Speciālista ieteikumi, kā pareizi barot savu suni

Katrs suņa saimnieks var izvēlēties, ar ko barot savu četrkājaino draugu - ar pašgatavotu vai gatavo barību. Lūk, vairāki padomi, kā barot savu mīluli neatkarīgi no tā, kādu barību viņš lieto uzturā. Stāsta praktizējoša veterinārārste Aelita Baumane.
 Dažreiz suns nevēlas ēst veselu dienu.

FOTO: Shutterstock.com

Dažreiz suns nevēlas ēst veselu dienu.

 

Suni baro divreiz dienā
Pieaugušu suni baro divas reizes dienā – no rīta un vēlu vakarā. Vari barot suni arī vienreiz dienā ar prāvāku maltīti, taču divas reizes dienā būs labāks risinājums veselībai, jo tādējādi dzīvnieka gremošanas sistēma darbosies labāk un neradīsies ar bada sajūtu saistīta trauksme. Dažreiz suns nevēlas ēst veselu dienu. Ja esi pārliecināts, ka četrkājainais draugs ir vesels, satraukumam nav pamata - vienkārši suns vēlējās atslodzes dienu.

 

Novieto suņa bļodiņu uz statīva
Vēlams, lai suņa bļodiņa atrastos uz statīva, kuram ir jābūt tik augstam, lai dzīvnieks, pieejot pie bļodas, neizliektu mugurkaulu, nepietuptos vai nenoliektu zemu galvu un kaklu. Galva un kakls tikai nedaudz jāpieliec, lai satvertu barību. Lai arī ir zināma suņa šķirne un tās augums, ļoti vēlams, lai bļodiņas statīva augstums ir regulējams, iesaka veterinārārste Baumane.
 


Ierādi sunim mierīgu vietu maltītes ieturēšanai
Sunim jāierāda mierīga un klusa vieta, kur tas var netraucēti ieturēt maltītes. Nedrīkst pieļaut, ka suns nāk pie tevis un mēģina prasīt ēdienu, kad vien to vēlas. Lūdzu, izlem, vai ir vērts pieradināt suni diedelēt. Galvenais, ir pareizi un savlaicīgi viņu barot.
 

Pieprasi, lai suns izpildītu noteiktu komandu, piemēram, „sēdēt”, pirms ieliec viņam bļodiņā barību. Ja vien iespējams, pieprasi, lai suns sēdētu līdz brīdim, kamēr tu ļauj viņam mieloties. Suns, kurš zina, ka pastāv komanda, pēc kuras viņam pienākas barība, labāk apgūs arī pārējo apmācību.

 

Ja baro suni ar mājās gatavotu barību
Ja suni baro ar mājās gatavotu barību, gaļai jāpievieno atbilstošs daudzums dārzeņu vai graudaugu izstrādājumu un biezpiens, jo sunim bez olbaltumvielām un taukiem nepieciešams saņemt arī šķiedrvielas, ogļhidrātus, vitamīnus un minerālvielas. No suņa ēdienkartes būtu jāizslēdz kartupeļi, pākšaugi, kā arī pikanti, trekni, sālīti, skābēti un žāvēti produkti. Saldumi ir jāatstāj kā īpašs apbalvojums apmācības vai darba procesā.
 

Reklāma
Reklāma

Pareizi sabalansēt mājās pagatavotu barību nav viegli – ar barību uzņemto vitamīnu un minerālvielu var nepietikt pilnvērtīgam suņa uzturam, tādēļ tai jāpievieno īpaši suņu organisma prasībām izstrādātie kompleksie vitamīnu – minerālvielu preparāti. Lai sunim nodrošinātu visas barības vielas pareizās attiecībās, ir jāpieliek daudz laika un pūļu, lai šādu barību mājas apstākļos sagatavotu. 90% gadījumu ēdiens, kas gatavots mājās, pamatā neatbilst suņa vajadzībām, atzīst veterinārārste Baumane.
 

Ieteicamāk barot suni ar profesionāli sagatavotu barību
Mūsdienās ieteicamākais, vienkāršākais, ekonomiskākais variants ir suņa barošana ar sauso komplekso barību. Komplekso barību kopējā īpašība ir tā, ka tās apgādā organismu ar visām nepieciešamajām barības vielām, tādēļ nav nepieciešamības suni papildus piebarot.
 

Lai aprēķinātu, cik daudz barības jādod jūsu sunim, vispirms jānoskaidro pārtikas uzturvērtība un dzīvniekam nepieciešamais enerģijas daudzums. Parasti uz barības iesaiņojuma ir jau norādīts, cik konkrētās barības jādod sunim, ievērojot svaru un vecumu.