10 objekti Vidzemē, ko zelta rudenī apmeklēt kopā ar bērniem

Ja braucat baudīt zelta rudeni uz Siguldu, papildus tam var apmeklēt vēl citus interesantus objektus Vidzemē. Te, līdzīgi kā Latgalē, ir ezers pie ezera, kur iespējams supot, laivot, makšķerēt un labos laikapstākļos – arī peldēt. Tāpat ir muiža pie muižas, ko vienā nedēļas nogalē noteikti nav iespējams ne izbraukāt, ne apskatīt.
Lūk, 10 vietas, ko apmeklēt rudenī Vidzemē!

FOTO: Shutterstock.com

Lūk, 10 vietas, ko apmeklēt rudenī Vidzemē!

Beverīnas labirinti

Atpūtas parks, kas iekārtots ar diezgan savdabīgu gaumes izjūtu, tomēr nevar noliegt, ka bērniem šeit ir interesanti un kopējās spēlēs iespējams pavadīt pat vairākas stundas. Divarpus hektāru platībā izvietotas simts lielizmēra spēles, 370 koka skulptūras, kā arī seši labirinti. Tas, ko noteikti vajadzētu ievērot – uzrakstu pirms viena no labirintiem, ka tas paredzēts tikai pieaugušajiem. Tā tiešām ir – nevajag eksperimentēt. 

Atrodas: Valmieras novada Brenguļu pagasta “Arājos”. 

Atvērts: katru dienu no pulksten 10 līdz 20 (līdz 1. novembrim).

Ieeja: bērniem no 2 gadu vecumam un pieaugušajiem – 6 eiro, bērniem ar īpašām vajadzībām – 5 eiro. Līdz 2 gadu vecumam – bez maksas.

 

Foto – Ilze Šķietniece

 

 

Senlietu krātuve “Kino ferma”

Ainas un Alda Slišanu izveidotais muzejs “Kino ferma” ir viena no vietām, ko noteikti vajag apmeklēt, dodoties uz Vidzemi. Gan lieliem, gan maziem te iespējams doties aizraujošā ceļojumā laika mašīnā. 70. gadu stilā iekārtotā kinozālē var noskatīties autentisku filmu un redzēt visdažādāko kino aparatūru. “Kino fermā” iespējams arī izmēģināt, cik lielu fizisku piepūli tajā laikā prasīja filmu uzņemšana. Operatora aprīkojums nebūt nebija viegls!

Atrodas: Cēsu novada Vecpiebalgas novada “Dadžos”.

Atvērts: pirmdienās no pulksten 11 līdz 17, pārējās dienās – no pulksten 10 līdz 18. Apmeklējums iepriekš jāpiesaka – kinoferma@inbox.lv vai 29119419.

Ieeja: 10 eiro.

 

Foto – Gunita Lagzdiņa-Skroderēna

 

 

Jumurdas muiža

Ļoti skaists kultūrvēsturisks objekts, ko aplūkot, ir Jumurdas muiža. Kungu māja celta 19. gadsimta vidū. Tas ir viens no visagrīnākajiem Latvijas historisma piļu arhitektūras piemēriem. Galveno fasādi rotā ieeja ar balkoniņu, no kura pilskungs teica uzrunas svētkos. Vēlākos gados ēkā bijusi pienotava un skola. 

Patlaban pils ir atjaunota tikai no ārpuses, bet stallī, kalpu un dārznieku mājā iekārtots viesnīcas komplekss, laidarā – pirts, alus pagrabā – saimniecības ēka, ūdens tornī – skatu tornis. Blakus atrodas Jumurdas ezers, apkārt plešas 17 hektāru liels parks. 

Atrodas: Madonas novada Jumurdas pagastā.

Atvērta: teritoriju var brīvi apmeklēt, netraucējot viesiem. Pieejama arī ekskursija ar gidi pa muižas apkārtni. To var pieteikt, zvanot pa tālruni 29400442.

 

Foto – Gunita Lagzdiņa-Skroderēna

 

 

Gaiziņkalns

Latvijā augstāko pauguru kopā ar bērniem ir vērts apmeklēt kaut vai tikai tādēļ, lai viņiem par to būtu priekšstats. Vecākiem, visticamāk, par to būs saglabājušās atmiņas no skolas laiku ekskursijām ar kāpienu visai bīstamā skatu tornī, kur kāpnēm nebija margu. 

Virsotnē var nokļūt, ejot pa marķētu divus kilometrus garu pārgājienu un klejojumu taku. Bērnus gan iepriekš var pabrīdināt, ka Alpu kalnu cienīga ainava šeit nepavērsies. Patlaban Gaiziņkalna virsotnē vairs pat nav skatu torņa. Tā vairāk atgādina parastu pļavu koku ielokā. Toties plašāka ainava paveras, dodoties uz leju pa vienu no nogāzēm.

Starp citu, Gaiziņkalna virsotnē atrodas viens no 16 Strūves ģeodēziskā loka punktiem – “Gaissa-kalns”. Ģeodēziskā loka mērījumi definēti kā viena no metodēm Zemes izmēru un formas noteikšanai. Strūves ģeodēziskais loks ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Atrodas: Madonas novada Bērzaunes pagastā.

Foto – no Gunitas Lagzdiņas-Skroderēnas arhīva

 

 

Ērgļu stacija 

Kaut vilcienu vairs nav, cilvēki stacijā turpina pulcēties. Patlaban te saimnieko Māris Olte ar ģimeni. Pašu saimnieku, ko ierasts bieži redzēt televīzijas raidījumos, šeit var sastapt arī klātienē. Un jā – viņš ir tikpat jauks un vienkāršs kā ekrānā. Turklāt vienā no ēkām apskatāma arī Māra Oltes makšķerlietu iepakojumu kolekcija – copmaņiem šī vieta varētu būt īsts saldais ēdiens! Bet visi pārējie tikmēr var panašķēties ar īstu saldo ēdienu turpat, stacijas bufetē. 

Atrodas: Madonas novada Ērgļos, Stacijas ielā 1.

Restorāns atvērts: piektdienās no pulksten 12 līdz 21, sestdienās no pulksten 12 līdz 21, svētdienās – no pulksten 12 līdz 18. Stacija apskatei pieejama bez laika ierobežojuma.

 

Foto – no sociālā tīkla “Facebook”

 

 

Reklāma
Reklāma

Memoriālais muzejs “Braki”

Arī latviešu literatūras klasiķa Rūdolfa Blaumaņa mājas “Braki” mammām un tētiem varētu būt palikuši atmiņā no pašu skolas laikiem. Tātad – ja palikušas atmiņā, ir apskates vērtas arī pašu bērniem! Te it viegli var iztēloties, kā rakstnieks guļbaļķu mājiņā ar niedru jumtu visai pieticīgos sadzīves apstākļos radīja savus izcilos darbus, piemēram, noveles “Salnu pavasarī”, “Purva bridējs”, “Raudupiete”, lugas “Pazudušais dēls” un “Skroderdienas Silmačos”.

Pavisam kompleksā ir astoņas koka ēkas – lielākā daļa būvētas 19. gadsimta vidū, tikai dzīvojamais nams celts 1811. gadā. Blaumaņi uz “Brakiem” pārcēlās 1868. gadā, kad Rūdolfam bija tikai pieci gadi, un pavadīja lielāko daļu dzīves.

Savukārt tiem, kam ir interese par mūzikas jomu, papildus šim muzejam ir vērts doties uz brāļu Jurjānu muzeju “Meņģeļi”. Tur apskatāma arī mūzikas instrumentu kolekcija. 

Atrodas: Madonas novada Ērgļu pagastā.

Atvērts: no 10. maija līdz 1. novembrim katru dienu no pulksten 10 līdz 17, izņemot pirmdienas. Pārējā laikā apmeklējums iespējams, tikai iepriekš piesakoties.

Ieeja: bez maksas.

 

Foto – Gunita Lagzdiņa-Skroderēna

 

 

Gaujas stāvo krastu sajūtu parks

Gaujas stāvo krastu sajūtu parkā pieejama baskāju taka, tīklu labirints un taka kokos. Baskāju taka ir divus kilometrus gara, tajā sajūtami 15 seguma veidi, piemēram, oļi, Valmieras stikla šķiedras rūpnīcā ražotās zilās stikla lodītes, smiltis, čiekuri, keramzīta gabaliņi, šķelda. Pusotru kilometru garā trase kokos būs jauns izaicinājums adrenalīna medniekiem – tā ietver 4 trošu nobraucienus pāri upei. Te gan jāatceras, ka trase piemērota bērniem, kas garāki par 150 centimetriem un smagākiem par 30 kilogramiem. Maksimālais svara ierobežojums ir 120 kilogrami. Mazākiem bērniem sarūpēta cita trasīte. Svara un vecuma ierobežojumi ir arī tīklu labirintā.

Atrodas: Valmierā, Jāņa Daliņa ielā 2.

Atvērts: darbdienās apmeklējums, tikai iepriekš piesakoties. Brīvdienās tīklu labirints un baskāju taka atvērta no pulksten 10 līdz 18, taka kokos – no pulksten 12 līdz 18. 

Ieeja: baskāju takā no 6 gadu vecuma – 4 eiro; taka kokos bērniem – 4 eiro; lielā taka kokos – bērniem līdz 16 gadiem 10 eiro, pārējiem 14 eiro; tīklu labirints bērniem līdz 16 gadu vecumam 4 eiro; pārējiem 6 eiro.

 

Foto – no “Facebook”

 

 

Līgatnes dabas parks

Parkā apmeklētājiem ir iespēja iepazīt Latvijas dabas vērtības, savvaļas augu un dzīvnieku sugas, kā arī baudīt aktīvo atpūtu. Te var redzēt gan tādus retus dzīvniekus kā lūšus un lāčus, kā arī aļņus, staltbriežus, lapsas, bebrus, zaķus, vāveres un citus. Pastaigu takas ierīkotas 4–5 kilometru garumā, tām ir atšķirīga grūtības pakāpe. Teritorijā atrodas arī Glūdu klintis, Katrīnas un Jumpravu iezis. Pieejams bērnu rotaļu laukumiņš un piknika vietas.

Turpat blakus iespējams doties aizraujošā ekspedīcijā pa Līgatnes pagrabu alām, ko radījuši senie iedzīvotāji. Alās bija iespēja uzglabāt pārtikas rezerves, jo tajās bija nemainīga gaisa temperatūra.

Atrodas: Cēsu novada Līgatnes pagastā.

Atvērts: no 1. aprīļa līdz 31. oktobrim – darbdienās no pulksten 9 līdz 18, brīvdienās – no 9 līdz 19; no 1. novembra līdz 31. martam darbdienās no pulksten 9 līdz 16, brīvdienās no 9 līdz 17.

Ieeja: bērniem no piecu gadu vecuma – 5 eiro, pieaugušajiem – 7 eiro, ģimenes biļete (2 pieaugušie+2 bērni) – 19 eiro.

Foto – no “Facebook”

 

 

Vienkoču parks

Interesanta vieta, kur patiks gan bērniem, gan pieaugušajiem, ir Vienkoču parks. Te var uzzināt par koka lietu izgatavošanas niansēm no akmens laikmeta līdz mūsdienām. Īpaša uzmanība veltīta vienkoča laivām. Parks atrodas ainaviskā vietā pie Līgatnes upes. Parkā izvietoti vēsturisku muižu un citu ēku maketi, koka skulptūras, etnogrāfiskās ēkas, vienkoču laivas, darvas ceplis. Te var pat apskatīt Latvijā pirmo smilšu maisu māju un iedvesmoties zaļam dzīvesveidam! Parka teritorijā atrodas arī Kokamatniecības muzejs, pieejamas piknika vietas un rotaļu laukums.

Atrodas: Cēsu novada Līgatnes pagasta “Vienkočos”.

Atvērts: katru dienu no pulksten 10 līdz 18 (ziemā – līdz tumsai).

Ieeja: bērniem no 7 gadu vecuma – 3 eiro, pieaugušajiem – 4 eiro. Bērniem līdz 6 gadu vecumam – bez maksas. Kasē var maksāt tikai skaidrā naudā.

Foto – no “Facebook”

 

 

Sietiņiezis

Ja sanāk būt Valmieras pusē, vienmēr ir vērts aizbraukt līdz Sietiņiezim. Kaut šeit būts vairākkārt, elpa no dabas skaistuma šeit aizraujas atkal un atkal. Liekas tik neticami, ka kaut kas tāds vispār atrodas Latvijā! Sietiņiezis ir viens no augstākajiem baltā smilšakmens atsegumiem Latvijā,  kraujas augstums ir 15 m, bet klinšu garums – ap puskilometru. Iezī redzamas gan nelielas alas un nišas, gan erozijas izveidotas gravas. Interesanti, ka senāk te atradās Latvijas dižākā dabiskā arka, kas sabruka 1975. gada vasarā.

Atrodas: Valmieras novada Vaidavas pagastā.

Atvērts: visu gadu.

Ieeja: bez maksas.

Foto – Ilze Šķietniece

 

 

Saistītie raksti