Klāt Pūpolsvētdiena! Lasi ticējumus un uzzini, kas ceļams galdā

Pūpolsvētdienā svinama ar pūpolzaru pēršanu veselībai. Lasi Pūpolsvētdienas ticējumus un uzzini, ko šī diena simbolizē!

Klāt Pūpolsvētdiena! Lasi ticējumus un uzzini, kas ceļams galdā

FOTO: Shutterstock.com

Ja jau klāt Pūpolsvētdiena, tas nozīmē, ka pēc nedēļas Lieldienas!

Pūpolsvētdiena baznīcas kalendārā ievada Kluso nedēļu, kas simbolizē Jēzus dzīves pēdējo nedēļu. Tiek uzskatīts, ka tieši šajā dienā Jēzus ieradās Jeruzalemē. Daudzviet pasaulē Pūpolsvētdiena tiek saukta par Palmu svētdienu, jo, sagaidot Jēzu Jeruzalemē, cilvēki viņu sveica, uz ielām izklājot palmu zarus, kā arī baznīcās pirms galvenās Mises tie tika svētīti. Latvijā pirmie krāšņie zariņi pavasarī ir pūpoli, tāpēc pie mums šo dienu sauc par Pūpolsvētdienu un godā tiek celts pūpols.

 

Pavēro, vai Pūpolu svētdienā spīd saule, jo, kāds laiks Pūpolu dienā, tāds būs arī pirmajās Lieldienās.


Viena no senākajām tradīcijām, kas tiek veikta Pūpolsvētdienā, ir pēršana ar pūpolu zariem. Dažādās Latvijas vietās pēršana tiek saukta arī par kulšanu, pūpološanu, pūpūlāšanu, virbošanu un ērbošanu. Nav gan īsti skaidrs, kā un kāpēc radusies šī tradīcija, taču tās pirmsākumi tiek saistīti pat ar ļoti seniem, iespējams, pat pagāniskiem rituāliem. Līdzīga tradīcija pastāv arī igauņiem, lietuviešiem un krieviem, mazāk izplatīta, taču ievērota bijusi arī Polijā, Čehijā un Somijā.


Ko celt galdā

Reklāma
Reklāma

Latvieši Pūpolsvētdienā galdā liek apaļus ēdienus zirņus, pupas un miežu biezputru (ar sviesta actiņu kā saulīti viducī), gavēņa laikam piemērota būs arī zivs un piena produkti, nevis gaļa. Pūpolsvētdienā kādreiz vārīta “pūpolu putra” tradicionāls ēdiens, kas gatavots no zirņiem vai pupām un cūkas galvas.

Lasi 9 receptes apaļajai Pūpolu svētdienai. 


Pūpolsvētdienas ticējumi

  • Pavēro, vai Pūpolu svētdienā spīd saule, jo, kāds laiks Pūpolu dienā, tāds būs arī pirmajās Lieldienās.
  • Pēriens ar pūpolzariem nāk par labu nopērtajam, jo tie visu nākošo gadu esot veselīgi un slimības ejot ar līkumu. Senāk Pūpolsvētdienā tika pērti ne tikai cilvēki, bet arī mājdzīvnieki, lai tie būtu veseli un izturīgi.
  • Lai pūpolzariem būtu ticējumos piedēvētās maģiskās īpašības, tad tie jālauž pūpolsvētdienas agrā rītā tieši saullēktā.
  • Pūpolsvētdienas rītā jāmeklē tuvākais strauts, kur noskalot seju, jo ticējums saka, ka tad skaistums būšot garantēts visu gadu, turklāt nenākšot miegs.
  • Pūpolsvētdienā kārtīgi jāaplūko pūpolzari ja tiem maz pūpolu, tad rudenī būšot maz kartupeļu, bet, ja pūpolu daudz, tad labi augšot zirņi un pupas.
  • Tāpat Pūpolsvētdienā krāsnis esot jāiztīra no pelniem, bet pelnus vēlāk jāizkaisa laukā, kur tiks sēti un stādīti dārzeņi, jo tad tie augot ļoti raženi.
  • Pūpolsvētdienā bērni nedrīkst ķemmēt matus, citādi tiem sametīsies utis.
  • Pūpolsvētdienā nevajag iet viesos, bet dienu pavadīt mājās tad visu gadu klāsies labi.
     


LASI ARĪ:
Pēršanas skaitāmpanti Pūpolsvētdienai

Pupu zupa Pūpolītis un vēl 8 receptes Pūpolsvētdienai