Pasargā savu mājdzīvnieku no uguņošanas radītā stresa

Pieredzē dalās Dzīvnieku aizsardzības biedrības „TUTTI palīdzība” valdes priekšsēdētāja Ingvilda Aumeistere.

Sunim stresa brīžos var sniegt apbalvojumu – kārumus, paslavēšanu

FOTO: Shutterstock.com

Sunim stresa brīžos var sniegt apbalvojumu – kārumus, paslavēšanu

 

"Es gan nezinu, kā ir no zinātniskā viedokļa, bet savā laika savam sunim paniskas bailes pārtraucu ar vienkāršu metodi. Ja, staigājot ar suni pa āru, kaut kur izšāva raķetes,  suns nokrita pie zemes un apkakajas aiz šausmām. Reiz uz Jauno gadu paņēmu viņu līdzi uz Torņakalnu, faktiski, Daugavmalā, tilta otrā pusē. Un brīdi, kad sāka šaut salūtu, ņēmu suni rokas (ap 10 kg), lēkāju, situ plaukstas un tēloju sajūsmu,  spiedzu! Klaigāju - paskaties, cik forši, gaismiņas, super, skaties vēl! Suns bija sastindzis, bet ne vairs pārbijies. Turpmāk, kad pagalmā kāds ko izšāva, un tas bija bieži, apmēram reizi nedēļā, suns nevis kā agrāk spraucās čurādams zem dīvāna, bet  skrēja no palodzes pie manis, atpakaļ  un atkal tāpat, priecīgs aicinot mani skatīties notiekošo! Zinu noteikti, ka gan salūta, gan pērkona laikā nedrīkst suni mierināt, jo sunim top skaidrs - mierina, tātad šausmīgi. Jāierāda, ka bailēm nav pamata, bet ne mierinot!

Sunim stresa brīžos var sniegt apbalvojumu – kārumus, paslavēšanu (Malacis! Super! Labs suns!) priecīgā izteiksmē. Tātad pareizā ideja - viņa bailes pārveidot priekā, mainīt uz pozitīvo. Un nekādā gadījumā neradīt pretēju efektu, sakot, nabadziņš, nāc šurp pie mammītes. Nebaidies, mammīte pasargās un tamlīdzīgi.

Kaķim? Nu kaķim jau neko neiegalvosi. Ja dzīvniekam ir bail no trokšņiem, var mēģināt ar rotaļlietu palīdzību novērst uzmanību, censties panākt vienaldzīgu attieksmi pret notiekošo.

Reklāma
Reklāma


No žurnāla "100 labi padomi"