24. jūnijā vārda dienu svin Jānis

Kalendārā neiekļautie vārdi: nav.
Personvārdus skaidro Gunnars Treimanis.

FOTO: Shutterstock.com

Personvārdus skaidro Gunnars Treimanis.

Jānis

Vislatviskākais vārds, un tāpēc ir vislielākā tipu dažādība.

 

Pirmais tips. Vīrišķīgais Jānis. Iejūtīgs kolēģis, pasakains bērnu tēvs, labs laulāts draugs. Tomēr arī šis Jānis izstrādā tādus gājienus, par kuriem grūti spriest – kāpēc? Vīrišķība izpaužas galantumā pret dāmām. Viņš ciena un mīl savu darbu. Nepļēguro un nedauzās pa svešu ģimeņu labirintiem.
 

Otrais tips. Jūtīgais sapņotājs. Piemīt maigums, iekšējā kautrība, bijība pret sievieti. Arī zināma turēšanās savrup. Vai sapņotājs vienmēr ir spējīgs visus vest uz priekšu? Šis Jānis reizēm nobīstas no vilinājuma, stipras kaislības, nobaidās no sevis. Varbūt tās ir tipiskas Jāņa šaubas – vai vispār iespējama miesas un dvēseles tieksmju saskaņa?
 

Reklāma
Reklāma

Trešais tips. Baudītājs, pašapzinīgais un triviālais dzīves tramdītājs, dimdinātājs un arī tukšinieks. To pēdējā laikā saradies ļoti daudz, un par tiem atmiņā iegulst rūgtas mieles.
 

Ceturtais tips. Sarežģītības un daudzplākšņainības paraugs. Šis Jānis iziet garu jo garu nobriešanas ceļu. Viņš iesāk ar diezgan naivu artiskumu, bravūru, kā arī nereti ir anarhists – runā visiem pretī, lai tikai nezaudētu individualitāti. Pa līkumotiem ceļiem (draud arī slīdēšana lejup) Jānis sasniedz īstu spēku atraisītību. Protams, ja viņa celā rodas tāda sieviete, kura saprot šo mētāšanos no vienas galējības otrā.
 

Piektais tips. Mīkstmiesis un "capļaks", ārišķīgi teatrāls pozētājs, nelaimes čupiņa ikdienā.
 

Un tomēr Jāņiem ir gan intuīcija, gan izpalīdzētspēja, gan praktiskuma gars, gan fantāzija, kas ikdienu pārvērš svētkos. Visīsākās nakts burvība dzīvē bieži vien savijas ar dziļu traģismu.