Latvijas labākais kāzu fotogrāfs — Mārcis Baltskars

Latvijas kāzu fotogrāfu asociācija nupat noteikusi Latvijas 2010. gada labāko kāzu fotogrāfu. Un tas ir fotogrāfs Mārcis Baltskars (33), kurš nupat skaistās bildēs iemūžinājis ģimenes portāla mammam.lv/tetiem.lv divu gadu jubilejas ballīti.

Fotogrāfs: Kāzu dienas bildes ir milzīga ģimenes vērtība.

FOTO: Mārcis Baltskars, http://www.baltskars.lv/

Fotogrāfs: "Kāzu dienas bildes ir milzīga ģimenes vērtība."


Jau otro gadu Latvijas kāzu fotogrāfu asociācija rīko konkursu  — Gada labākais kāzu fotogrāfs. Ja pērn Mārcis Baltskars palika Latvijas konkursā 3.vietā, tad šogad ir sperts solis tālāk — iegūta uzvara un tituls Latvijas labākais kāzu fotogrāfs 2010.

"Esmu brīvmākslinieks, strādāju sev. Tas ir tas, par ko ļoti ilgi sapņoju — darīt darbu, kas sagādā prieku. Vakarā, ejot gulēt, jau domās esmu nākamajā dienā, ar vēlmi atkal pastrādāt," portālam mammam.lv/tetiem.lv teic fotogrāfs Mārcis Baltskars. Mārča darbus vari skatīt viņa mājas lapā www.baltskars.lv.

Darbi tika iesniegti 7 kategorijās:
     - Gatavošanās
     - Ceremonija
     - Emocijas
     - Bērni
     - Portrets
     - Jaunais pāris
     - Brīvā tēma

Kopā tika iesniegti 462 darbi no 68 fotogrāfiem. Konkursa žūrijā — 4 starptautiski pazīstami un atzīti profesionāli fotogrāfi.

Stāsta M. Baltskars: "Bija ļoti grūti saprast, ko vispār iesūtīt, jo, kā esmu pārliecinājies iepriekšējos gados, žūrijas vērtējums ir krasi atšķirīgs no tā, kas patīk klientiem. Bet kopumā uzvara tika gūta ar 5 bildēm, kuras iekļuva TOP 3. Vēl 8 bildes ieguva vietas no 4.-6. dažādās kategorijās. Sīkāk par konkursu un tā rezultātiem var uzzināt Latvijas kāzu fotogrāfu asociācijas mājas lapā www.lkfa.lv.

Kāzu foto TOP 7Mārča Baltskara darbi paša skatījumā




Tavs profils ir tieši kāzu fotografēšana? Vai varbūt tu aizraujies vēl ar kādiem žanriem — dabas ainavas, dzīvnieki utt.?

Latvijā tirgus ir ļoti mazs, līdz ar to sanāk bildēt daudz dažādu lietu. Bet galvenie virzieni ir kāzas un reklāma. Ļoti patīk strādāt ar cilvēkiem, jo mēs esam tik dažādi, un tas katrreiz rada jaunas emocijas.

Kāpēc Tev patīk būt kāzu fotogrāfam?
Tā ir viena no skaistākajām un emocijām bagātākajām dienām cilvēku dzīvēs, un ir patīkami šīs emocijas iemūžināt. Man laikam patīk tas milzīgais pozitīvisms, kas šajā dienā mīt cilvēkos, jo ikdienā emociju ir tik ļoti maz. Protams, tas ir arī ļoti grūts, atbildīgs un darbietilpīgs darbs. Diena parasti ir 10-16 stundas gara, un pēc tam vēl ļoti garas stundas tiek pavadītas pie datora, atlasot un apstrādājot fotogrāfijas. Noteikti varu teikt, ka fotogrāfa darbs nav no vieglajiem. Bet, ja tā ir sirdslieta, tad tas ir savādāk, es alkstu pēc arvien jauniem, skaistiem, emocijām bagātiem kadriem, kas dod enerģiju bildēt vēl un vēl. Un pats lielākais gandarījums ir atsauksmes un lielie paldies pēc kāzām. Pat vairākus gadus pēc kāzām cilvēki skatās bildes, priecājas par to, cik tās ir skaistas un sūta atsauksmes. Jo fotogrāfijas ļauj kavēties atmiņās par šo skaisto dienu.

Pārsvarā jaunie pāri ir ļoti kautrīgi, it īpaši topošie vīri. Lielākais prieks ir par to, ka spēju iekustināt un radīt vēlmi bildēties arī ne tik atraktīvajiem.

Reklāma
Reklāma

Kādas izdevās bildes pēc pirmajām Tevis bildētajām kāzām?
Manas pirmās kāzas un bildes bija diezgan interesantas. Man nebija jābildē viss kāzu process, bet tikai foto sesija un dažas aktivitātes pie jūras. Laikam tas tad arī bija sākums kāzu bildēšanai un atslēga, jo bildes sizdevās skaistas, un, kā zināms, vislabākā reklāma jau ir tieši paši fotogrāfa darbi. Varbūt kādi tehniskie risinājumi varēja būt labāki, jo tolaik man vēl nebija tik kvalitatīva tehnika, bet tas bija visa sākums. Un nu jau aiz muguras ir vairāk nekā 100 kāzas!

 


Vai jaunie pāri kādreiz ir ierosinājuši tādas bilžu idejas, kas tevi samulsina, pārsteidz?
Pārsvarā jaunie pāri ir ļoti kautrīgi, it īpaši topošie vīri. Protams, visvieglāk ir strādāt ar atraktīviem cilvēkiem, bet laikam jau lielākais prieks ir par to, ka spēju iekustināt un radīt vēlmi bildēties arī ne tik atraktīvajiem. Idejas pārsvarā ir manas, cenšos, lai katram pārim ir kaut kas nebijis un oriģināls.

Pastāsti par kāzu foto sesiju no savas prakses, kas Tev ir ļoti, ļoti palikusi atmiņā. Kāpēc tieši šīs kāzas?
Atmiņā ļoti iespiedušās ir divas kāzas. Vienas ir jau augšminētās pirmās kāzas jeb kāzu foto sesija. Un tās paliks atmiņā ar emocijām, uztraukumu par to, kā man sanāks, kā viss izdosies, vai klientiem patiks rezultāts. Jo man bija tik daudz nezināmā un jaunā. Otras kāzas notika pagājušajā vasarā, kuras noteikti bija vienas no labākajām kāzām, kādās esmu bijis. Nezinu, kā zvaigznes tajā dienā bija sakritušas, bet viss izdevās par visiem 100%. Skaists laiks, ziedošas pļavas, smiekli un emocijas vijās visas dienas garumā. Bija ideāls kontakts ar jauno pāri, viņi bija bildēties alkstoši un atraktīvi. Un laikam galvenais jau starp viņiem bija īpaša dzirkstelīte. Brīžiem no emociju pacēluma stāvēju ar kamolu kaklā, sirds staroja arī man. Un, protams, bildēs tas viss ir redzams.
Arī no šīm kāzām vairākas bilde iekļuva konkursa TOP 6 un viena pat godalgotajās vietās. Tā bija tiešām īpaša diena arī man.

Kurš būs fotogrāfs, kad precēsies Tu?
Jā, šo jautājumu draugi man bieži uzdod. Bet man uz to vēl nav atbildes. Ir daži kandidāti, bet, kā zināms, mūsu gaume laika gaitā mainās, līdz ar to, kas zina, kā būs, kad precēšos. Bet noteikti tas būs sava amata meistars-profesionālis. Jā, zinu, ka labs fotogrāfs nebūt nav lēts prieks, bet zinu arī to, ka tās ir mūsu atmiņas un ne tikai tā ir arī vēsture, ko mēs nododam nākamajām paaudzēm. Es būtu ļoti priecīgs, ja varētu tagad paskatīties, kā kāzas svinēja un kā tas viss izskatījās pirms vairākiem gadu desmitiem. Man šķiet kāzu dienas bildes ir milzīga ģimenes vērtība.

Mārča Baltskara bildes skaties arī šajos rakstos:

Kāzas ziemā. Un fotosesija sniegputenī!

Iepazīsties ar mammam.lv/tetiem.lv veidotājiem