Kā rūpēties par četrkājaino draugu rudens sezonā

Lai uzturētu suņa veselību labā formā rudens sezonā ir vairākas lietas, kas būtu jāzina un jāievēro.

Rudens nāk ar lielākiem veselības riskiem ari mūsu mājdzīvniekiem.

FOTO: Shutterstock.com

Rudens nāk ar lielākiem veselības riskiem ari mūsu mājdzīvniekiem.

Uzmani suni no ērcēm
Lai arī iestājies rudens, tas nenozīmē, ērces vairs nav bīstamas. Pētījumi liecina, ka daudzas ērču sugas ir aktīvas pat ziemas periodā un spēj pārdzīvot pirmo salu. Lai pasargātu savu suni no ērcēm, neradi šiem insektiem labvēlīgu vidi – likvidē to iecienīto vidi, piemēram, lapas un dārza atkritumus, kur ērces dažkārt var izdzīvot visu ziemu. Turpini lietot ērču atbaidīšanas līdzekļus, ir sevišķi tad, ja kopā ar suni pavadi daudz laika svaigā gaisā.



Piesargies no žurku indes un citām grauzēju indēm
Rudens ir laiks, kas peles, žurkas un citi grauzēji meklē vietu, kur paglābties no aukstuma, un bieži vien tās var ieviesties tavās mājās. Esi uzmanīgs, kad izvieto savā mājoklī peļu slazdus un indes grauzējiem. Neviens negrib peļu invāziju, taču daudzas veikalos nopērkamās indes var būt ļoti kaitējošas suņiem un citiem mājdzīvniekiem. Ja suns apēdīs indi tiešā veidā vai kopā ar saindētu grauzēju, sekas var būt letālas, brīdina veterinārārste
Pārrunā ar savu veterinārārstu par insektu kontroles metodēm, kas ir drošas suņiem un citiem mājdzīvniekiem.

 

Uzmanību – indīgas sēnes
Rudens ir sēņu ražas laiks. Lai gan lielākā daļa sēņu ir pilnībā drošas, dažas no tām ir ļoti toksiskas gan mums, gan mūsu spalvainajiem draugiem. Pāršķirsti grāmatas par sēnēm un uzzini, kuras no tām var nodarīt kaitējumu tava suņa veselībai vai pat apdraudēt dzīvību. Ja tev šķiet, ka suns ir apēdis indīgu sēni, nekavējoties nogādā savu mīluli pie veterinārārsta.
 


Baro suni pareizi
Ārā ir kļuvis vēsāks, un zemāka temperatūra nozīmē, ka sunim ir vajadzīga lielāka enerģija, lai justos silti. Iespējams, tev nepieciešams dot sunim nedaudz vairāk barības. Pārtika dod ķermenim siltumu, tāpēc suņiem, kas daudz laika aktīvās nodarbēs pavada ārā, ir jāēd vairāk nekā vasarā. Tomēr nesāc uzreiz dot sunim vienkārši vairāk barības – vispirms konsultējies ar savu veterinārārstu, jo katra suņa vajadzības ir atšķirīgas.
 

Reklāma
Reklāma


Uzmani suni no antifrīza
Rudens ir laiks, ka cilvēki sagatavo savas automašīnas ziemai un bieži vien maina antifrīzu un citus šķidrumus, kuri var būt nāvējoši mūsu mājdzīvniekiem. Ņem vērā – viena vai divas tējkarotes antifrīza var nogalināt aptuveni astoņus kilogramus smagu suni. Problēma slēpjas etilēnglikolā – tā ir antifrīza sastāvdaļa ar slimīgi saldu smaržu, kas vilina mājdzīvniekus to uzlaizīt. Tāpēc – ja antifrīzs ir izlijis, ir svarīgi tā traipus nekavējoties notīrīt, un pārliecināties, vai tavs suns vai cits mājdzīvnieks neatrodas garāžā, kad tu maini automašīnas šķidrumus.

 

Sargi suni no šokolādes un sātīgas pārtikas
Rudens un ziemas periods ir dažādu svētku laiks, kad mēs vairāk lietojam sātīgu, smagu barību un saldumus. Svarīgi nepieļaut, lai suns nelietotu uzturā produktus, kas var izraisīt saslimšanu, piemēram, šokolādi, vīnogas vai rozīnes, jo tās ir toksiskas suņa organismam. Augsta tauku līmeņa pārtika var izraisīt dažādas kuņģa un zarnu trakta problēmas - caureju, gastroenterītu vai pat aizkuņģa dziedzera iekaisumu pankreatītu. Nedodiet arī sunim sīkus kauliņus, kas palikuši pāri no svētku cepeša, jo tie var izsaukt aizrīšanās risku.
 

Konsultēja praktizējoša veterinārārste Aelita Baumane un suņu barības DOGO zīmola vadītāja Ligita Strode.