Tests ar nomestu naudas maku. Kurā pilsētā dzīvo godīgākie atradēji?

Vai tu izturētu nomestā naudas maka testu? Žurnāls ”Reader’s Digest” veica testu, nometot naudas makus 16 dažādās pasaules pilsētās, un skaitīja, cik no šiem makiem tiktu atdoti atpakaļ. Pētījuma veicēji nometa naudas makus, kuros atradās nauda 30 britu mārciņu vērtībā (aptuveni 37 eiro).

27 gadus vecs students no Helsinkiem, kurš atdeva maku, uzskata, ka cilvēkiem ir dabiski būt godīgiem. Viņš sacīja: ”Somi ir dabiski godīgi, tas mums ir tipiski. Mēs esam maza, klusa, saliedēta tauta. Korupcija šeit nav augstā līmenī, un mēs pat nebraucam pāri sarkanajai luksofora gaismai.”

FOTO: Mammamuntetiem.lv

27 gadus vecs students no Helsinkiem, kurš atdeva maku, uzskata, ka cilvēkiem ir dabiski būt godīgiem. Viņš sacīja: ”Somi ir dabiski godīgi, tas mums ir tipiski. Mēs esam maza, klusa, saliedēta tauta. Korupcija šeit nav augstā līmenī, un mēs pat nebraucam pāri sarkanajai luksofora gaismai.”

Klasisks jautājums, kas atspoguļo cilvēku godīgumu - ja tu atrastu nozaudētu naudas maku, vai tu to atdotu atpakaļ īpašniekiem? Bet kamēr katram būtu savi iemesli, kāpēc paturēt vai nepaturēt atrastu naudas maku, pētījums atklāj, kurām pasaules pilsētām ir augstākie godīguma reitingi.

 

Kā notika tests?

Pilsētās, labos rajonos, tika nomesti 12 naudas maki, kuros bija personiskas fotogrāfijas, kontakinformācija un aptuveni 30 britu mārciņas skaidrā naudā. Testā piedalījās 16 pilsētas: Ņujorka (ASV), Maskava (Krievija), Mumbaja (Indija), Riodežaneiro (Brazīlija), Berlīne (Vācija), Londona (Lielbritānija), Helsinki (Somija), Varšava (Polija), Budapešta (Ungārija), Amsterdama (Nīderlande), Ļubļana (Slovēnija), Lisabona (Portugāle), Bukareste (Rumānija), Cīrihe (Šveice), Prāga (Čehija), Madride (Spānija)

 

Secinājumi

  • No 192 naudas makiem, kas tika nomesti 16 pilsētās visā pasaulē, tikai puse tika nogādāti atpakaļ īpašniekiem. Turklāt rezultāti bija ļoti atšķirīgi katrā pilsētā.
  • Somijas galvaspilsētā Helsinkos tika atdoti 11 naudas maki, kamēr Lisabonā (Portugāle) tika atdots tikai viens maks, turklāt to izdarīja tūristu pāris no Holandes. 27 gadus vecs students no Helsinkiem, kurš atdeva maku, uzskata, ka cilvēkiem ir dabiski būt godīgiem. Viņš sacīja: ”Somi ir dabiski godīgi, tas mums ir tipiski. Mēs esam maza, klusa, saliedēta tauta. Korupcija šeit nav augstā līmenī, un mēs pat nebraucam pāri sarkanajai luksofora gaismai.” 
  • Pētnieki secināja, ka fakts, vai pilsēta ir nabadzīga vai bagāta, nekādi neietekmē cilvēku godīgumu, jo 
  • Mumba (Indija) ierindojās topa otrajā vietā ar atdotiem 9 makiem no 12 par spīti faktam, ka 3000 rūpijas naudas makā ir daudz vērtīgākas kā šis pats daudzums (apmēram 42 franki) bagātajā Cīrihē (Šveice), kur tika atdoti tikai 4 naudas maki. Divu bērnu māte no Mumbajas, atdeva naudas maku īpašniekiem un sacīja: ”Es mācu saviem bērniem būt godīgiem, tieši tāpat kā mani vecāki mācīja man.”
  • Londona ierindojās 9.vietā no 16, tur tika atdoti tikai 5 no 12 makiem. Šāds pats rezultāts bija Varšavā, Polijā, kas bija par vienu naudas maku sliktāk kā Berlīnē, Vācijā.
  • Pētnieki arī atklāja, ka dzimums un vecums nav svarīgs, ja runa ir par godīgumu. Vīrieši, sievietes, bērni un pensionāri paturēja un atdeva naudas makus vienādā skaitā.
  • Dažos gadījumos cilvēki vispirms mēģināja atdod makus īpašniekiem, pirms atmeta tam ar roku. Kāda sieviete Bukarestē (Rumānija) prasīja diviem garāmgājējiem, vai tie ir viņu naudas maki, pirms paņēma naudas maku sev.
  • Ātrās palīdzības darbinieks Maskavā (Krievija) sacīja, ka viņa profesionālais pienākums ir to atdot atpakaļ, un nodeva naudas maku apsardzes darbiniekiem. Tomēr uniformas esamība negarantēja cilvēku godīgumu. Cīrihē vienu naudas maku paņēma tramvaja vadītājs par spīti tam, ka Cīrihes tramvaju sistēma pārvalda arī plašu pilsētas nozaudēto mantu servisu.
  • Tika novēroti arī ļoti atklāti negodīguma gadījumi. Kāds vīrietis atrada naudas maku, ielūkojās tajā iekšā un nekavējoties iesēdās spīdīgā Mazdā un aizbrauca prom. Vīrietis Ņujorkā (ASV) atrada naudu, nekavējoties ar naudu iegāja veikalā un nopirka cigarešu bloku.
  • Jauks izņēmums ir noticis Amsterdamā (Nīderlande), kur pētnieki izsekoja vecāku vīrieti, kas atrada naudas maku uz ielas un devās taisnā ceļā uz alkohola veikalu. Vīrietis iegāja veikalā, lai lūgtu pārdevējam piezvanīt uz makā atrasto numuru, lai nozaudēto maku atdotu īpašniekiem.

 

Statistika: godīgākās un negodīgākās pilsētas 

1. Helsinki (Somija) 11 no 12 makiem

2. Mumbaja (Indija) 9 no 12

=3. Budapešta (Ungārija) 8 no 12

=3. Ņujorka (ASV) 8 no 12

Reklāma
Reklāma

=5. Maskava (Krievija) 7 no 12

=5. Amsterdama (Nīderlande) 7 no 12

=7. Berlīne (Vācija) 6 no 12

=7. Ļubļana (Slovēnija) 6 no 12

=9. Londona (Lielbritānija) 5 no 12

=9. Varšava (Polija) 5 no 12

=11. Bukareste (Rumānija) 4 no 12

=11. Riodežaneiro (Brazīlija) 4 no 12

=11. Cīrihe (Šveice) 4 no 12

14. Prāga (Čehija) 3 no 12

15. Madride (Spānija) 2 no 12

16. Lisabona (Portugāle) 1 no 12

 

 

Pēc ārzemju preses materiāliem sagatavojusi: Ita Petrika, speciāli mammamuntetiem.lv