Sākoties aktīvai velosezonai, Valsts policija aicina rūpēties par velosipēda drošību

Pagājušās brīvdienās Rīgas reģionā policija ir reģistrējusi 11 velosipēdu zādzības, savukārt kopumā šogad ir nozagti jau 157 velosipēdi. Sākoties aktīvai velosezonai, aktīvāki kļūst arī velozagļi, tādēļ Valsts policija (VP) aicina riteņbraucējus rūpēties par velodrošību.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Kā liecina VP pieredze, galvenokārt  velosipēdi tiek nozagti no koplietojamajām vai kāpņu telpām, kā arī pagrabiem, kur tie atrodas nepieslēgti vai pieslēgti ar nekvalitatīvu drošības trosi, to pārkniebjot. Noziegumi tiek pastrādāti gan dienas, gan nakts laikā. VP aicina riteņbraucējus rūpēties par kvalitatīvu un drošu slēdzeni. 


Izvēlies drošu slēdzeni
Par drošākajām slēdzenēm ir uzskatāmas U–veida metāliskās slēdzenes, kas ir masīvas un grūti uzlaužamas. Šādu slēdzeni vēlams novietot tuvu zemei, ar atslēgas caurumu vērstu pret zemi, lai apgrūtinātu velozaglim iespēju to atmūķēt. Policija atgādina, ka parastās drošības troses ir iespējams pārkniebt dažu sekunžu laikā un apkārtējiem neradīsies aizdomas par velosipēda zādzību, turpretī, izmantojot U-veida slēdzenes, velozagļa darbs tiek apgrūtināts un aizņem vairāk laika, kas dod iespēju arī apkārtējiem ieraudzīt un pievērst uzmanību velozādzībai, ziņojot par noziegumu policijai.



Izmanto velonovietnes
Ja ir iespēja, pieslēdziet velosipēdu tam paredzētās velonovietnēs, kur ir kvalitatīvi velo statīvi, kas ir izturīgi pret bojājumiem un pie kuriem ir iespējams pieslēgt velosipēdu ar visu rāmi un vismaz vienu riteni. Ja velonovietne nav jūsu galamērķa tuvumā, centieties  velosipēdu pieslēgt videonovērošanas kameru darbības zonā.



Pieslēdz pie stacionāra priekšmeta
Atstājot velosipēdu garāžās, šķūnīšos, kāpņu telpās un pagrabos, saslēdziet tos ar  drošu slēdzeni, un, ja ir iespējams, pieslēdziet velosipēdu pie nekustīga priekšmeta vai saslēdziet velosipēda rāmi ar riteni. Ja ir vairāki velosipēdi, saslēdziet tos kopā un noteikti pieslēdziet pie nekustīga priekšmeta,lai apgrūtinātu velosipēdu nozagšanu un pārvietošanu. Izvairieties velosipēdu atstāt uz balkona, īpaši, ja dzīvojat pirmajā vai otrajā stāvā, jo tad zaglis divriteni var noskatīt un nozagt, neiekļūstot telpās.


Reģistrē velosipēdu
Pērkot jaunu velosipēdu, veiciet tā reģistrāciju Ceļu satiksmes drošības direkcijas e-pakalpojumu mājaslapā https://e.csdd.lv/, kas atvieglos jau nozagta velosipēda atgriešanu tā likumīgajam īpašniekam. Pērkot lietotu velosipēdu, veiciet šasijas numura pārbaudi mājaslapā, lai noskaidrotu, vai jūsu pirkums nav reģistrēts kā nozagts velosipēds. 
 

Reklāma
Reklāma

Par to, kā parūpēties par sava velosipēda drošību publiskās vietās, vairāk informācijas šeit

Viss par iespējām velosipēdus reģistrēt Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) mājaslapā,  pieejams šeit