Kur lai dzīvo? Kā meklē īres dzīvokli un kādi jautājumi jāuzdod, lai netiktu pie "kaķa maisā"

2015. gada augustā veiktā NotifyUs un SKDS veica pētījumu, lai noskaidrotu, cik vienkārši vai sarežģīti ir atrast īres dzīvokli pēdējā gada laikā

Bieži sludinājumu portālos tiek piedāvāti dzīvokļi īstermiņa izīrēšanai, bet, ja meklē pastāvīgu dzīvesvietu, šis nebūs labākais variants.

FOTO: Shutterstock.com

Bieži sludinājumu portālos tiek piedāvāti dzīvokļi īstermiņa izīrēšanai, bet, ja meklē pastāvīgu dzīvesvietu, šis nebūs labākais variants.

15.8% respondenti atzina, ka īpašums tika rezervēts pirms paspēja sazināties ar izīrētāju, 15.6% patērēja ievērojami vairāk laika dzīvokļa atrašanai nekā plānots un 14.6% apmeklējot nekustamo īpašumu piedzīvoja vilšanos, jo sludinājuma fotogrāfijas ievērojami atšķīrās no realitātes. 
 

Tad kā visefektīvāk meklēt dzīvokli ilgstošai īrēšanai? Stāsta eksperts, viens no aplikācijas NotifyUs radītājas,  Andrejs Frišfelds. 

Sākot nekustamā īpašuma meklēšanu īrei jāizvēlas kanāli, kurus izmantot. Viena no populārākajām izvēlēm pēdējā laikā ir sociālie mediji, kad nekustamo īpašumu meklē caur draugiem un paziņām. Piemēram, Facebook vietnē darbojas vairākas grupas, kas mērķētas tieši uz nekustamā īpašuma izīrētājiem un potenciālajiem īrniekiem ("Dzīvokļu īres piedāvājumi draugiem/paziņām",  "Viss par īres dzīvokļiem Rīgā" utml.) Taču ne vienmēr draugi var palīdzēt, tāpēc talkā nāk dažādi sludinājumu portāli.


Meklējot mājokli sludinājumu portālos, vispirms jāpievērš uzmanība īres termiņam. Bieži sludinājumu portālos tiek piedāvāti dzīvokļi īstermiņa izīrēšanai, bet, ja meklē pastāvīgu dzīvesvietu, šis nebūs labākais variants.
 

Tālāk kārtīgi jāizlasa sludinājums. Dzīvokli izīrē īpašnieks vai starpnieks, kāda ir īres maksa (jo nereti norādīta zemāka, lai tie, kuri sludinājumus kārto pēc cenas šo mājokli ieraudzītu). 
 

Rūpīgi apskatiet dzīvokļa fotogrāfijas. Bieži dzīvokļus izīrē caur nekustamo īpašumu aģentūrām. Fotogrāfijas būs kvalitatīvas, bet, ja uz tām redzams uzņēmuma logo, jau pirmajā sarunā par potenciālo īpašuma nomu jānoskaidro, kura puse sedz māklera pakalpojumus. 
 

Pirms pieņemt lēmumu zvanīt izīrētājam, iesakām apskatīties vairākos sludinājumu portālos. Gadās, ka it kā vienā un tajā pašā adresē vismaz pēc fotogrāfijām, cenas un apraksta, atrodas divi dažādi dzīvokļi. 
 

Reklāma
Reklāma

Meklējot īres dzīvokli, jārēķinās ar potenciāliem krāpniecības gadījumiem. Vēl šā gada sākumā medijos izskanēja informācija, ka viltus dzīvokļu īpašnieki cenšas izkrāpt naudu no potenciālajiem īrniekiem. Ja dzīvokļa izīrētāji stāsta, ka atrodas ārzemēs, būs atpakaļ pēc kāda laika, un, lai tiešām rezervētu vēl neredzētu dzīvokli, lūdz pārskaitīt kādu naudas summu, šis ir “sarkanais karogs”, ka, iespējams, notiek krāpniecības mēģinājums. 
 

Pamatā, meklējot mājvietu caur īres sludinājumiem, jāpievērš uzmanība īres termiņiem, cenai, vietai, kā arī rūpīgi jāizlasa apraksts. Ja sludinājums šķiet pārāk labs, lai būtu īsts, tā tiešām var būt. Taču tāpēc nevar pieņemt, ka visi mēģinās apkrāpt potenciālos īrniekus. 
 

Realitāti par vēlamo mājvietu iespējams uzzināt tikai sazinoties ar izīrētāju un apskatot īpašumu. Lai vieglāk atrastu nekustamo īpašumu īrei, viedtālruņu īpašniekiem iesakām lejupielādēt aplikāciju NotifyUs, kurā ievadot dažādus filtrus un parametrus uz tālruni nāk paziņojumi par atbilstošu sludinājumu parādīšanos internetā.


Kādus jautājumus uzdot izīrētājam par noskatīto dzīvokli:

  1. Norādītā īres cena un komunālie maksājumi: ja norādīta tikai īres cena – vai tajā ir ietverti komunālie? Ja komunālos norāda – vai tā ir vidējā cena katru mēnesi, vai vasarā (daudzi mēdz norādīt mazāko iespējamo summu). Vislabāk ir palūgt uzrādīt reālus rēķinus. 
     
  2. Vai paredzēti arī kādi papildu izdevumi (piem., vieta automašīnai, apsardzes pakalpojumi, apsaimniekošana, pagraba skapīša ikmēneša noma)? 
     
  3. Kāda ir apkure – pilsētas vai vietējā gāzes? Ja patstāvīgi regulējuma, vai apkures intensitāte ietekmē cenu? 
     
  4. Vai ir interneta, TV un tml. nepieciešamie pieslēgumi vai arī to ierīkošana jāveic pašiem? 
     
  5. Vai ir ārsienas dzīvoklis? Vai ir kādi tehniski vai cita veida defekti (pelējums, pil krāns, vāja ūdens plūsma u.tml.)? Turklāt arī pašam jāpārbauda viss rūpīgi uz vietas.
     
  6. Kādas izmaiņas var veikt dzīvoklī (pielikt savu sienas skapīti vai pārbīdīt mēbeles)? 
     
  7. Vai ir kādas pretenzijas pret mājdzīvniekiem vai bērniem? Tāpat ir jāpabrīdina, ja dzīvokli plāno īrēt kopā ar vēl kādu. 
     
  8. Ja dzīvoklis tiek par savu naudu uzlabots (remontdarbi, mēbeles u.tml.) – vai tādēļ ir paredzēti īres maksas atvieglojumi?
     
  9. Vai dzīvoklī var deklarēties? 
     
  10. Vai dzīvokļa īpašnieks piedāvā noslēgt īres līgumu un kādi ir tā nosacījumi? Piemēram, vai ir jāiemaksā drošības depozīts vai jāmaksā par pirmo un pēdējo mēnesi? 
     
  11. Kas maksās nekustamā īpašuma nodokli - īpašnieks vai īrnieki?
     
  12. Kā notiks rēķinu apmaksa – vai pārskaitījums kontā vai, piem., ikmēneša tikšanās? Vai saimnieks vienkārši atsūtīs summu apmaksai pats rēķinus apmaksās? Vai tieši otrādi – īrniekam pašam būs jāveic rēķinu apmaksa un jāmaksā saimniekam par īri. 
     
  13. Kādā laikā dzīvokļa saimnieks ierodas dzīvoklī un vai viņam ir tiesības ierasties bez brīdinājuma?
     
  14. Cik ilgu laiku pirms dzīvokļa atbrīvošanas īrniekam ir jābrīdina saimnieks un otrādi? Šo punktu ieteicams atrunāt līgumā. 
     
  15. Kas notiks gadījumā, ja kādu apstākļu (piem., ūdens noplūde vai ugunsgrēks) dzīvoklis tiek bojāts? Kurš uzņemas zaudējumu atlīdzināšanu? Vai dzīvoklis ir apdrošināts? 
     
  16. Kas dzīvo kaimiņos (varbūt viņiem ir mazi un trokšņaini bērni, varbūt tieši otrādi – viņi ir pensionāri, kam traucē jebkura skaņa)? Der painteresēties par dzirdamību.