Laulību ceremonija un svinības pie jūras: Praktiski ieteikumi un valsts noteiktās formalitātes

Kāzas pie jūras pārsvarā izvēlas pāri, kuriem tuva ir daba, romantika, kuros mīt piedzīvojumu gars – vēlme saredzēt, kas vēl ir aiz horizonta, novērojusi piejūras viesnīcas vadītāja Liene Šalte. 

Kāzas pie jūras - īpaša plānošana, daudz romantikas

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kāzas pie jūras - īpaša plānošana, daudz romantikas

“Kopš laulību var noslēgt ne tikai dzimtsarakstu nodaļās, baznīcā, bet jebkur, kur vien ir nodrošināti laulības reģistrācijai piemēroti apstākļi, bieži vien tās notiek pie jūras vai svinību vietā. Nav noslēpums, ka brīvā dabā kāzu norisi var ietekmēt arī lietains laiks, stiprs vējš, līdz ar to pāri izvēlas dubultdrošību – iespēju svinīgo ceremoniju jebkurā brīdī pārcelt uz telpām, nemainot kāzu norises vietu. Lai arī Latvijā ir plašs svinību vietu piedāvājums un konkurence augsta, iecienītākās tiek rezervētas pat gadu vai pusotru gadu iepriekš. Pieprasītākās ir vasaras nedēļu nogales, bet aizvien biežāk kāzas rīko arī citos gadalaikos, darbdienās, tā ne tikai gūstot iespēju svinībām rezervēt tieši jaunā pāra izvēlēto vietu, bet bieži vien saņemt arī izdevīgākas cenas no galdu klājējiem, dekoratoriem, mūziķiem, fotogrāfiem u.c. pakalpojumu sniedzējiem,” stāsta viesnīcas “Jūrnieka ligzda” vadītāja Liene Šalte. 

7 padomi, par ko padomāt kāzu organizēšanā pie jūras 
Ja laulībai izvēlēts jūras krasts, iesniegums vismaz mēnesi iepriekš laulības noslēgšanai neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas jāiesniedz vienīgi dzimtsarakstu nodaļā un jāvienojas, kas laulās. Pusgads ir ātrākais laiks, kad var iepriekš formēt vajadzīgos dokumentus. 
Ja notiek oficiāla laulības reģistrācija pie jūras, tad laulājamiem, lieciniekiem tāpat jābūt līdzi pasēm vai ID kartēm. Kāzu organizatoriem jāparūpējas, lai dzimtsarakstu iestādes pārstāvis varētu ērti strādāt, piemēram, sagādāt virsmu, galdu dokumentu parakstīšanai. 

 

Ja laulībai izvēlēts jūras krasts, iesniegums vismaz mēnesi iepriekš laulības noslēgšanai neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas jāiesniedz vienīgi dzimtsarakstu nodaļā un jāvienojas, kas laulās. 

 

Reklāma
Reklāma

Ja viesu skaits plānots lielāks, vēlams izvēlēties atpūtas kompleksa nomu, lai sveši cilvēki netraucētu svinībām un otrādi – skaļākas svinības netraucētu viesiem, kas atpūšas.
Atkarībā no kāzu norises izvēlēties atbilstošu ēdienkarti, bet būtiski parūpēties, lai kāzu viesi ne brīdi nejustos izsalkuši, tā radot lieku neapmierinātību. Te noderēs dažādas uzkodas, dzērieni. 


Laulību ceremoniju pie jūras labāk izvēlēties rīta stundās vai vakarpusē, kas dos iespēju, piemēram, karstā laika dēļ labāk justies jaunajam pārim un arī viesiem. Turklāt fotogrāfijas no ceremonijas noteikti izdosies kvalitatīvākas un mākslinieciskākas. 


Kāzu norise nosaka arī līgavas un līgavaiņa apģērba stilu, kas būs daudz brīvāks, nekā izvēloties kāzas pilī. Līgavai noteikti vērts padomāt par apaviem ar zemu papēdi, kurpes uz papēža attiecīgi pārvelkot vēlāk. Kāzām pludmalē oriģināls risinājums ir abiem laulājamiem ierasties basām kājām. Līgavai jābūt gatavai, ka pēc brīvā dabā pavadītā laika, iespējams, vajadzēs pielabot grimu un frizūru. 


Padomāt par mazākajiem kāzu viesiem, lai viņiem būtu nodarbes un izklaides, par kurām ilgi vēl viņi teiktu – tas bija tajās kāzās pie jūras.