Bērna piedzimšana vīrieša smadzenēs aktivizē zonas, kas saistās ar nākotnes vīzijām, pierāda pētījumi

Bērna piedzimšana būtiski maina cilvēka smadzenes. Līdz šim zinātnieki lielāku vērību pievērsta tam, kā mainās jaunās mātes smadzeņu bioķīmija, saistot to ar hormonālām izmaiņām grūtniecības un dzemdību laikā. Bet pēdējos gados pētnieku skatiens ir vērsts arī tēvu virzienā, raksta portāls Scientificamerican.com

Mamma rūpējas par ikdienas apkopi, bet tētis domā ilgtermiņā.

FOTO: Shutterstock.com

Mamma rūpējas par ikdienas apkopi, bet tētis domā ilgtermiņā.

Atklājies, ka neironu ceļi, kas saistīti ar vecāku uzvedību, sievietēm mainās jau pirmajās nedēļās pēc dzemdībām, bet vīriešiem tas notiek nedaudz ilgākā laikā – dažu mēnešu laikā. 
 

Neirozinātnieki, kas pētīja 16 jauno tēvu smadzenēs notiekošās izmaiņas dažas nedēļas un vairākus mēnešus pēc bērna piedzimšanas. novēroja acīm redzamas izmaiņas. Smadzeņu struktūrām veiktā magnētiskā rezonanse, kas atklāja izmaiņas hipotalāmā, amalgamā un vairākās citās smadzeņu zonās, kas atbild par emociju regulāciju, motivāciju un lēmumu pieņemšanu.  Turklāt, jo lielākas izmaiņas tika fiksētas šajās smadzeņu struktūras, jo retāk šiem tēviem bija novērota pēcdzemdību depresija, ziņo Denveras Universitātes Bērnu un ģimenes uzvedības pētniecības laboratorijas vadošais pētnieks Kims Piljongs. 


Vienlaikus secināts, ka atsevišķas smadzeņu struktūras vienādi mainās gan sievietēm, gan vīriešiem, bet ir arī zonas, kurās izmaiņas novērotas tikai sievietēm, vai arī tikai vīriešiem. Tas varētu būt saistīts ar noteiktām sociālajām lomām, ko sabiedrība sagaida no tēva un no mammas. 

Reklāma
Reklāma


Piemēram, 2014. gadā tika izpētīts, kuras zonas aktivizējas vīrieša un sievietes smadzenēs, kad abi uzlūko ultrasonogrāfijas attēlu ar gaidāmo bērnu. Sievietēm aktivitāti novēroja zonās, kas atbild par tūlītēju bērna aprūpi – barošanu, midzināšanu utml, bet topošo tēvu smadzenēs aktivizējās zonas, kas saistās ar nākotnes vīzijām – meitas kāzām, dēla izglītību, naudas uzkrājumiem, kas nepieciešami bērnu skološanai. 


Savukārt zonās, kas atbildīgas uz zīdainīša dzīves aktualitātēm, izmaiņas bija ļoti nelielas. Iespējams tāpēc vīriešu uzmanību un interesi maz piesaista zīdaiņu midzināšanas problemātika un mazuļu barošanas jautājumi, uzskata psiholoģe Tova Velša no Viskonsīnas Universitātes.