Lielā Gavēņa spirāle

Lai gan Lielais Gavēnis jau sācies, līdz Lieldienām vēl gana daudz laika un varat paspēt kopā ar bērniem pagatavot Gavēņa kalendāru.
No sāls mīklas gatavots svečturis spirāles formā ar 40 iedobēm simbolizē katru Lielā Gavēņa dienu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

No sāls mīklas gatavots svečturis spirāles formā ar 40 iedobēm simbolizē katru Lielā Gavēņa dienu.

Lielais pavasara Gavēnis paredzēts, lai cilvēki sagatavotos Lieldienām – atcerētos un pārdomātu Kristus dzīvi, nāvi un augšāmcelšanos. Lai padarītu šo laiku uzskatāmāku bērniem, Zanes Krūmiņas ģimenē ir pašu veidots Gavēņa kalendārs – no sāls mīklas gatavots svečturis spirāles formā ar 40 iedobēm, kas simbolizē katru Gavēņa dienu. 
 

Kalendāru var lietot dažādi:

  • likt vienu sveci un pārcelt katru dienu vienu vietiņu uz priekšu
  • katru dienu likt pa vienai svecei klāt
  • salikt uzreiz 40 sveces un katru dienu vienu aizdegt
  • aizpildīt katru dienu vienu vietu ar kādu stikla akmentiņu vai lielāku pērlīti
  • jebkurš cits tīkams variants.

 


Sāls mīklas pagatavošana

 

Reklāma
Reklāma

Nepieciešams:  
2 glāzes miltu 
1 glāze sāls
1 glāze ūdens.


Bļodā sajauc miltus un sāli, tad pa vienai karotei pievieno ūdeni un maisa ar koka karoti. Iespējams, ūdens būs nepieciešams nedaudz mazāk par glāzi. Var arī uzreiz jaukt visu kopā un mīcīt ar rokām. Kad sastāvdaļas sajaukušās un mīkla izskatās mīcāma, tieši to arī dara – mīca ar rokām aptuveni 10 minūtes. Rezultātā mīklai jāsanāk stingrai un atsperīgai, lai nelīp pie rokām. Ja tomēr vēl šķiet lipīga, var pievienot nedaudz miltus, līdz iegūts vēlamais rezultāts.
Gatavai mīklai ļauj 20 minūtes atpūsties.


Spirāles veidošana

Uzsilda cepeškrāsni līdz 150 grādiem. 
No mīklas saveļ desiņu, ko pēc tam savij spirālē. Ieceļ cepamajā plātē (tas gan katram pašam jāizvērtē, kurā brīdi to darīt – pārcelt jau saveidotu spirāli vai veidot spirāli uzreiz pannā. 
Ar sveces galu izveido 40 iedobītes. Liek krāsnī un cep 150 grādos 2–3 stundas, jeb tik ilgi, līdz spirāle kļuvusi cieta. 
Tas arī viss.