Dēstu audzēšana olu čaumalās. Interesants paņēmiens!

Ne visiem ir savs dārziņš un siltumnīca, bet sēt dārzeņus tieši augsnē ir visai riskanti. Pavasarī laikapstākļi bieži ir tik mainīgi kā sievietes garastāvoklis: šodien sildies saulītē, bet rīt jau atkal vajadzīga silta cepure.

Čaumala kalpos kā papildu mēslojums, kā arī pasargās no zemesvēžiem

FOTO: Shutterstock.com

Čaumala kalpos kā papildu mēslojums, kā arī pasargās no zemesvēžiem

Dažiem dārzkopjiem amatieriem no domas vien, ka jāved dēsti uz attālo dārziņu, sākas viegls drudzis. Nav arī nekāds brīnums: jaunie augi ir trausli, var viegli nolūzt gan plastmasas trauciņos, gan bez tiem.

Dēstu audzēšana olu čaumalās ir viena no organiskās dārzkopības metodēm. To izmantojot, dēsti izaug stiprāki, bet vēlāk nerodas problēmas ar to transportēšanu. Šo metodi izmanto ne tikai dārzkopji amatieri, bet jau vairākus gadus to iecienījuši pat profesionāli agronomi.

Bet pluss nav tikai ērtā pārvadāšana. Olas čaumala ir pastāvīgs kalcija avots dēstiem. Bet kalcijs sākotnējā sakņu veidošanās posmā ir pats galvenais elements. Plēvīte, kas atrodas zem čaumalas, kontaktā ar mitrumu un augsni mazos apjomos izdala sērūdeņradi. Tas kalpo par drošu aizsardzību pret sēnīšu infekcijām.


Kā izaudzēt dēstus olu čaumalās
Dēstu audzēšanai iesakām izvēlēties prāvākas olas. Ja uzturā lieto zosu olas, tās lieliski derēs! “Olu podiņus” var sākt iekrāt jau laikus. Tāpat būs vajadzīgas viena vai divas olu kastītes – skaits atkarīgs no plānotā stādījuma apjoma.
Katrā olā izveido divas atveres (augšā un apakšā), saturu izpūš (un no tā pagatavo omleti!).
Augšējā olas daļā atveri paplašina, iekšpusi mazgāt nevajag, olbaltuma atliekas noderēs kā papildu barības viela.

Ar tējkarotītes palīdzību par divām trešdaļām piepilda čaumalu ar irdenu substrātu, kas pagatavots no kūdras, biohumusa, smiltīm un agroperlīta.

Vairākas stundas iepriekš kālija permanganāta šķīdumā izmērcētas sēklas uzmanīgi ar pinceti ievieto augsnē, aplaista ar siltu ūdeni. Pārsedz ar plēvi un novieto siltā, labi apgaismotā vietā. Regulāri apsmidzina. Pirmie dīgsti parādīsies aptuveni pēc nedēļas, viss atkarīgs no iestādītā auga. Tad plēvi var noņemt.

Reklāma
Reklāma

Šaubies par metodi? Eksperimenta nolūkos iestādi olu čaumalās kaut vai dažas sēkliņas. Nākamajā gadā noteikti gribēsies to atkārtot, bet jau lielākā apjomā.

Kad pienāks laiks, vienkārši ņem olu kastīti ar dēstiem, rūpīgi iepako lielākā kastē un ved uz laukiem! Dobē augus var stādīt ar visu čaumalu, to vienkārši saspiežot no visām pusēm ar pirkstiem, lai tā ieplīstu un saknes varētu augt tālāk. Čaumala kalpos kā papildu mēslojums, kā arī pasargās no zemesvēžiem. 

 

Avots: