Kā mūsu veselību ietekmē gāzes plīts izmantošana?

Gatavošana, izmantojot gāzes plīti, var novest pie ļoti nopietnām veselības problēmām, atklājuši zinātnieki.
Arī daudzi šefpavāri dod priekšroku gāzes plītīm, nevis to elektriskajām alternatīvām.

FOTO: Shutterstock.com

Arī daudzi šefpavāri dod priekšroku gāzes plītīm, nevis to elektriskajām alternatīvām.

Palielina onkoloģisko saslimšanu risku

Gāzes plītis rada slāpekļa dioksīdu un cietās daļiņas – bīstamus toksīnus, kas atrodami arī ļoti intensīvas pilsētas satiksmes izgarojumos, norāda zinātnieki. 

Tie kairina plaušas un var nokļūt asinsritē, palielinot sirds slimību, vēža un Alcheimera slimības risku.

Bērni un vecāka gadagājuma cilvēki ir visneaizsargātākie. Pētījumā atklāts, ka gāzes plītis iekštelpu gaisā izraisa daudzkārt augstākus slāpekļa dioksīda līmeņus nekā pieblīvētu pilsētu ielās.

 

Galvenais piesārņojuma avots

Kāda pētījuma ietvaros, bērni devās uz skolu, valkājot mugursomas, kas aprīkotas ar gaisa piesārņojuma monitoriem, ziņo "New Scientist". Profesors Frenks Kellijs no Londonas Imperiālās koledžas teica: 

”Daudzi bērni vakaros, kad viens no vecākiem gatavoja ēst, bija pakļauti lielākam piesārņojumam mājās nekā ceļā uz skolu.”

Cits pētījums liecina, ka viens no astoņiem bērnības astmas gadījumiem ASV ir saistīts ar gāzes plīšu lietošanu. Profesors Kellijs, kurš gan nebija iesaistīts šajā pētījumā, saka, ka gāzes plītis ir galvenais iekštelpu gaisa piesārņojuma avots. 

Profesors Kellijs teica: "Ja mājsaimniecībā ir astmatisks bērns, viņiem būs vairāk simptomu nekā tad, ja viņiem nebūtu gāzes plīts."

Der zināt!

Iekštelpu gaisa kvalitāti nekavējoties var mainīt loga atvēršana un nosūces ventilatora izmantošana.

Reklāma
Reklāma

 

Veicina klimata pārmaiņas

Gāzes plītis arī veicina globālo sasilšanu. ASV veikts pētījums atklāja, ka no ASV atrodamajām  gāzes plītīm izplūstošajam metānam ir ietekme uz klimatu, kas salīdzināma ar oglekļa dioksīda emisijām no aptuveni 500 000 benzīna automašīnu.

Pētnieki ir vienisprātis, ja cilvēkiem ir iespēja, viņiem vajadzētu pāriet uz elektriskām plītim.

 

Veicina pāriešanu uz indukcijas plītīm

Eiropas Savienībā, gatavojot ēdienu uz gāzes, vairāk nekā 100 miljoni cilvēku var tikt pakļauti iekštelpu gaisa piesārņojumam, kas pārkāptu ES āra gaisa piesārņojuma noteikumus, šomēnes ziņoja nevalstiskā organizācija CLASP.

Tā aicina visas gāzes plītis aprīkot ar veselības brīdinājuma etiķetēm. 

Līdz 2025. gadam Apvienotajā Karalistē netiks būvēta neviena jauna māja ar fosilā kurināmā apkuri, un tas gandrīz noteikti nozīmēs, ka tām būs elektriskās indukcijas krāsnis.

ASV prezidenta Džo Baidena Inflācijas samazināšanas likums piedāvās mājsaimniecībām subsīdijas līdz 1340 ASV dolāru apmērā, lai pārietu no gāzes uz indukcijas plītīm.

Saistītie raksti