Var sākt iepazīt Latvijas skaistākos mežus, ejot pa Mežtakas maršrutiem

Lauku Ceļotājs šopavasar ir publiskojis un padarījis pieejamu Mežtakas maršrutu karti visiem, kas vēlas doties pārgājienos individuāli. Šobrīd pārgājienu var plānot par Latvijas daļu Mežtaka ir pārgājienu maršruts, kas ved cauri Latvijas un Igaunijas skaistākajiem mežiem. 

Var sākt iepazīt Latvijas skaistākos mežus, ejot pa Mežtakas maršrutiem

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lai gan Mežtaka šobrīd vēl nav marķēta, jo to ir plānots darīt šajā vasarā, šobrīd Mežtakā var doties, izmantojot aprakstus, kartes un lejupielādējamus GPX maršrutus. Mežtaka joprojām ir tapšanas stadijā, tādēļ mājas lapā informācija var nebūt pilnīga - piemēram, var trūkt foto vai aprakstu dažās no paredzētajām valodām. Dažas maršruta daļas vēl tiek precizētas Igaunijā, taču, Latvijā Mežtaku droši var iet jau tagad.

Plānojot brīvdienu pārgājienu tuvākajā laikā, izmantojiet aprakstos norādīto kontaktinformāciju, lai iepriekš sazinātos ar jums nepieciešamo pakalpojumu sniedzējiem, piemēram, naktsmītnēm, ēdinātājiem, un pārliecinātos, ka tie darbojas.
 

Reklāma
Reklāma



Mežtakā var doties gan īsā pastaigā, gan dienas vai nedēļas nogales pārgājienā, gan aizstaigāt cauri mežainiem apvidiem no Rīgas līdz pat Igaunijas robežai. Gājiena plānošanu var sākt, vispirms mājas lapas kartē izvēloties kādu no Mežtakas reģioniem. Latvijā - Rīga, Gaujas, NP, Ziemeļgauja, Veclaicene. Katrs reģions sīkāk sadalīts vidēji 20 km dienas gājuma posmos.

Katrai Mežtakas dienai ir apraksts – sākuma un beigu punkti, cik ilgs paredzams gājiens, kāds būs ceļa segums, ko vērts redzēt pa ceļam. Par interesantākajām un nozīmīgākajām vietām, ainavām, dabas vērtībām var izlasīt vairāk informācijas un skatīt foto, lai gājienā skatus nepalaistu garām. Ne mazāk svarīgi – katrai dienai atrodama arī informācija par vietām, kur paēst, nopirkt ūdeni un našķus, un arī pārnakšņot. Aprakstā un kartē redzams, kuri posmi ir piemēroti un sasniedzami arī īsākām pastaigām. 

Mežtakas kopējais garums ir ~1060 km un tās veikšanai visā garumā noejami ~1,3 milj. soļu. Kad robežas būs atvērtas – varēsiet baudīt arī Igaunijas mežus un āres: Mežtaka Latvijā šķērso Gaujas Nacionālo parku, Ziemeļgaujas un Veclaicenes aizsargājamo ainavu apvidu. Igaunijā - Hānjas augstieni, Setu zemi (Setomā, un gar Peipusa ezera rietumu krastu nonāk Ziemeļigaunijā. Tālāk gar Ziemeļigaunijas piekrasti un Lahemā Nacionālā parka pussalām nonāk Tallinā. Igaunijā Mežtaka atpazīstama kā Metsa Matkarada. Tā ir starptautiskā Eiropas garo distanču pārgājienu maršruta E11 daļa.