Veidojam ķirbim seju! Gatavošana pa soļiem

Šovakar ir Visu svēto dienas priekšvakars jeb Helovīns, kad, galvenokārt, bērni pārģērbjas par spokiem, raganām, miroņiem un citiem mošķiem. Gandrīz kā latviešu paražās - ķekatās - bērni staigā pa mājām, prasot saldumus. Lai gan Helovīns ir ASV tradīcija, pēdējos gados šajā vakarā everģēlības tiek veiktas arī Latvijā un citviet Eiropā. Viena no Helovīna tradīcijām ir ķirbja grebšana nolūkā aizdzīt ļaunos garus. Helovīna ķirbīti var pagatavot ikviens. Mammamuntetiem.lv piedāvā Helovīna ķirba gatavošanu pa soļiem.

Foto iesūtījusi Diāna Bilmane, mammamuntetiem.lv reģistrētā mamma.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījusi Diāna Bilmane, mammamuntetiem.lv reģistrētā mamma.

1. solis. Sākam darbu
Sākumā izvēlamies ķirbi - labāk jau lielāku, tad vieglāk darboties. Lielāku ķirbi labāk izvēlēties arī tāpēc, lai kādas kļūdas gadījumā varētu to labot, jo darba virsma ir apjomīgāka. Darba veidošanā, protams, var izmantot vairākus dažāda lieluma ķirbīšus, kā to izdarījuši vairāki mammamuntetiem.lv lasītāji. IDEJAS SKATIES ŠEIT! Pirmais solis ir ķirbja cepurītes noņemšana. Lai to paveiktu, būs nepieciešams stingrs un ass nazis. Ceputrītes formu katrs var izvēlēties citādu - robainu, apaļu, kvadrātveida. Pēc tam, kad cepurīte ir noņemta, ķirbis jāatbrīvo no mīkstuma. To var darīt gan ar lielu karoti, gan ar rokām. Ja ķirbja procesa grebšanā piedalās bērni, viņiem noteikti šo darbiņu patiks darīt ar rokām. Lai bērniem būtu vēl vairāk nodarbes, iesakam viņiem ļaut no mīkstuma izlasīt sēkliņas, ko novietojam uz atsevišķa šķīvīša. Tās atstājam kaltēties. Kad sēklas būs izžuvušas, tās varēs apēst. Ķirbja sēklās ir daudz cinka, nātriju, dzelzs un fosfora.

 

2. solis. Izvēlamies ķirbja "seju"
Kad mīkstums no lielā vai mazā ķirbja ir izgrebts, laiks domāt par tā "seju". Šeit nu katrs var ļauties fantāzijas burvībai. Vai mēs ķirbi vēlamies priecīgu, bēdīgu, dusmīgu, biedējošu... Kad motīvs izvēlēts, uz ķirbja virsmas ar kādu rakstāmo vajadzētu iezīmēt kontūras. Ja tomēr pats neesat ar mākslinieciskām dotībām, varat izvēlēties kādu zīmējumu, ko uzliek uz ķirbja un ar asu priekšmetu izdurt mazus caurumiņus, lai redzētu zīmējuma kontūras. To var darīt ar asu naža galu, īlenu, ja tāda mājās nav, var izmantot tā saukto lāpāmo adatu. Kad arī šis darbiņš ir paveikts, jāķeras pie zīmējuma izgriešanas. To gan laikam vajadzētu uzticēt kādam pieaugušajam, jo ķirbja miza ir visai cieta un darbošanās ar asu nazi varētu radīt risku maziem bērniem savainoties.

Darba veidošanā, protams, var izmantot vairākus dažāda lieluma ķirbīšus. Foto iesūtījusi Guna Gulbe.

 

3. solis. Liekam "bildi iekšā"
Ja ar zīmējuma izbgrebšanu esat veiksmīgi tikuši galā, var jau uzskatīt, ka darbiņš ir pavisam pabeigts. Atliek sameklēt kādu svecīti, aizdedzināt to un ielikt ķirbītī. Un neaizmirstiet šodien iegādāties vai pašiem pagatavot saldumus gadījumā, ja arī pie jūsu namdurvīm ierodas bērni. Pacienājiet viņus ar saldumiem un ļaunie gari, ja vien tādi ir dzīvojuši jūsmājās, pametīs tās uz neatgriešanos.

Reklāma
Reklāma

 

Lai jums izdodas skaists Helovīna ķirbītis un jauks šis vakars!      

 

IZLASI ARĪ: Klāt Helovīns. Vai svinēsim?

Dekorējam ēdienu! Idejas jautram & baisam svētku galdam

Pūkaina Helovīna briesmonīša maska