Kur likt cigarešu izsmēķus? Tā ir īsta ķīmiskā bumba, kas piesārņo vidi

Vairums cilvēku ir informēti par tabakas dūmu kaitīgumu, tomēr retais ir aizdomājies par to, ka arī cigarešu izsmēķi varētu būt bīstami cilvēkam un videi.
Nemet izsmēķi zemē, pludmalē, parkā, ceļa malā, neaproc tos vai nesaplucini!

FOTO: Shutterstock.com

Nemet izsmēķi zemē, pludmalē, parkā, ceļa malā, neaproc tos vai nesaplucini!

Izrādās, cigarešu filtri ir izgatavoti no celulozes acetāta, kas bioloģiski nenoārdās. Saules gaismā tie gan pakāpeniski sadalīsies ļoti sīkās daļiņās, tomēr šīs plastmasas mikrodaļiņas nokļūst augsnē vai aizskalojas ūdenī. Tas veido ūdens piesārņojumu, kas apdraud visu dzīvo dabu: gan ūdens iemītniekus, gan putnus un dzīvniekus, gan arī ietekmē cilvēka veselību.
 

Turklāt cigarešu filtrs darbojas kā sūklis, kas efektīvi uzsūc visas smēķēšanas procesā radušās kaitīgās vielas – nikotīnu, smagos metālus un citus ķīmiskos savienojumus, no kuriem daļa ir toksiska. Nonākot augsnē, šāda ķīmiskā bumba piesārņo vidi. Pētījumi atklāj, ka zemē, kur nomesti izsmēķi, ar laiku iznīkst zāle. Savukārt, nonākot jūrā vai ezerā, toksiskās vielas ieplūst ūdenī un var saglabāties tur līdz pat 10 gadiem. Kā liecina ASV veiktie pētījumi, pietiek ar diviem cigarešu izsmēķiem uz litru ūdens, lai ūdenī nonākušās indīgās vielas nogalinātu zivi.


 Ko darīt?

● Nemet izsmēķi zemē, pludmalē, parkā, ceļa malā, neaproc tos vai nesaplucini! Esot pilsētā, nemet tos kanalizācijā!

Reklāma
Reklāma

● Vienīgā drošā vieta, kur var likt izsmēķus, ir pie sadzīves atkritumiem. Ja dodies pārgājienā vai pastaigā, kur atkritumu tvertne nav pie rokas, uzglabā izsmēķus kādā kārbiņā vai maisiņā. Varēsi izmest, tiklīdz tiksi līdz atkritumu urnai.
 

No žurnāla “100 labi padomi”