Ūdenskritumi Latvijā, ko vērts iekļaut apskatāmo objektu sarakstā

Lai arī Latvijā nav pasaules lielākie un augstākie ūdenskritumi, tie tomēr ir gana skaisti, lai iekļautu apskatāmo objektu sarakstā. 

Daudas ūdenskritums.

FOTO: Shutterstock.com

Daudas ūdenskritums.

Ventas rumba

Ventas rumba Kuldīgā ir unikāls dabas piemineklis Latvijā, kā arī platākais ūdenskritums Eiropā, kurā vērojamas lidojošas zivis. Ūdenskrituma platums ir ap 100 līdz110 metriem, taču palu laikā tā platums sasniedz pat 249 metrus. Ūdenskrituma augstums ir 1,8 līdz 2 metri, kur ūdens krīt pāri vienai Pļaviņu svītas dolomītu kāplei. Šajā vietā strauji mainās upes dziļums – no 50 centimetriem līdz 2 metriem. Kuldīgas iedzīvotāji senatnē ūdenskritumu ir izmantojuši, lai šķērsotu upi.

 

Abavas rumba

Abavas upē atrodas otrs platākais Latvijas ūdenskritums "Abavas rumba". Krāšņs, ainavisks dabas objekts jebkurā gadalaikā. Viegli pieejams no Sabiles - Rendas lielceļa. Tā augstums ir 1 metrs, bet platums 30 līdz 35 metri. 

 

Īvandes rumba

Atrodas Kuldīgas rajona Rendas pagastā. Ļoti skaists vertikāls ūdenskritums. Blakus rumbai kreisajā pusē atrodas akmens ar iecirstu gada skaitli 1890. Ūdenskrituma augstums ir 2 metri, bet platums - 10 metru. 

 

Reklāma
Reklāma

Ieriķupītes ūdenskritumi

Atrodas Cēsu novada Amatas pagasta Ieriķos lejpus Vidzemes šosejas. Tur ir pavisam septiņi dažāda izmēra ūdenskritumi, bet pats iespaidīgākais ir Ieriķupītes Lielais ūdenskritums. Tā augstums ir 1,9 metri, bet platums - 7 metri. Šis, iespējams, ir viens no skaistākajiem Latvijas ūdenskritumiem, kuru ir vērts apskatīt jebkurā gadalaikā. Pie ūdenskrituma izbūvēta fotografēšanās vieta, bet no klintīm izplūst sīki, dzelzi saturoši avotiņi, kas izveidojuši koši oranžas nogulsnes.

 

Daudas ūdenskritums

Daudas ūdenskritums atrodas uz ziemeļiem no Siguldas Daudas upes gultnē. Tas ir ainaviski ļoti skaists, jo ūdens krīt pāri divām smilšakmeņu kaskādēm. Šis ūdenskritums pēc augstuma ir trešais lielākais ūdenskritums Latvijā. Tā augstums ir 2,4 m, platums - 1,5 līdz 2,5 m. Daudas ūdenskrituma apkārtne ir sakārtota un brīvi pieejama ikvienam interesentam.

 

Dāvida dzirnavu avotu ūdenskritumi

Atrodas Cēsu novada Vaives pagastā netālu no Vaives, Vaives upes kreisā krasta stāvajā nogāzē. Parasti tiek norādīts, ka šo ūdenskritumu augstums ir 7 metri. Šāds varētu būt kopējais pār laukakmeņiem krītošā ūdenskrituma (krāces) augstums tuvāk dzirnavu ēkai. Savukārt pār dolomīta slāņiem krītošā ūdenskrituma augstums ir ap 1,6 m. Avoti izplūst ap 70 m platā joslā, taču to nevar uzskatīt par ūdenskrituma platumu. Pār dolomītiem krītošā ūdenskrituma platums ir ap 1 metrs.