Ko dara Jāņu vakarā?

Jāņi ir vieni no vislatviskākajiem svētkiem, tāpēc smelies idejas, ko vislabāk darīt šajā vakarā!

Jāņu vakarā pulcējas pie dižākā ozola un apdzied to. Izdzied ozolam veltītas dziesmas un iziet rotaļas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jāņu vakarā pulcējas pie dižākā ozola un apdzied to. Izdzied ozolam veltītas dziesmas un iziet rotaļas.

1. Sāk daudzināt Jāni ar skaņām un trokšņiem. Ar dziesmām un instrumentu skaņām sasauc vienkopus visus sabraukušos līgotājus.

2. Visas meitas un sievas uzpošas un liek galvā vainagus. Tādejādi šo vienīgo reizi gadā visas pārvēršas par jaunām meitām.

3. Pagalma vidū divi puiši tur sakrustotas meijas, izveidojot simboliskus vārtus. Saimnieki aicina viesus pa pāriem iet vārtiem cauri un pasniedz ūdeni un dvieli. Visi līgotāji simboliski nomazgājas, tā kļūstot par jāņabērniem. Labi to darīt, ja klāt ir kāds muzikants ar akordeonu vai vijoli.

4. Visi sadodas rokās un sastājas cieši aplī. Vidū stāv jāņutēvs, jāņumāte un klātesošie Jāņi, kā ari Līgas - aplis tos sargā. Visus apdzied, sievas appušķo vīrus ar ozollapu vainagiem un pateicas par ikgadējo Jāņa ierašanos. Visi Jāņa daudzinātāji šajos svētkos kļūst par Jāņa pārstāvjiem uz zemes un viņa gribas piepildītājiem.

5. Saimnieki pasniedz vakariņas ar sieru un alu. Šai reizē nav jābūt bagātīgi klātam galdam, jo pie galda nav laika ilgi sēdēt.

6. Uzsāk līgot un dziedāt jāņudziesmas. Aplīgo cits citu, dod cits citam jāņuzāles, apmētā ar zālēm - tas dod svētību. Aplīgo dažādas mājas vietas, lietas un kustoņus, uzliek vainagu akai, kūtij, pirtij un bišu mājvietām.

7. Apstaigā, arī apskrien un aplīgo dārzus, laikus, pļavas un apsprauž ar pīlādžu un citiem zariem. Labībā sasprauž mietu ar ozolzaru vainagu galā, lai labība padodas gana kupla, kāpostos - liepas zaru, lai tie padodas gana mīksti, un rudzos - ozola zaru, lai rudzi briestu cieti. Apdzied pļavas, tās pārejot, skrien pa pļavu - kur pāriet, tur labāk augs zāle.

Reklāma
Reklāma

8. Pulcējas pie dižākā ozola un apdzied to. Izdzied ozolam veltītas dziesmas un iziet rotaļas. Kam ozola nav, to kopīgi iestāda.

9. Kopīgi dodas uz iepriekš noskatītu vietu pavadīt Sauli. Saules pavadīšanas vietā ierodas jau laikus, lai paspētu izdziedāt kaut daļu no daudzajām dziesmām par Sauli (V. Vīķes-Freibergas grāmatā "Saules dainas" ietvertas 4137dainas).

 

Atceries! Nekad nenokavē Saules rietu un uguns aizdegšanas brīdi, citādi paliksi bez svētības un Jāņu nakts burvība uz tevi neiedarbosies.

 

Avots: 3x9 Jāņi. Treideviņi padomi Jāņu svinēšanai. R.: Zvaigzne ABC.