Ausis, aste, nagi... Higiēnas minimums veselam sunim

Ja esi suņa saimnieks, tev jārūpējas, lai tavs mīlulis ir saņemtu regulāru kopšanu. Higiēna četrkājainajam draugam ir nepieciešama, lai garantētu tam labu pašsajūtu un pasargātu no veselības problēmām, kādas var rasties tās neievērošanas dēļ. Padomos dalās praktizējoša veterinārārste Aelita Baumane.

Publicitātes foto. Rūpējies par savu suni tikpat regulāri kā par sevi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto. Rūpējies par savu suni tikpat regulāri kā par sevi.

 
Ausis
Būtu labi ausis apskatīt vismaz vienu reizi nedēļā. Pārbaudi, vai tās nav apsārtušas, iekaisušas un neizdala neparastas smakas, vai ausīs nav piesūkušās ērces. Ja pamani kādu no šiem simptomiem, nekavējoties konsultējies ar savu veterinārārstu. Lai iztīrītu suņa ausis, izmanto drāniņu, kas samitrināta eļļā vai ūdenī. Atbrīvo no netīrumiem auss iekšpusi lēnām un nemēģini veikt tīrīšanu dziļi auss kanālā, konsultē veterinārārste Baumane.

 
Acis
Suņa acīm vienmēr jābūt tīrām. Acu infekcijas ir liela problēma, no kuras iespējams izvairīties. Izmanto tīru drāniņu, lai izslaucītu netīrumus no acīm. Tīri virzienā no centra uz acu malām, nevis otrādi. Ja pamani dzeltenīgus izdalījumus no acīm, nekavējoties konsultējies ar savu veterinārārstu, jo tā var būt acu infekcijas pazīme.
 

Zobi
Suņiem ir liela iespēja iegūt zobu problēmas, piemēram, zobu apkārtējo audu (periodonta) slimību, kurai progresējot, jāzaudē ļoti daudz zobu. Cik vien agri iespējams – vislabāk jau kucēna vecumā – iekļauj zobu tīrīšanu higiēnas programmā, lai tavs suns pie tās pierastu. Izmanto suņiem paredzētās zobu pastas – zooveikalos iespējams iegādāties tādus zobu tīrīšanas līdzekļus, kuru garša jūsu sunim noteikti patiks.
 

Vannošana
Suņa vannošana nodrošina, ka suns labi smaržo un viņa kažoks ir spīdīgs un mīksts. Turklāt mazgāšana ļauj konstatēt iespējamas problēmas uz suņa ādas. Vairāki suņiem domātie mazgāšanas līdzekļi arī iznīcina ērces un blusas un kavē to piemešanos. Nav vajadzības mazgāt suni pārāk bieži – optimālais variants ir reizi sešās nedēļās. Protams, vannošanās biežums atkarīgs no suņa šķirnes un spalvas garuma. Ja īsti nezini, cik bieži mazgāt savu suni, konsultējies ar savu veterinārārstu vai profesionālu suņu audzētāju. 
 

Nagu griešana
Nagu apgriešana ir svarīga regulāras suņa kopšanas sastāvdaļa. Ja sunim nagi pārāk gari, tie var sašķelties, kas ir sāpīgi un dažkārt izraisa infekciju. Gari nagi var izraisīt arī ļodzīgu gaitu, kas noved pie skeleta bojājumiem. Suņa nagu griešanai ir jāiegādājas speciālas knaibles. Nagi jāgriež ienadža augšanas virzienā. Pirmo reizi nagus noteikti dodies griezt pie veterinārārsta, jo suņiem nagu krāsa visbiežāk ir melna, tāpēc grūti noteikt, līdz kurai vietai tos drīkst griezt.

 

Reklāma
Reklāma