Praktiski ieteikumi un idejas neaizmirstamai bērnu ballītei

Kā iepriecināt mazo jubilāru? Kā padarīt dzimšanas dienas svinības interesantākas? Kādas aktivitātes piedāvāt bērniem svētkos? Mazo ekspertu skola (www.mazoekspertuskola.lv) un māmiņu sociālo kustības Babyroom.lv pārstāve, divu bērnu māmiņa Linda Pavļuta iesaka vairākus padomus, kas jāņem vērā, rīkojot bērnu ballītes. Beidzot sākusies siltā vasara, un tā ir lieliska iespēja iepriecināt mazos un sarīkot svinības svaigā gaisā.

Ja svētkus rīko mājās, kas noteikti nav sliktāk, arī tad padomā par pasākuma tematiku. Tas atstās labas atmiņas gan jubilāram, gan viesiem. Arī fotogrāfijas izdosies skaistas!

FOTO: Aigars Hibneris

Ja svētkus rīko mājās, kas noteikti nav sliktāk, arī tad padomā par pasākuma tematiku. Tas atstās labas atmiņas gan jubilāram, gan viesiem. Arī fotogrāfijas izdosies skaistas!

1. Ņem vērā gan jubilāra vajadzības, gan intereses!

Vissvarīgākais bērnu ballītes organizēšanā, ir radīt prieku pašam jubilāram. Ballītes tēma, svinību vieta, atrakcijas, ēdieni un viesi jāizvēlas tādi, lai mazajam jubilāram pašam būtu prieks. Jubilārs ir centrālajā vietā, un pārāk daudz cilvēku vai jubilāra vecāku draugi, iespējams, nebūs īstie viesi šai ballītei. 


2. Organizē pasākumu atbilstoši bērna dienas ritmam!

Atceries – tie ir svētki mazajam, nevis pieaugušajiem. Rēķinies, ka bērniem visvairāk un pozitīvākā enerģija ir dienas pirmajā pusē, kā arī – 4-5 stundas ir ilgs laika posms bērniem. 

 

3. Plāns ir karalis!

Līdz cikiem tiek gaidīti viesi? Cikos un līdz cikiem paredzētas atrakcijas vai kādas radošas izklaides? Kad ēdīs kūku? Līdz cikiem noritēs ballīte? Izveido plānu! Ļauj bērnam iesaistīties plāna veidošanā vai lūdz, lai pats sastāda plānu. Tas sniedz bērniem daudz lielāku sakārtotības sajūtu, iespēju Tev atpūsties un, galvenais, atcerēties, kāpēc visi sanākuši. 

 

4. Izveido ielūgumu ballītei!

Uzraksti ielūgumu (kaut vai elektroniski). Tā būs jauka piemiņa viesiem. Labais stils ir ierakstīt ielūgumā ne tikai ballītes sākuma laiku, bet arī paredzamo beigu laiku, kas ļauj ģimenēm ar bērniem plānot savu dienu, bērnu ēšanas vajadzības u.tml. Ielūguma veidošanā var iesaistīt arī mazo jubilāru, tādējādi attīstot viņa radošo domāšanu!

Reklāma
Reklāma

 

5. Izvēlies tēmu!

Ja bērnam patīk sports, organizē to kādā vietā, kas piedāvā sporta atrakcijas, piemēram, Mežakaķī, Rāmkalnu sporta un atpūtas bāzē, klinšu kāpēju laukumā Gandrā u.tml. Ja patīk radošas aktivitātes, ejiet uz muzeju „Rīgas birža”, zinātkāres centru „Zili brīnumi”, šokolādes muzeju „Laima” vai „Lāču” ceptuvi u.tml. Savukārt ballīte dārzā vai parkā ir bez maksas! Ja svētkus rīko mājās, kas noteikti nav sliktāk, arī tad padomā par pasākuma tematiku. Tas atstās labas atmiņas gan jubilāram, gan viesiem. Arī fotogrāfijas izdosies skaistas!

 

6. Iekļaujiet dažādas aktivitātes!

Ideju piemēri:

  • Ielūkojies tiešsaistes resursos, piemēram, www.mazoekspertuskola.lv, www.kidsgazette.lv vai www.kidi.lv, kur atradīsi plašu klāstu ar idejām bērnu ballītēm un spēlēm, sākot no krāsošanas līdz pat punktu savienošanas uzdevumiem un citām radošākām aktivitātēm.
  • Paņemiet tapešu rulli, krītiņus vai zīmuļus, un kādā mirklī aiciniet visus bērnus pie galda vai uz grīdas un uzzīmēt sveicienu jubilāram uz izritināto tapešu iekšpuses. Minimālas izmaksas, liels prieks (arī vecākiem!).
  • Veidojiet sejas maskas no papīra vienreizējās lietošanas šķīvjiem. Nepieciešami šķīvji, pāris šķēres, zīmuļi un gumija maskas nostiprināšanai. Kolosāls karnevāls vai masku izstāde nobeigumā!
  • Izvēlieties viesu sēdvietas ar kādas „burvestības” palīdzību – jubilāra vecāki improvizē, kā viņu diegā pakārtais gredzens  norāda uz katra viesa īpašo vietu.
  • Radiet mākoņu izjūtu - ar hēlija balonu izrotājiet katra viesa krēsliņu. Skats būs kolosāls, mazie – priecīgi!
  • Vienkārši un aizraujoši – lidmašīnu locīšana un apzīmēšana. Rīkojiet lidmašīnu sacensības vai lidotāju ballīti!
  • Dekorējiet ēdienu! Tās var būt pankūkas, kuras bērni paši dekorē ar ogām un citiem labumiem, mini picu dekorēšana uz iepriekš sagatavotām pamatnēm, dažādu dārzeņu vai augļu savēršana uz grila kociņiem.
  • Cukura glāzītes: svaigi izspiesta citrona sulā iemērc glāzes malas, pēc tam tās iemērc cukurā. Sanāk glītas un gardas sulas glāzītes. Ja pievieno kādu dabīgu pārtikas krāsvielu, var variēt ar krāsām.
  • Jubilāra godināšana ar dziesmu, torti un svecītēm, novēlējumiem. Tik bieži vecāki aizmirst šo skaisto brīdi! Velti vismaz 5-10 minūtes bērna kopīgai sveikšanai. Nekautrējieties dziedāt. Var lūgt katram viesim izteikt skaļi vēlējumu, piemēram, stafetes veidā – ar balona padošanu no cita citam. Fotogrāfijās pēc tam novērtēsiet, kā šādā mirklī spīdējušas laimīgā jubilāra acis!
  • Ballītes otrajā pusē, pēc kūkas ēšanas un dziesmu dziedāšanas, bērniem patiks ar jautrību vai skriešanu saistītas spēles, piemēram, Mēmais šovs vai mini stafetītes, apļu spēles (Kas dārzā; Ādamam bija septiņi dēli; Pēdējais pāris šķiras). Ja laicīgi padomāts par mūziku, var pasludināt diskotēku par atklātu un kārtīgi izdejoties dažādos mūzikas stilos.

 

Ieskaties: www.mazoekspertuskola.lv