No 1. marta stājas spēkā jauns energoefektivitātes marķējums sadzīves tehnikai

Visai būtiskas pārmaiņas jau šogad skars tādu preču kategoriju kā sadzīves iekārtas. Ar mērķi veicināt energoefektīvākas un ilgtspējīgākas sadzīves tehnikas ražošanu un izmantošanu Eiropas Savienībā (ES) ieviesīs jaunu regulējumu. Tā ietvaros radīti jauni noteikumi un jauns energoefektivitātes marķējums, kas no šī gada 1. marta aizstās mums jau labi zināmo energomarķējumu – tas palīdzīgu roku īstās tehnikas iegādē sniedza pēdējos vairāk nekā 25 gadus.
Pievērs uzmanību savas sadzīves tehnikas marķējumam!

FOTO: Publicitātes foto

Pievērs uzmanību savas sadzīves tehnikas marķējumam!

Kāpēc šādas pārmaiņas vajadzīgas?

Pašreiz spēkā esošo, taču jau novecojušo energoefektivitātes marķējumu ES pakāpeniski izstrādāja no 1994. līdz 2004. gadam. Principā šis marķējums līdz šim bijis veiksmīgs. Izpētīts, ka 85% patērētāju Eiropā šo energomarķējumu atpazīst, prot izmantot un atzīst par noderīgu, iegādājoties jaunu sadzīves tehniku.

Avots: European Consumer Organisation
 

Sākotnēji lielākā daļa sadzīves tehnikas bija piederīga zemā gala energoefektivitātes klasēm – kā E, F, G, savukārt jaunie un uzlabotie modeļi ietilpa augstākās klasēs. Pašreiz lielākā daļa sadzīves iekārtu ietilpst kādā no augstākajām energoefektivitātes klasēm – no A līdz A+++. Piemēram, 2017. gadā no visām pārdotajām sadzīves iekārtām 90% ietilpa kāda no A klasēm. Savukārt zemākas klases (B, C, D) tehnika faktiski vairs nav atrodama. Tā rezultātā pircējiem aizvien lielākas grūtības sagādā labāko, energoefektīvāko, veiktspējīgāko produktu atrašana. Principā visa sadzīves tehnika vairāk vai mazāk atrodas A klašu grupā, un nav īstas skaidrības par augstas, vidējas un zemas energoefektivitātes klases mērogojamību.
 

Pāreja no vecā uz jauno

Zināms, ka pāreja no vecā uz jauno energoefektivitātes marķējumu notiks visai pakāpeniski. Piemēram, tādas sadzīves iekārtas kā veļas mazgājamās mašīnas, veļas mazgājamās mašīnas ar žāvētāju, trauku mazgājamās mašīnas, kā arī dzesēšanas iekārtas jau no pagājušā gada 1. novembra apzīmētas ar diviem marķējumiem – gan veco, gan jauno. Tikmēr pilnīga pāreja uz jauno energomarķējumu notiks jau minētajā šī gada 1. martā.
 

Kas jauns gaidāms?

Avots: Electrolux
 

Ar jauno energoefektivitātes marķējumu tiks apzīmētas tādas sadzīves iekārtas kā veļas mazgājamās mašīnas, veļas mazgājamās mašīnas ar žāvētāju, trauku mazgājamās mašīnas, dzesēšanas iekārtas (ieskaitot vīna skapjus), lampas un televizori. Šajā energomarķējumā parādīsies virkne elementu, piemēram, jauni veiktspējas rādītāji un QR kods – to noskenējot, lietotājs varēs iepazīties ar plašāku informāciju par konkrēto sadzīves iekārtu. Tāpat tas ietvers striktākas ekodizaina prasības un jaunas testēšanas metodes.
 

Lielākā atšķirība, ko šajā jaunajā energomarķējumā pamanīs parastais pircējs, ir pārveidotā energoefektivitātes marķējuma skala. Vienkārši sakot, līdzšinējās četras A energoefektivitātes klases (A, A+, A++ un A+++) jaunajā marķējuma skalā pārkvalificēsies par klasēm no A līdz G, bez jebkādām “+” zīmēm. Piemēram, iekārta, kas šobrīd ietilpst A+++ klasē, pēc jaunā marķējuma varētu pārtapt par B klasi. Savukārt A klase būs rezervēta sadzīves tehnikai ar patiešām augstu efektivitātes rādītāju.
 

Šāda veida skala ļaus pārdomātāk sakārtot sadzīves iekārtas pēc to energoefektivitātes un citiem rādītājiem. Kas ir būtiski – A līdz G klašu kritēriji tiks regulāri pārskatīti un mainīti saskaņā ar tehnoloģiju un tirgus attīstību.

Jaunais veļas mazgājamās mašīnas marķējums. Avots: Electrolux

 

Kā jau norādīju – jaunais energoefektivitātes marķējums ietvers virkni jaunu elementu. Attēlā augstāk redzams marķējums, ar kādu tiks apzīmētas veļas mazgājamās mašīnas. Lai būtu skaidrs, kādu tieši informāciju iegūsim no jaunajiem energomarķējumiem, izskaidrošu, ko katrs no burtiem šajā attēlā apzīmē:

 

  • A – QR kods: to nolasot ar viedtālruni, uzzināsi plašāku informāciju par konkrēto sadzīves iekārtu;
  • B – Energoefektivitātes klase;
  • C – Vidējais enerģijas patēriņš uz 100 cikliem;
  • D – Eko programmas jauda;
  • E – Centrifūgas žāvēšanas efektivitātes klase;
  • F – Eko programmas ilgums;
  • G – Vidējais ūdens patēriņš ciklā;
  • H – Radītais troksnis.
     

Attēlos zemāk vari salīdzināt dažu sadzīves iekārtu līdzšinējos un jaunos energoefektivitātes marķējumus.

Reklāma
Reklāma


Dzesēšanas iekārtas

Avots: Electrolux

 

Trauku mazgājamās mašīnas

Avots: Electrolux
 

Veļas mazgājamās mašīnas

Avots: Electrolux
 

Kompānija “Electrolux” jaunajām pārmaiņām jau gatava

Pasaules līderis mājsaimniecības un profesionālo ierīču ražošanā uzņēmums “Electrolux” pārejai no vecā uz jauno energoefektivitātes marķējumu sagatavojies īpaši rūpīgi. Kompānija jau pagājušā gada martā savām jaunajām sadzīves iekārtām piešķīra divus energomarķējumus. Viens attēlo pašreizējo energoefektivitātes skalu, otrs – jauno, kas ierindo produktu no A līdz G klasei. Savukārt jauno energoefektivitātes marķējumu ar iekļautu QR kodu “Electrolux” pilnībā ieviesīs no 2021. gada 1. marta.

Avots: Electrolux
 

Tā kā “Electrolux”, apvienojot zīmolus “Electrolux”, “AEG” un “Frigidaire”, ik gadu pārdod vairāk nekā 60 miljonus produktu, kompānijai ir īpaši svarīgi nodrošināt savlaicīgu un veiksmīgu pāreju uz jaunā energomarķējuma standartu. Šķiet, “Electrolux” tas ir arī izdevies.


“Electrolux Latvia” produktu speciālists Rolands Āboliņš skaidro, ka jaunā marķējuma mērķis primāri ir palīdzēt patērētājam labāk izprast atšķirības starp dažādām sadzīves tehnikas iekārtām. Izvēloties produktu ar augstāku veiktspēju, tas attiecīgi patērēs mazāk resursu – elektrības, ūdens – un tādējādi būs videi draudzīgāks.

Avots: Electroluxgroup

R. Āboliņš arī uzsver, ka “Electrolux” īpašu uzsvaru liek uz ilgtspējas konceptu. Kompānijas mērķis ir palīdzēt cilvēkiem samazināt savu ekoloģiskās pēdas nospiedumu, radot augstas veiktspējas sadzīves iekārtas. Tādējādi “Electrolux” veido ilgtspējīgu patērētāju pieredzi, kas ir vairāk par vienkāršu iekārtas izvēli, balstoties tikai uz energomarķējumu.
 

Lai patērētājs labāk izprastu, kādas izmaiņas ietver jaunais energomarķējums un kā tās ietekmēs dažādas sadzīves iekārtu kategorijas, “Electrolux” ir radījis informatīvu platformu. Tajā saprotami izskaidrots pats galvenais, kas jāzina saistībā ar jauno energoefektivitātes marķējumu, kā arī uzskatāmi parādītas galvenās izmaiņas marķējumos (piemēri attēlos augstāk) atšķirīgām produktu grupām.

 

Raksta autors: Keitija Krastiņa no Kursors.lv.
 

Saite uz oriģinālo rakstu šeit.