Zagļu slepenās zīmes. Vai tu tās zini?

Pie māju ārdurvīm un uz žogiem šad tad manāmas pavisam mazas un tikpat neuzkrītošas zīmes, piemēram, kāds krustiņš, kāda zigzaglīnija. Varētu domāt, ka te paniekojušies bērni, taču tikpat labi var gadīties, ka aci piesaistījis slepens zagļu kods.
Vai esi labi apskatījis savu vārtu priekšu? Varbūt arī tur var atrast aizdomīgas zīmes

FOTO: Shutterstock.com

Vai esi labi apskatījis savu vārtu priekšu? Varbūt arī tur var atrast aizdomīgas zīmes

Speciālisti skaidro, ka tā ir smalki izstrādāta sistēma: izlūks jeb novērotājs novēro un izpēta mājas iemītnieku paradumus, turību un citas zagļiem vajadzīgas nianses, un ar šo it kā nevainīgo zīmju palīdzību  dara zināmu līdzdalībniekiem, vai vērts ielauzties, ar ko jārēķinās, kā jāsagatavojas.

Izrādās, ka šāda sistēma tikusi plaši izmantota jau viduslaikos — to sīki un smalki izpētījusi arī Pasavas universitātes zinātnieku grupa Vācijā un secinājusi, ka zagļi savus paradumus itin veiksmīgi nodevuši tālāk — no paaudzes paaudzē līdz pat mūsdienām. Toreiz gan slepeno zīmju valodu izmantojuši plašāki sabiedrības slāņi — arī ubagi, algādži, pajumtes meklētāji u.tml., bet zagļu aprindās tā saglabājusies līdz mūsdienām, un lielākoties tās izmanto organizētās bandas. 
 

Dažas visbiežāk izmantotas zīmes un to skaidrojumi 

 

Reklāma
Reklāma
  • Horizontāla zigzaga līnija vēsta, ka te jārēķinās ar niknu suni. 
  • Trīs vertikālas līnijas, ko šķērso viena horizontāla ja, apzīmē objektus, kurus zagļiem ir vērts apmeklēt. 
  • Trīs vertikālas līnijas, ko šķērso divas horizontālas: šī zīme ziņo — te ir nauda, proti, šajā mājā atrodama (tiek glabāta) skaidra nauda. 
  • Simetrisks krustiņš: svarīga zīme, kas iesaka zagļiem, piezvanot pie durvīm, izlikties par kautrīgiem, dievbijīgiem cilvēkiem — mājas vai dzīvokļa saimnieki tādus labprāt laiž 
  • iekšā. 
  • Vienkārša horizontāla: tā rāda, ka šeit nekā vērtīga nav, nav vērts ielauzties. 
  • Vertikāla līnija, zem kuras pavilkta viena horizontāla, vēsta, ka šajā mājā/dzīvoklī mitinās viens cilvēks. 
  • Divas vertikālas līnijas, kam pavilkta viena horizontāla: tas nozīmē, ka šeit dzīvo veci ļaudis. 
  • Aplis, kam pāri pārvilkts slīpas krusts: tas brīdina, ka labāk meklēt laimi citur, jo šeit dzīvo policists kuri varētu noziedzniekus pazīt. 

 

No žurnāla  "100 Labi padomi"