Ko darīt, ja mājdzīvniekam piesūkusies ērce?

Atbild Valmieras veterinārās ambulances CAPS mazo mājdzīvnieku veterinārārste Sandra Skara-Sirmā.

Pēc pastaigas apskati dzīvnieku, pirmais, kur ērces pieķeras, ir purns un galva, kājas.

FOTO: Shutterstock.com

Pēc pastaigas apskati dzīvnieku, pirmais, kur ērces pieķeras, ir purns un galva, kājas.

 

Tā jāizņem pēc iespējas ātrāk! Veterinārajās aptiekās pieejami vairāku veidu ērču izvelkamie. Ja tādu nav pie rokas, derēs parastais spolīšu diegs: izveido vaļīgu cilpu, apliec ap ērces galvu (to daļu, kas vistuvāk dzīvnieka ādai), cieši savelc un pavelc. Ērču izraušanai nedrīkst izmantot spirtu, eļļu, ērci nedrīkst saspiest un vilkt ar rokām.

 

Pēc pastaigas apskati dzīvnieku, pirmais, kur ērces pieķeras, ir purns un galva, kājas. Ērces arī dzīvniekiem var pārnest dažādas slimības. Laima slimība jeb borelioze un anaplazmoze ir visizplatītākās. Tās izraisa baktērijas. Jāpiemin arī babezioze (sarkano asinsķermenīšu parazīts) un erlihioze (baktērija). Ja notikusi inficēšanās, suņiem var novērot drudzi, nogurumu, nespēku, dažkārt klibumu, retāk vemšanu, nervu darbības traucējumus. Īpaši uzmanīgiem jābūt tiem dzīvnieku īpašniekiem, kuri ar suņiem vasaras laikā dodas uz Dienvideiropu, tur babezioze ir plašāk izplatīta. Ja radušās aizdomas par inficēšanos no ērcēm, jādodas pie veterinārārsta, kas noņems asins paraugu un izmeklēs dzīvnieku.

Reklāma
Reklāma


Lai pasargātu dzīvnieku no ērcēm, pieejami dažādi pretērču preparāti pilienu veidā un aerosoli. Skaustā pilināmie preparāti  ir efektīvākie, ja tos  lieto pareizi - uzpilinot uz ādas, nevis apmatojuma skausta vidū. Darbības ilgums atkarībā no ražotāja - no 2 nedēļām līdz vairākiem mēnešiem.

 

Avots: žurnāls "100 labi padomi".