Ballīte bez baloniem ir iespējama! Videi draudzīgas dekorācijas bērnu tusiņam

Rīkojot bērnu svētkus, cilvēki dažkārt pārcenšas ar rotājumiem un citiem vienreizlietojamiem atribūtiem. Pirmkārt, pašiem pieaugušajiem tie sagādā galvassāpes – tas viss ir jānopērk, „jāuzstellē”, jānovāc.

Rīkojot bērnu ballītes, rūpējieties par skaistu nākotni, nevis smukām Instagram bildēm šodien!

FOTO: Shutterstock.com

Rīkojot bērnu ballītes, rūpējieties par skaistu nākotni, nevis smukām Instagram bildēm šodien!

Un visu šo sīkumu ražošanai tiek patērēta enerģija, radīts piesārņojums un atkritumi. Iespējams, bez tā var iztikt. Piemēram, no balonu izmantošanas svētkos sāk atteikties arī lieli pasākumu rīkotāji. Ja aizvadītajā gadā esat bijuši kādā “Mammamuntetiem.lv” rīkotā pasākumā, varbūt pat nepamanījāt, ka balonu tur nebija. Ne gaisā palaistu, ne uz kociņiem uzspraustu. 

 


Es aicinātu uz to pašu privātos svētkos. Piepūsts balons ir nekontrolējams priekšmets – arī tad, ja neesat iecerējuši to bezatbildīgi palaist gaisā, tas var izslīdēt no rokām un aizlidot prom. Varbūt labāk izvairīties no šādas atbildības un neriskēt. Iespējams, arī bez vienreizlietojamiem salmiņiem var iztikt. Padzerties ir iespējams tāpat, izmantojiet muti. Un, ja nu galīgi ne, pastāv arī cietākas plastmasas salmiņi, kurus varam izmazgāt un izmantot vēl daudz reižu. Tam ir vēl viens pluss – iespēja dažas minūtes pirms ballītes attapties, ka jāskrien uz veikalu pēc salmiņiem, ir zudusi.

Plastmasai arī nav monopoltiesību uz rotājumiem. Svētkus skaistākus var padarīt ar dažādiem lapu veidojumiem vai ziediem, ja vien sezona ir labvēlīga. Arī skujas vai vienkārši zariņi komplektā ar fantāziju var uzburt brīnišķīgu rezultātu. Mežā salasīti čiekuri arī var kļūt par soli uz skaistāku ballīti. Ņem talkā bērnu un taisiet rotājumus kopā. Nebūt ne slikts veids, kā iemācīties, ka svētki ir darba rezultāts.
 

Atsakoties no plastmasas niekiem, mēs ne tikai varam ietaupīt naudu, bet parūpēties, lai ballītes sekas kaut kur dabā neuzkavētos vēl simtiem gadu. 


Dažas idejas telpu un galda dekoriem

Reklāma
Reklāma
  • Ja mājās sakrājušies bērna zīmējumi, no tiem var izgatavot galda kartes, karodziņu virtenes.
  • Karodziņus var šūt arī no auduma – tad tie būs izmantojami daudzas reizes
  • Stikla vāzēs var kārtot ne tikai ziedu kompozīcijas, bet arī akmentiņus, čiekurus, rudenī salasītos kastaņus, izkaltētus zarus un citus dabas materiālus.
  • Dekoriem var izmantot dažādas lentītes, koka un metāla izstrādājumus, ko iespējams lietot atkārtoti.
  • Telpas un galda rotāšanai var izmantot pārtikas produktus, kas ballītes noslēgumā tiks apēsti, – riekstus čaumalās, dzērvenes, mandarīnus, piparkūkas u. c. 
  • Galda klājums skaisti izskatīsies, ja izmantosiet koka ripas.
  • Kopā pārskatiet pieliekamos, bēniņus, telpas, ko izmantojat kā noliktavas, – tajās nereti var atrast senas kastītes, lādītes, ķocīšus un citus priekšmetus, kas brīnišķīgi papildinās svētku interjeru. 

 

Atsakoties no plastmasas niekiem, mēs ne tikai varam ietaupīt naudu, bet parūpēties, lai ballītes sekas, piemēram, mikroplastmasa, kaut kur dabā neuzkavētos vēl simtiem gadu. Par visu vissvarīgāk laikam cilvēkam ir tas, ka vienkārši nepatīk piemēslotas vietas. Bet par plastmasu pārdzīvo arī dzīvnieki – krāsainos priekšmetus gribas pagaršot. Ir vairāki iespējamie scenāriji, kā tāda pagaršošana beidzas. Dzīvnieks var nosmakt uzreiz. Tas var arī veiksmīgi norīt balona gabaliņu vai dakšiņas zaru, un tad šis objekts var palikt būtnes barošanās sistēmā. Tā var tikt nosprostota. Līdz ar to tiek traucēta normālas pārtikas pārvietošanās. Tāpat plastmasa vēderā var radīt mānīgu sāta sajūtu, kuras rezultāts ir nepietiekams uzturs – dzīvnieks neēd, jo šķiet, ka negrib. Un tad vēl sapīšanās plastmasas tīklos, nāsīs iesprūduši salmiņi un visi citi nepievilcīgie skati, kuros redzamas dzīvnieku ciešanas mūsu plastmasas mīlestības dēļ.

Videi draudzīgu svētku galvenais priekšnoteikums ir lēts un vienkāršs, neprasa daudz laika un enerģijas – nevajag pārcensties. Pabarojiet, nevis pārbarojiet. Dāviniet jautrību vai vismaz drošību, nevis mantas. Un rūpējieties par skaistu nākotni, nevis smukām Instagram bildēm šodien.

 

Saistītie raksti