Kā putekļusūcēju maksimālās jaudas samazinājums mainīs patērētāju ikdienu

No 1.septembra visā Eiropā Savienībā vairs nebūs iespējams iegādāties putekļusūcējus, kuru jauda pārsniedz 900 vatus (W).

Jaudas ierobežojums neattieksies uz grīdas pulētājiem, matraču tīrītājiem, rokas un ar bateriju darbināmajiem putekļsūcējiem, kā arī putekļsūcējiem-robotiem.

FOTO: Shutterstock.com

Jaudas ierobežojums neattieksies uz grīdas pulētājiem, matraču tīrītājiem, rokas un ar bateriju darbināmajiem putekļsūcējiem, kā arī putekļsūcējiem-robotiem.

Samsung sadzīves elektronikas biznesa direktors Baltijā Sergejs Kostjučenko skaidro, kā šīs izmaiņas praktiski ietekmēs ražotājus un patērētājus.


Vai turpmāk būs jāuztraucas par tīrību mājās
Ņemot vērā, ka putekļsūcēja jauda nereti ir viens no galvenajiem kritērijiem jaunas ierīces izvēlē, var rasties jautājums - vai ar mazjaudīgākām ierīcēm būs pietiekami, lai panāktu mājās ierasto tīrības līmeni? “Par to nav jāuztraucas, jo patiesībā svarīgāka ir ierīces sūkšanas efektivitāte, nevis jauda. Tāpēc ražotāji,  iet līdzi laikam un izstrādā tādus risinājumus, kas samazina jaudu un tātad arī elektroenerģijas patēriņu, vienlaikus palielinot tīrīšanas jeb sūkšanas efektivitāti," norāda S.Kostjučenko. Viņš skaidro, ka tas ir saistīts ar gaisa cirkulācijas tehnoloģijām, kā arī dažādiem grīdas segumiem piemērotiem uzgaļiem, kuri var būtiski ietekmēt to, cik labi tiek iztīrītas atšķirīgas virsmas.

Ieguvēji no jaunajām prasībām noteikti būs patērētāji, jo mazāks elektroenerģijas patēriņš nozīmē arī mazāku rēķinu par elektrību

Reklāma
Reklāma



Kāds būs ieguvums no samazinātās putekļsūcēju jaudas
Ieguvēji no jaunajām prasībām noteikti būs patērētāji, jo mazāks elektroenerģijas patēriņš nozīmē arī mazāku rēķinu par elektrību. Turklāt veikalos jau šobrīd ir pieejama plaša izvēle ar prasībām atbilstošiem putekļsūcējiem. "Šī Eiropas Savienības regula tika ieviesta pakāpeniski, dodot ražotājiem laiku pielāgoties - vispirms pārejas periodā no 2014. gada maksimālā jauda tika noteikta 1600W, savukārt otrajā posmā, kas sāksies šī gada 1.septembrī, tā vairs nedrīkstēs pārsniegt 900W."


Vai regula attiecināma arī uz putekļsūcējiem-robotiem
Jaudas ierobežojums neattieksies uz grīdas pulētājiem, matraču tīrītājiem, rokas un ar bateriju darbināmajiem putekļsūcējiem, kā arī putekļsūcējiem-robotiem. Tieši pēdējie laika gaitā kļuvuši arvien populārāki, atzīst S. Kostjučenko. Viņaprāt, tas skaidrojams ar patērētāju paradumu maiņu: "Mēdzam dot priekšroku nevis ģenerāltīrīšanai reizi divās nedēļās, bet gan ikdienas uzkopšanai, kuru atstājam robota ziņā - tas rūpējas par grīdu tīrību, kamēr mēs varam darīt ko citu vai pat nebūt mājās."


Kādas izmaiņas vēl ir sagaidāmas
Jaudas ierobežojums ir tikai daļa no izmaiņām, ko nosaka Eiropas Savienības regulā iekļautās ekodizaina prasības. Prasības iekļauj arī ierobežojumus trokšņa līmenim, izplūdes gaisa kvalitātei un citiem faktoriem, piemēram, putekļsūcēju enerģijas patēriņš nedrīkstēs pārsniegt 43 kW/h gadā, putekļu izdalīšanās rādītājs nedrīkstēs pārsniegt 1%, akustiskās jaudas līmenis nedrīkstēs pārsniegt 80 decibelus, savukārt darba motora mūžs nedrīkstēs būt mazāks par 500 stundām.