brūnais muscovado cukurs – 100 g (var
izmantot arī parasto – balto), cepamais pulveris – 1 tējkarote,
vaniļas cukurs – pāris šķipsnu.
2. Ūdens peldē kopā ar sviestu izkausējiet pusi no receptē
paredzētā šokolādes daudzuma. Otru pusi vajadzēs sasmalcināt
nelielos gabaliņos, ko pēc tam iemaisīt braunija mīklā. Cepoties
šie gabaliņi kusīs, un braunijs būs vēl šokolādīgāks.
3. Brauniji mēdz būt ļoti dažādi, bieži vien tiem pievieno riekstus
(parasti valriekstus vai pekanriekstus). Kamēr šokolāde kūst,
sasmalciniet ne pārāk mazos gabalos pekanriekstus. Dažus atstājiet
dekoram. Sasmalcinātos pekanriekstus pievienojiet šokolādes
gabaliņiem.
4. Saputojiet 2 lielas vistu olas ar brūno muscovado cukuru. Šis
cukurs braunijam dos specifisku garšas niansi, taču droši varat
izmantot arī parasto balto cukuru. Kad olas sakultas, pievienojiet
izkausēto šokolādi. Pēc tam masai pievienojiet miltus, ēdamkaroti
medus, nedaudz vaniļas cukura un pustējkaroti cepamā pulvera. Masu
viegli samaisiet, līdz tā kļūst viendabīga, tad iemaisiet
sasmalcinātos riekstus un šokolādes gabaliņus. Lai kūka izskatītos
interesantāk, baltās šokolādes braunijam var pievienot brūnās
šokolādes gabaliņus un otrādi: brūnās šokolādes braunijam – baltās
šokolādes gabaliņus.
5. Kad braunija masa gatava, lieciet to iepriekš līdz 175 grādiem
uzkarsētā cepeškrāsnī. Cepiet 20 minūtes, tad pārbaudiet masu ar
kociņu – tai pie kociņa ir jālīp, bet tā nedrīkst būt šķidra.
Braunijam jābūt diezgan ķepīgam, mīkstam, pat varētu teikt –
pusjēlam. Brauniju varat cept, cik vien biezu vēlaties – no tā
atkarīgs tikai kūkas cepšanas ilgums. Šoreiz cepam plāno brauniju
(apmēram pusotru centimetru bieza mīklas kārta). Braunijs ārkārtīgi
labi garšo, ja to ēd karstu kopā ar saldējumu.
Brauniju var izcept iepriekš un turēt slēgtā traukā pat nedēļu. Mēs
gan nepazīstam nevienu, kuram ir izdevies šo gardumu noturēt
ledusskapī nedēļu – to kaut kā vienmēr apēd ātrāk...
PLAUKSTAS NOSPIEDUMS!
Izmantojot sāls mīklu, mālu vai ģipsi, izveido mazā bērna plaukstas
vai pēdas nospiedumu, kuru vēlāk ierāmē.
Lai pagatavotu pavisam vienkāršu sāls mīklu, ko var mīcīt un kas
pēc tam sacietētu, nepieciešams: bļoda, milti – 300 g, sāls – 300
g, ūdens – 200 ml.
Visas sastāvdaļas kārtīgi sajauc kopā, lai izveidotos masa, kuru
vari viegli mīcīt. Ūdeni lej pamazām un vēro, lai tā nebūtu par
daudz, citādi mīkla lips pie pirkstiem. Ar šo mīklu var darboties
tieši tāpat kā ar plastilīnu – veidot figūriņas, iespiest formiņas.
Atšķirībā no plastilīna šī mīkla sacietē, tāpēc izveidotās lietas
neizjuks.