Vai murkšķi Latvijā šogad jau modušies?

2.februārī tiek atzīmēta Sveču jeb Ziemas Māras diena. Dažviet pasaulē šī diena tiek dēvēta arī par Murkšķa dienu. Tā katru gadu mazā ASV Pensilvānijas štata Panksatonijas pilsētiņa kļūst ievērojama ar to, ka slavenākais Amerikas murkšķis Fils pavēsta, vai drīzumā gaidāms pavasaris, vai arī vēl būs gara ziema.

Foto no audzētavas Jaunstuči mājas lapas

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no audzētavas Jaunstuči mājas lapas

Latvijas murkšķu audzētavā  Jaunstuči saimniece Silvija Tetere pastāstīja, ka viņas murkšķi šodien, 2. februārī, jau ir pamodušies. Daļa pamodās no ziemas miega janvāra pēdējās dienās, nesagaidot par Murkšķa dienu, daļa vēl saldi guļ. Katrs murkšķis ir ar savu raksturu un ieradumiem, tā arī ar gulēšanu, viens mostas agrāk, cits vēlāk, tā sakot - ir arī izteikti guļavas.


Desmit gadu laikā, kamēr Silvija audzē murkšķus, pieredze krājusies raiba jo raiba, un daudzas lietas apgūtas kļūdoties.  Murkšķi esot diezgan agresīvi, pieaugušas mātītes nedrīkstot turēt barā vienā būrī, tad tās atstumj kādu no sava vidus, uzbrūk un nokož. Ja mammīti iztraucē, kamēr murkšķēni vēl mazi un kamēr tiem nav atvērušās acis, tā uztraukumā nokož un apēd visus mazuļus.

Murkšķi ir kalnu dzīvnieciņi, dabā sastopami Alpos, Karpatos, Tatros un Pirenejos. Dzīvo grupās no 2 - 5 pieaugušajiem un 2 - 6 mazuļiem. Dzīvo līdz 15 gadiem un lielāko dzīves daļu pavada alās. Gandrīz pusgadu guļ ziemas miegu.

Aizejot gulēt, murkšķis ir apvēlies un spīdīgu kažok, bet pavasarī notievējis pavisam slaids. Pats skaistākais dzīvnieks ir ap Jāņiem, kad atgūst apaļīgumu un mazuļi ir paaugušies.
 

Murkšķa dienu ASV Pensilvānijas štata Panksatonijas pilsētiņā svin jau kopš 1887.gada. Tā pakāpeniski pārvērtusies par valsts mēroga notikumu un ievērojamiem svētkiem ar dažādām atrakcijām, konkursiem un cita veida izpriecām. Šos svētkus pasaulē vēl populārus padarīja 1993.gada filma "Groundhog Day" ("Murkšķa diena") ar Bilu Mareju un Endiju Makdauelu galvenajās lomās.

 

 

Reklāma
Reklāma