Kā atjaunot pazaudētu autovadītāja apliecību, un cik tas maksā?

Pazaudēju autovadītāja apliecību. Kā to var atjaunot, un cik tas maksā?

Apliecību atjauno personai, kura pastāvīgi dzīvo Latvijā vai kura Latvijā uzturas ilgāk par 185 dienām kalendārajā gadā

FOTO: Shutterstock.com

Apliecību atjauno personai, kura pastāvīgi dzīvo Latvijā vai kura Latvijā uzturas ilgāk par 185 dienām kalendārajā gadā

Konsultē juriste Tatjana Lubgina

Autovadītāja apliecību atjauno valsts akciju sabiedrība “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD). Vadītāja apliecības atjaunošana ir vadītāja apliecības noformēšana nozaudētās, nozagtās vai iznīcinātās apliecības vietā. Latvijā, Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalstī izdotu autovadītāja apliecību atjauno bez eksāmenu kārtošanas.

Apliecību atjauno personai, kura pastāvīgi dzīvo Latvijā vai kura Latvijā uzturas ilgāk par 185 dienām kalendārajā gadā (t.sk. persona deklarējusi dzīvesvietu Latvijā). Lai veiktu atjaunošanu, nepieciešams:

• pase vai personas identifikācijas (ID) karte;

• derīga veselības pārbaude (ja CSDD reģistrā par to nav informācijas, personai jāuzrāda medicīnas izziņa);

• pakalpojuma apmaksas kvīts – 22,05 eiro (ja vadītāja apliecības zādzība ir pieteikta policijā) vai 39,14 eiro (nozaudēšanas gadījumā).

Šo dokumentu var atjaunot tikai klātienē CSDD nodaļā, kurā pieņem transportlīdzekļa vadītāja kvalifikācijas iegūšanas eksāmenus un izsniedz apliecības. Par apliecības nozaudēšanu, ja to kādu laiku neatjaunosiet, iespējams paziņot arī, iesniedzot rakstisku iesniegumu CSDD nodaļā (personīgi vai nosūtot pa pastu). Jāatceras, ka vadītāja apliecība, kas ir pieteikta kā nozaudēta vai nozagta, nav derīga kā vadīšanas tiesības apliecinošs dokuments (pat ja pēc tam tā atradīsies).

Reklāma
Reklāma

Savukārt, lai atjaunotu profesionālo vadītāju tiesības (C1, C1E, D1, D1E, C, CE, D vai DE kategorijas transportlīdzekļu vadītāja apliecību) un saņemtu vadītāja apliecību ar ierakstu par iegūtajām profesionālajām zināšanām ar derīguma termiņu pieci gadi vai vadītāja karti, personai jāpabeidz periodiskās apmācības kurss.

 

UZZIŅA
Atjaunojot autovadītāja apliecību vai karti, ja transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā nav informācijas par jauna periodiskās apmācības kursa beigšanu, personai tiek izsniegta vadītāja apliecība vai karte, kurā norādīts iepriekš izdotās apliecības papildinformācijas koda derīguma termiņš, vai karte, kuras derīguma termiņš atbilst iepriekš izdotās kartes derīguma termiņam.

 

Avots: