10 finanšu padomi jaunlaulātajiem

Ja esi tikko salaulājies, sācis kopā dzīvošanu ar otru cilvēku vai tikko esi attiecībās, izlasi šos padomus.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Finanšu padomi

 

1. Nekad un nekādā veidā neslēpiet viens no otra pat pāris eiro tēriņus. Protams, katram vajadzētu savu kabatas naudu, ko tie varētu tērēt brīvi un pēc saviem ieskatiem, tomēr arī kabatas naudas apmēram vajadzētu būt godīgi sadalītam un būt daudz maz vienlīdzīgam. Ir jāsaprot, ka, pārtērējot savu kabatas naudu, jūs riskējat radīt ne vien finansiālas, bet arī laulības problēmas. Ja jums ir “slepenā” kredītkarte, jūs pieļaujat milzīgu kļūdu. Tāpat jūs “rokat sev bedri” arī tad, kad ņemat laukā no bankomāta naudu, cerot, ka laulātais to nepamanīs. Tā nevajadzētu darīt, jo jūsu laulātais domā un plāno, kā nomaksāt visus rēķinus ar to naudu, kas jums ir, nevis ar to, kas paslepus tiek izņemta no bankas konta. Jūsu finanšu plāni, vai tā būtu jauna mājokļa iegāde vai pensionēšanās plāns, ir sastādīti, rēķinoties ar to naudas summu, kura ik mēnesi tiek nopelnīta. Nerēķinoties ar šiem plāniem un tērējot naudu savām iegribām, jūs šos plānus gluži vienkārši iznīcināt.

 

2. Runājiet par kopīgajiem mērķiem tik bieži, cik vien iespējams. Runājot par kopīgajiem mērķiem, jūs saprotat, vai jūs vēl aizvien esat vienādās domās attiecībā uz tiem un kā jūsu abu ienākumi palīdz tiekties uz tiem. Ja jūs nestrādājat vienu uz to pašu mērķu labā, jūs faktiski darbojaties viens pret otru, jo laiks un nauda tiek tērēta dažādos virzienos, kavējot visu mērķu sasniegšanu. Sanāk tāda vezuma vilkšana, kur viens vezumu velk uz vienu pusi, bet otrs to velk uz otru pusi, kā rezultātā vezums nekustas ne no vietas. Ir jāsarunājas, lai uzzinātu, kādi mērķi jums ir kopīgi, bet kādi – atšķirīgi, lai izstrādātu piemērotāko plānu to sasniegšanai. Domājot par nākotnes mērķiem, vajadzētu runāt par tiem, piemēram, 5 gadu griezumā, 20 gadu griezumā un visa mūža griezumā. Ir jāsaprot, ka, dzīvojot laulībā, kopīgo mērķu sasniegšanai vajadzētu būt primārai. Ir ieteicams laiku pa laikam šos mērķus pārskatīt, jo, kā zināms, dzīvē viss plūst un mainās, un arī mūsu vēlmes attiecībā uz nākotni var mainīties.

 

3. Jūsu laulātais mēģina jūs nokaitināt, bet piedodiet viņam to. Varbūt jūs atrodaties vēl tā saucamajā “rozā briļļu periodā”, tādēļ jums, iespējams, šķiet, ka tā nekad nenotiks, tomēr, ziniet, notiks gan. Protams, vienmēr ir vieglāk saredzēt tikai trūkumus un kļūt kā apmātiem ar tiem. Kad mēs koncentrējamies uz sīkiem trūkumiem, šķiet, ka tie kļūst arvien lielāki un sāk mūs neizturami kaitināt. Šie trūkumi mēdz būt daudz un dažādi, bet pats būtiskākais ir nefokusēties uz tiem. Labāk domājiet par to, kas jūsu laulātajos ir labs un kas ir tas, par ko jūs tos mīlat. Piedodiet tiem viņu trūkumus, jo ikvienam no mums tādi ir un neviens no mums nav ideāls. Atrodiet veidu, kā sadzīvot ar šiem trūkumiem un koncentrējieties tikai uz pozitīvo.

 

4. Jūs kļūsit veci, tādēļ sāciet domāt par savām vecumdienām jau tagad. Nav svarīgi, cik veci vai jauni jūs esat tagad, jo mēs visi kļūsim veci. Tagad mēs domājam, ka mūsu veselība vienmēr būs tik stipra, ka varēsim strādāt līdz pēdējam brīdim, tāpēc tagad, jaunībā, par vecumdienām nemaz nedomājam. Ir jāsaprot, ka tieši jaunības gados, kas ir darbspējas vecums, ir jāsāk domāt par pensionēšanos, ja vien jūs vēlaties savas vecumdienas pavadīt pienācīgi, jo tieši tagad jums ir gan spēks, gan iespējas finansiāli nodrošināt savas vecumdienas. Jūs varat sākt arī ar pavisam nelielu naudas summu atlikšanu, bet, tuvojoties vecumdienām, to arvien palielināt.

 

Reklāma
Reklāma

5. Katram laulātajam ir jāveido savs uzkrājums vecumdienām. Mēs nekad nevaram zināt, kas mūs sagaida nākotnē – piemēram, šķiršanās vai laulātā nāve - , tādēļ ir ieteicams veidot katram savu vecumdienu uzkrājumu, lai, atgadoties kaut kam nelāgam, nenāktos palikt bešā. Atveriet katrs savu krājkontu un veidojiet uzkrājumu vecumdienām neatkarīgi viens no otra, protams, informējot otru par to, cik daudz jūs ik mēnesi tajā atliekat, lai zinātu, cik daudz naudas jums paliek kopīgo mērķu realizācijai. Jāatgādina, ka vairākums finanšu ekspertu iesaka atlikt vecumdienām vismaz 10% no jūsu ienākumiem. Atliekot šādu naudas summu, jūs varēsit bezrūpīgi baudīt savas vecumdienas, neatkarīgi no tā, vai jūs būsit vieni vai kopā ar laulāto.

 

6. Pienāks laiks, kad jūsu laulātajam vajadzēs jūsu palīdzību. Piemēram, laulātais var palikt bez darba vai uz laiku zaudēt savas darbspējas, uz kādu laiku zaudējot arī ienākumus. Šādā situācijā jums vajadzētu būt gataviem ne vien morāli, bet arī finansiāli atbalstīt savu laulāto, jūsu abu uzturēšanai izmantojot vienu ienākumu avotu. Neaizmirstiet, ka arī ar jums var kas tāds gadīties un ka arī jūs tādā situācijā noteikti vēlēsities saņemt sava laulātā atbalstu. Atcerieties, ka laulība ir tā savienība, kur divi cilvēki viens otram sola būt kopā gan priekos, gan bēdās.

 

7. Sāciet veidot iekrājumus ārkārtas situācijām un jūs to nekad nenožēlosit. Jāatceras, ka šie iekrājumi tiek veidoti tik tiešām ārkārtīgām situācijām, tāpēc, piemēram, pēkšņa un nepārvarama vēlme nopirkt jaunas kurpes diezin vai būs uzskatāma par ārkārtas situāciju. Fonds ārkārtas situācijām var tikt pielietots, piemēram, uz laiku zaudējot darbu, neatliekamam automašīnas remontam, medicīnisku manipulāciju veikšanai, kā arī citām negaidītām un steidzamām situācijām, kuru risināšanai nepieciešami finanšu līdzekļi. Izveidojot šādus iekrājumus, jums gluži vienkārši nebūs nepieciešami atrie krediti ar negativu kreditvesturi. Izveidojiet šiem iekrājumiem atsevišķu krājkontu un ik mēnesi pārskaitiet uz to noteiktu naudas summu, bet vēl labāk, ja šie pārskaitījumi tiek veikti automātiski.

 

8. Jums nav nepieciešama tik liels mājoklis kā jūs domājat. Liela daļa jaunlaulāto vēlas un arī iegādājas lielus mājokļus, uzreiz cenšoties piepildīt savu sapni par privāto māju un piemājas dārzu. Sapņot jau var, tomēr šo sapņu realizācija ir dārga. Jo lielāks ir mājoklis, jo lielāki ir rēķini. Jo lielāks mājoklis, jo lielāki komunālo pakalpojumu un hipotekārā kredīta maksājumi, kā arī nekustamā īpašuma apdrošināšanas izmaksas un īpašuma nodokļa apmērs. Jo lielāks ir mājoklis, jo lielāka vēlme to piepildīt ar lietām, kas rada vēl papildus izmaksas. Apsveriet domu par mazāka un līdz ar to arī lētāka mājokļa iegādi. Līdzekļus, ko ietaupīsit uz liela mājokļa uzturēšanas rēķina, varēsit izmantot citu mērķu īstenošanai.

 

9. Jums nav vajadzīga tik jauna un šika automašīna kā jūs domājat. Argumenti pret liela mājokļa iegādi ir attiecināmi arī uz automašīnas iegādi. Jauniem un šikiem automobiļiem ir lielākas uzturēšanas, kā arī apdrošināšanas izmaksas. Lai salabotu jaunu automašīnu, tās remontam nereti ir nepieciešami pat ātrie kredīti. Ir ieteicams iegādāties lietotu, apmēram 10 gadus jaunu, zināma un uzticama ražotāja automašīnu, un braukt ar to, līdz sāk parādīties problēmas. Kad parādās problēmas, nomainiet to pret līdzīgu automašīnu.

 

10. Centieties brīvo laiku pavadīt kopā. Protams, galu galā nevajag aizmirst arī par savstarpējām attiecībām un par to, cik svarīgi ir rūpēties par laulību, jo neviens cits to jūsu vietā to nedarīs. Vai zinājāt, ka teju 50% no noslēgtajām laulībām tiek šķirtas? Tā ir bēdīga, tomēr reāla statistika. Arī šķiršanās process ir dārgs. Viens no prātīgākajiem finanšu padomiem, ko jūs kā laulāti pāri varat ņemt vērā, ir rūpēties par to, lai jūsu savienība būtu stipra. Ja jūsu attiecības būs stipras, jūs nešķirsities, un tas ir labākais, kas var notikt jūsu finanšu labā. Kā jūs rūpējaties par savām attiecībām? Viens no labākajiem veidiem, kā to darīt, ir pavadīt kopā brīvo laiku un sarunāties vienam ar otru.