Speciāliste stāsta, kas jāatceras par kucēna barošanu

Izaudzināt no kucēna pieaugušu suni ir liels darbs. Šis periods kucēna dzīvē ir vissvarīgākais, jo kļūšana par pieaugušu suni nozīmē intensīvu organisma pārkārtošanos un t. s. visa organisma noskaņošanu darbam. Tādēļ kucēnam ir vajadzīga kvalitatīva barība.

Anu Poopū, Vilde tee veterinārās klīnikas veterināre. Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Anu Poopū, "Vilde tee" veterinārās klīnikas veterināre. Publicitātes foto.

Viņam jādod īpaša, tieši kucēniem domāta sabalansēta barība

Salīdzinājumā ar pieaugušu suni augošam sunim ir divreiz lielāka nepieciešamība pēc enerģijas, olbaltumvielām, taukvielām, minerālvielām, vitamīniem un mikroelementiem. Jo labāk konkrētā barība atbilst noteiktajam kucēna augšanas periodam, šķirnes īpatnībām un pieauguša suņa augumam, jo tā ir labāk piemērota kucēna attīstībai. Vairumam suņu īpašnieku nav pietiekamu zināšanu, kas ļautu sastādīt sabalansētu ēdienkarti no mājās pieejamajiem produktiem.

 

Izvēloties barību, kucēna saimniekam jādod priekšroka gatavajai barībai, kas pagatavota no augstas kvalitātes viegli sagremojamām uzturvielām, jo jauna suņa gremošanas trakts vēl nespēj darboties tik labi kā pieaugušam sunim. Kvalitatīva barība nodrošina labu tās sagremošanu, kā arī apgādā kucēna organismu ar nepieciešamajām uzturvielām. Ja kucēna barošanai izvēlēsieties, piemēram, piemērotu produktu no Royal Canin “Health Nutrition” sērijas, kas domāta ļoti mazo, mazo, vidēji lielo, lielo vai ļoti lielo šķirņu kucēniem, to laiku, kas jums citādi būtu bijis vajadzīgs barības gatavošanai, jūs ar mierīgu sirdi varēsiet veltīt tieši nodarbībām ar savu mājas mīluli. 

 

Kucēns jābaro vairākas reizes dienā, paredzēto normu sadalot vairākās daļās, jo augošiem suņiem reizēm jāēd bieži, bet mērenas porcijas. Kucēna ēdienreižu skaits ir atkarīgs no viņa vecuma un auguma. Neapšaubāmi, pirmie norādījumi par kucēna barošanu jāsaņem no suņu audzētāja vai kucēna mātes saimnieka.

 

 

Vienmēr jāatceras: jo jaunāks ir suns, jo biežāk viņam ir jāēd. Aptuveni no sestā mēneša kucēnu var barot divas reizes dienā. Lai jauniem kucēniem atvieglotu ēšanu, palielinātu barībā esošā ūdens daudzumu un uzlabotu tās sagremošanu, barība vispirms jāatmiekšķē ūdenī.

 

Ir lietderīgi noteikt stingru ēšanas režīmu, lai suns pierastu pie ēdienreižu laika. Barības bļodiņu ieteicams izlikt uz aptuveni 20 minūtēm un pēc tam aizvākt, pat ja kucēns nav izēdis visu barību. Tas kucēnam iemācīs, ka barību viņš saņem noteiktā laikā un vietā, un ļaus izvairīties no daudzām ar barošanu saistītām problēmām (piemēram, cīņas par ēdienu vai sava statusa noteikšanu).

 

Kā jau iepriekš minēts, izmantojot kvalitatīvu barību, nav jāsatraucas par nepietiekamu uzturvielu daudzumu. Kucēna ēstgribu ietekmē dažādi faktori, tādēļ katru reizi, kad vājinās dzīvnieka apetīte, bļodiņā nav jāliek ēstgribu veicinošs cilvēka ēdiens, piemēram, desa, siers utt., vai suņiem domātie konservi. Vispirms jānoskaidro ēstgribas pasliktināšanās iemesls un tikai pēc tam var ķerties pie tās atjaunošanas. Kucēni ļoti bieži uz dažām dienām zaudē ēstgribu tūlīt pēc tam, kad ir atnesti uz jaunajām mājām, – to izraisa grūtsirdība, ko radījušas dzīves pārmaiņas.

 

Līdzās barības bļodiņai vienmēr jābūt pieejamam tīram ūdenim. Pavisam mazi kucēni dažkārt mēdz rotaļāties ar ūdens bļodiņu – parasti tas beidzas ar peļķītēm uz grīdas, bet šāda situācija nav pa prātam saimniekam. Tomēr lielākoties pēc dažām nedēļām, kucēnam augot, viņu šādas rotaļas vairs nesaista, un, lai šo procesu paātrinātu, saimniekam, iespējams, ūdens kucēnam būs jādod savā uzraudzībā. 

 

Reklāma
Reklāma

Suņa barošana, kas balstīta uz zināšanām, garantē to, ka suņa mūžs būs veselīgs un pozitīvas attieksmes piepildīts.

 

Autore: Anu Poopū, "Vilde tee" veterinārās klīnikas veterināre

 


Raksts publicēts sadarbībā ar "Royal Canin"

"Royal Canin" piedāvā barību, kas izgatavota no rūpīgi atlasītām, kvalitatīvām sastāvdaļām un satur visas nepieciešamās uzturvielas.

Par uzņēmumu:

"Royal Canin" dibināts 1967. gadā Francijas dienvidos un nu jau vairāk kā 40 gadus piedāvā augstvērtīgu barību suņiem un kaķiem. Pamatojoties uz gadu gaidā gūto pieredzi un ilggadējo sadarbības partneru – dzīvnieku audzētāju un veterinārārstu – pētījumiem, "Royal Canin" izgatavo barību suņiem un kaķiem, ņemot vērā to šķirni, lielumu un svaru, vecumu un dzīvesveidu.

Barību sastāvs tiek pielāgots atšķirīgajām suņu un kaķu vajadzībām, nodrošinot tos ar nepieciešamo uzturvielu daudzumu. "Royal Canin" barību raksturo pieci nešķirami pamatelementi: zināšanas un cieņa, nepārtraukta attīstība, veselīgs uzturs, kvalitāte un drošums, labvēlīga ietekme uz veselību.