Veļas žāvēšana dzīvoklī: veidi, kā to izdarīt vislabāk

Jautājums – kur žāvēt veļu – nodarbina teju ikvienu lielpilsētas dzīvokļa īpašnieku. Pie mums nav pieņemts to izkārt uz pārskatāmiem balkoniem vai lodžijām, kā tas visbiežāk notiek dienvidos, kur veļas auklas pat ar apakšveļu līksmi žūžo vējiņā virs mazām ieliņām, nemaz nerunājot par terasēm un logiem. Iesaka interjera žurnāliste Anita Pīra.

Gultas veļu, ka arī lielu daļu kokvilnas apģērbu pēc žāvēšanas vairs nav vajadzības gludināt – to var vienkārši salocīt un ielikt skapī.

FOTO: Shutterstock.com

Gultas veļu, ka arī lielu daļu kokvilnas apģērbu pēc žāvēšanas vairs nav vajadzības gludināt – to var vienkārši salocīt un ielikt skapī.

 

Žāvēt vai ļaut žūt?
Mūsdienās nemitīgu ņemšanos ar veļas žāvēšanu diez vai kāds uztvers pozitīvi – pārāk daudz laika jāpatērē šai procedūrai. Lai izmazgāto veļu atbrīvotu no liekā ūdens, veļas mazgājamās mašīnās ir speciāla funkcija – veļas nospiešana ar centrifūgu. Jo vairāk šai ierīcei apgriezienu, jo sausāka veļa, taču pat ātrākā centrifūga nenodrošina sausumu.
Protams, ja ir iespēja žāvēt veļu ārā – netiek tērēta elektroenerģija, nav iztērēta nauda par pašu žāvētāju, un, veļai žūstot ārā, ir pavisam cita smarža. Tāpēc, ja tev ir dārzs vai plaša terase, – lieliski! Diemžēl lielpilsētā šāds balkonu noformējums nav estētisks, turklāt gaisa piesārņojums to sarežģī. Un vēl – žāvējot ārā, labs rezultāts ir tikai tad, ja nelīst, gaiss nav pārmēru mitrs un nav liela sala. Latvijas garais un mitrais rudens, aukstā ziema, pavasara ziedputekšņi, kas apgrūtina dzīvi alerģiskiem cilvēkiem, šo prieku maitā.
Žāvēšana telpās ir ērtāka, taču var apgrūtināt mājokļa iemītniekus, jo reti ir pietiekami daudz piemērotas vietas vēl arī veļas žāvēšanai. Tāpēc apģērbi tiek žāvēti šur un tur, no veļas atdalās pūkas, kas sakrājas... Ja veļa stundām ilgi jāžāvē uz virves vai žāvētājiem, telpas kļūst mitras.

 

Dažnedažādi statīvi... un mitruma nosūcējs
Veļas žāvēšanai telpās izdomāti dažādi speciāli saliekami, daudzfunkcionāli, lielāku un mazāku izmēru statīvi, uz balkona margām vai vannas istabas durvīm uzkarināmi savāžamie plauktveida žāvētāji, izvelkami auklu žāvētāji un tamlīdzīgi stacionāras vai pārvietojamas ierīces. Ja veļu allaž žāvē konstanti vienā telpas vietā, ieteicams izmantot elektrisko gaisa mitruma uzsūcēju jeb savācēju, citādi mitrums ievelkas sienās, veicinot eroziju. Nelielās vannas istabās veļas žāvēšanai ērti piemērojami elektriskie dvieļu žāvētāji ar vairākām apsildes caurulēm, kas vienlaikus ir arī telpas sildītājs. Taču, ja tas ir pārāk karsts, ir varbūtība, ka baltā veļa vietām piedegs, t. i., kļūs dzeltenīga, bet krāsaini audumi mainīs toni.

 

Ar ko labi ir elektriskie veļas žāvētāji?
Ir divu veidu veļas žāvētāji – kondicionēšanas un ventilācijas. Žāvētāja konstruktīvais risinājums un darba princips ir diezgan vienkārši – nerūsējošā tērauda darba tvertne jeb cilindrs pēc formas identisks veļas mazgājamās mašīnas tvertnei, taču daudz lielāks. Piepildīts ar veļu, sāk darboties ar ātrumu 50–100 apgriezieni minūtē. Paralēli tam žāvējamās drēbes tiek izpūstas ar stipru un līdz 50–70 grādiem uzsildītu gaisa strūklu (dažos režīmos, piemēram, delikāta veļa, žāvēšana notiek aukstā gaisā). Vienlaikus gaiss tiek izlaists caur īpašu putekļu ķērāju filtru, uz kura salasās visas pūkas un putekļi.
Gaiss žāvētājā no mitruma attīrās divējādi – mitrais gaiss vai nu kondensējas un tiek aizvadīts kanalizācijā, vai arī uzkrājas īpašā traukā, kuru pēc žāvēšanas beigām iztukšo (kondicionēšanas tipa žāvētājiem) vai mitro gaisu uzreiz izvada ventilācijas šahtā (ventilācijas tipa žāvētājiem). Neviens žāvētājs nerada telpā mitrumu, jo tas vai nu tiek savākts, vai izvadīts; telpā vairāk vai mazāk var ienākt tikai siltais gaiss, kas rodas mašīnas darbības laikā.

Žāvēšanas cikls ilgst 60–90 minūtes atkarībā no uzstādītās programmas un auduma tipa. Rezultāts – pilnīgi sausa, mīksta un daudz mazāk saburzīta veļa. Gultas veļu, ka arī lielu daļu kokvilnas apģērbu pēc žāvēšanas vairs nav vajadzības gludināt – to var vienkārši salocīt un ielikt skapī. Žāvētāji ir īpaši ērti, ja mazgā spilvenus, segas un virsjakas ar dūnu pildījumu.

 

Kuru žāvētāju izvēlēties?
Pazīstamākie ražotāji piedāvā vairākus veļas žāvētāju veidus – bāzes, vidējā un augstākā aprīkojuma modeļus – ar attiecīgi mainīgu cenu. Bāzes modeļa žāvētājiem pamatā ir divi režīmi – kokvilnas vai stingrāku izstrādājumu un sintētikas žāvēšanai. Programma vilnas žāvēšanai ar saudzējošu režīmu un filtrs, kas nodrošina atpūkošanu, ir salīdzinoši nesens izgudrojums, tāpēc tiek piedāvāts vidējā un augstākā aprīkojuma modeļos. Augstākā aprīkojuma žāvētājiem ir sensorā vadība un automātiskās programmas ar iespēju žāvēt vai nu pēc piedāvātā laika, vai pēc mitruma pakāpes – kad audums būs izžuvis, mašīna automātiski atslēgsies. Ir modeļi, kuros jāizvēlas nevis žāvēšanas režīms, bet audums – mašīna pati nosaka, cik ilgi jāžāvē. Automātiskajā programmā mašīna pēc atlikušā mitruma pati nosaka, kā un cik ilgi jāžāvē, un veļu var izņemt ārā, kā pieprasīts: ja izvēlas programmu – skapī, tad veļa būs pilnībā izžāvēta, ja gludināšanai – tad nedaudz mitra, lai var gludināt.
Mūsdienīgiem veļas žāvētājiem, tāpat kā veļas mazgājamām mašīnām, ir divu veidu programmu displeji – manuāli darbināmi un datorizēti.

Žāvētāji atkarībā no ražotāja tehniskās koncepcijas paredzēti 5–7 kilogramu veļas žāvēšanai, taču iespējams iegādāties arī mazus – nelielām telpām, tikai trim kilogramiem veļas. Žāvētāja tvertne nav noteikti jāpiepilda ar paredzēto veļas daudzumu, var žāvēt arī, piemēram, tikai vienu kreklu. Lai veļa tiktu maksimāli pasargāta no mehāniskās berzes, žāvētāja cilindra virsma ir gluda. Daži ražotāji uzskata, ka gluda virsma rada gludekļa efektu, tāpēc izgudrojuši principiāli citas tvertnes.
Vieni ražotāji vairāk uzmanības pievērš dizainam, nevis funkcionalitātei, citi piedāvā mašīnas, kuru dizains var būt gadiem nemainīgs, taču aprīkojums paredzēts ilgstošai ekspluatācijai. Piemēram, vācu ražotāji nespiež uz dizainu, bet gan kalpošanas kvalitāti, proti, visas detaļas – gan metāls, gan emalja – kalpos ilgi. Visi žāvētāji ietilpst C klases enerģijas patēriņā, patērējot vidēji 3,5 klV stundā.
Žāvētāju cenu nosaka to aprīkojums, programmu daudzveidība un ražotāju garantijas. Dārgākiem modeļiem būs elektroniskais displejs, programma vilnas un smalkas veļas un audumu žāvēšanai un papildu aprīkojumi, piemēram, speciāli grozi.

Ja apģērbs pievilcies ar nepatīkamu smaku, bet vēl nav netīrs, to var nemazgāt, bet tikai atsvaidzināt.

Kurš ir vispiemērotākais žāvētājs tieši man?
Izvēloties mašīnu, jāvadās pēc vajadzības – ja jāžāvē viss, sākot ar gultas un veļu beidzot ar smalkvilnas džemperi, jāizvēlas komplicētāks žāvētājs; ja tikai kokvilnas materiāliem – noderēs vienkāršākas mašīnas. Ja vilnas vai zīda apģērbs veļas mašīnā netiek mazgāts principiāli, tad skaidrs, ka to nežāvēs arī žāvētājā, tāpēc nav vērts maksāt par šīm funkcijām. Ekonomiskāk izvēlēties žāvētāju ar lielāku tvertnes ietilpību, jo vienmēr iespējams žāvēt arī mazāk veļas, nekā paredzēts.
Jāpievērš uzmanība arī tvertnes durvīm – lielas lūkas ļauj ielikt un žāvēt liela izmēra lietas, piemēram, spilvenus, segas, mēteļus.
Ražotāji piedāvā arī mašīnu divi vienā, kurā apvienotas mazgāšanas un žāvēšanas funkcijas. Ja vieta atļauj, labāk tomēr iegādāties atsevišķi divas mašīnas – veļas mazgāšanai un žāvēšanai, nevis mašīnu ar abām funkcijām. Veļas mazgājamā mašīnā ar žāvēšanas funkciju iespējams žāvēt tikai pusi no tā veļas daudzuma, ko var mazgāt, tas nozīmē, ka pēc mazgāšanas daļa veļas jāizņem ārā. Veļas mašīnai ar žāvētāju kalpošanas ilgums ir divreiz īsāks.

Reklāma
Reklāma

 

Kā kopt žāvētāju?
Žāvētāja kopšana ir viegla – pūku filtri ir viegli tīrāmi un ērti izvietoti tvertnes lūkas apakšmalā. Ūdens kondensācijas elements atrodas priekšā, aiz durtiņām, un ir viegli tīrāms. Kondensētais mitrums nonāk izņemamajā rezervuārā, kas atrodas mašīnas augšējā malā, taču ar papildu aprīkojumu iespējams novadīt mitrumu tieši kanalizācijā.

 

Kur un kā novietot žāvētāju?
Žāvētāja gabarīti parasti atbilst veļas mašīnas izmēram (izņemot mazgabarīta tehniku), tāpēc veļas mašīnu un žāvētāju var novietot blakus (ja vieta telpā atļauj) vai vienu uz otras (kolonnā). Maza izmēra mašīnas var stiprināt pie sienas. Veļas žāvētāju droši var likt uz veļas mašīnas, bet otrādi – ne. Ja paredzēts novietojums kolonnā, pērkot tehniku, jāievēro paneļa novietojums – ja žāvētāja panelis ir slīps, to nav vēlams likt augšā.
Ražotāji paredzējuši, ka veļas žāvētāja durvis iespējams apmainīt uz labo vai kreiso pusi, lai to vēršanās virziens sakristu ar veļas mašīnas durvju vēršanās virzienu.
Ja žāvētāju novieto uz mazgājamās mašīnas, lai samazinātu vibrācijas, apakšējo vajag kārtīgi stabilizēt. Liekot mašīnas kolonnā, tās savā starpā stiprina – vai nu ar speciāliem kronšteiniem pie aizmugurējā paneļa, vai ar īpašu plauktu, ko pieskrūvē pie veļas mašīnas vāka, ar speciāliem klipšiem uzsēdinot uz tā žāvētāju. Otrs veids ir parocīgāks, jo plaukts ir izvelkams un to var izmantot, lai novietotu veļas grozu. Komplektējošās daļas jeb papildaprīkojums neietilpst žāvētāja pamataprīkojumā, tāpēc jāiegādājas par atsevišķu samaksu.

 

Žāvēšanas programmas un funkcijas
Informācija par izvēlēto programmu un citi rādītāji redzami uz vadības paneļa.
Automātiskie žāvēšanas līmeņi – modeļos ar elektronisko vadību iespējams izvēlēties vienu no žāvēšana līmeņiem: skapī – intensīvākais cikls, pēc žāvēšanas veļa praktiski sausa, uzreiz liekama skapī; uz pakaramā – veļa mitrāka, nekā žāvējot režīmā skapī. Vari beigt žāvēt, izkarot veļu telpā; gludināšanai – delikāts cikls ar maksimālu mitruma atlikumu pēc žāvēšanas, paredzēts veļai, kurai nepieciešama rūpīga gludināšana.
Saudzīga žāvēšana – paredz samazināt temperatūru smalkiem, pret karstumu jutīgiem audumiem, palīdz arī taupīt elektroenerģiju.
Vilnas programma – saudzīgi žāvējot, padara vilnas izstrādājumus mīkstus un atbrīvo no pūkām un savēlumiem. Ir arī speciālas programmas džinsiem un krekliem.
Vieglā gludināšana – programma, kas šķiro audumus pēc tipa un žāvēšanas laikā izvēlas nepieciešamo gaisa mitruma pakāpi, lai izžāvētā veļa kļūtu viegli un ātri izgludināma.
Sports – paredzēta sportiskiem cilvēkiem, palīdz īsā laikā izžāvēt sporta apģērbu un apavus. Dažu žāvētāju aprīkojumā ietilpst īpašs tīkliņš sporta apavu žāvēšanai. Atsevišķi var iegādāties arī speciālu šīm nolūkam paredzētu tvertnē ievietojamu plauktu.
Pretsaburzīšanās funkcija – paredzēta gadījumam, ja nav iespējas izņemt veļu no mašīnas uzreiz pēc žāvēšanas. Funkcija palaikam atjauno cilindra kustību starta atlikšanas gadījumā vai pēc žāvēšanas cikla pabeigšanas intervālā līdz 12 stundām. Tā iespējams izvairīties no grūti izgludināmām ielocēm, kas veidojas, ja apģērbs ilgi stāv veļas žāvētājā.
Atsvaidzināšana – ja apģērbs pievilcies ar nepatīkamu smaku, bet vēl nav netīrs, to var nemazgāt, bet tikai atsvaidzināt.
Atliktais starts – ļauj sākt žāvēšanu vēlamā laikā, atliekot to uz vairākām stundām vai uz laiku, kad vēlas, lai apģērbs būtu izžāvēts.
Atlikušā žāvēšanas laika rādījums – ļauj sekot programmas gaitai, žāvēšanas laika aprēķinātais ilgums redzams uz elektroniskā displeja uzreiz pēc programmas izvēles.
Tvertnes apgaismojums atvieglo veļas ievietošanu un izņemšanu.
Tvertnes skalošana pirms dažādu krāsu audumu žāvēšanas.
Papildaprīkojums – grozi apavu un vilnas izstrādājumu žāvēšanai. Vilnas džemperis, ievietots grozā, tiek pasargāts no savelšanās un saraušanās. Jau pēc divām stundām to var vilkt mugurā vai ievietot skapī.

 

Alternatīva – žāvēšanas skapis!
60 x 60 x 185 centimetrus lielajā elektriskajā žāvēšanas skapī veļa izžūst tikpat labi kā uz auklas, bet daudz ātrāk un parocīgāk. Skapī var žāvēt gan liela izmēra apģērbu, jakas, slēpošanas apģērbu un samirkušas bērnu ziemas drēbes, gan gultas veļu un arī apavus. Novelkamie stieņi skapī atbilst 18 metriem veļas auklas.
Elektriskajam skapim atšķirībā no kondensāta tipa žāvētājiem nepieciešams ventilācijas izvads, pa kuru tiek izvadīts mitrums. Silto skapi visērtāk novietot telpā, kur atrodas veļas mašīna, tas var atrasties arī saimniecības telpā vai garāžā. Skapim ir balts emaljēts korpuss un pretkorozijas aizsardzība, tāpēc to var lietot arī uz lodžijas (tad gan jābūt elektrības pievadam).

 

Avots: www.kasjauns.lv, žurnāls "100 Labi Padomi"

 

Žurnāls "100 Labi Padomi"