Smagie metāli – drauds veselībai. Padomi, kā no tiem izvairīties

Vai esat satraukušies par smago metālu uzkrāšanos organismā? Lūk, astoņas vienkāršas iespējas, kā samazināt toksisko vielu slogu organismam!

Smagie metāli, piemēram, svins, dzīvsudrabs, kadmijs un arsēns, apkārtējā vidē ir visur, tādēļ ikviens no mums ik dienu noteiktās devās uzņem šīs indes un tās nokļūst organismā.

FOTO: Marika Eglīte

Smagie metāli, piemēram, svins, dzīvsudrabs, kadmijs un arsēns, apkārtējā vidē ir visur, tādēļ ikviens no mums ik dienu noteiktās devās uzņem šīs indes un tās nokļūst organismā.

Informācija no: www.kasjauns.lv

 

Smagie metāli, piemēram, svins, dzīvsudrabs, kadmijs un arsēns, apkārtējā vidē ir visur, tādēļ ikviens no mums ik dienu noteiktās devās uzņem šīs indes un tās nokļūst organismā. Ja šīs vielas organismā nonāk lielās devās, uzreiz parādās saindēšanās simptomi, piemēram, slikta dūša, vemšana, galvassāpes un konvulsijas, tomēr mūsdienās novērojams lēns un pakāpenisks saindēšanās process, kura laikā toksiskās vielas organismā nonāk nelielās devās, un sekas ir ilglaicīgas. Zinātniskos pētījumos gūtie pierādījumi liecina, ka ilgstoša saskare ar smagajiem metāliem nelielās devās var izraisīt dažādas nevēlamas sekas, piemēram, reproduktīvās veselības traucējumus un zemāku inteliģences koeficientu. Parasti cilvēka organisms pats diezgan labi tiek galā ar smagajiem metāliem, tomēr tad, ja devas pārsniedz mūsu spēju pašattīrīties, toksiskie metāli sāk uzkrāties. Smagos gadījumos var būt nepieciešama helātu terapija. Tās laikā parasti lieto aminoskābes, kas asinīs un audos piesaista metāla jonus, ierobežo to indīgumu un izvada šīs vielas no organisma. Tomēr helātu terapija ir smaga slodze organismam, un tādēļ to vajadzētu izmantot kā vienreizēju metodi vai kā pēdējo līdzekli, ja ir nācies hroniski saindēties ar smagajiem metāliem. Turklāt ir vienkāršāki un drošāki veidi, kā palīdzēt organismam atbrīvoties no smagajiem metāliem. Lai sasniegtu labāku rezultātu, konsultējieties ar pieredzējušu speciālistu, kurš novērtēs jūs individuāli un ieteiks piemērotas devas un ārstēšanas plānu. 

Zinātniskos pētījumos gūtie pierādījumi liecina, ka ilgstoša saskare ar smagajiem metāliem nelielās devās var izraisīt dažādas nevēlamas sekas, piemēram, reproduktīvās veselības traucējumus un zemāku inteliģences koeficientu.

Samaziniet saskarsmi ar smagajiem metāliem 

Lai smago metālu nonākšanu organismā varētu veiksmīgi ierobežot, svarīgi noskaidrot, kur jūs ikdienā ar tiem saskaraties, un tad pēc iespējas novērst šo saskari. Virzieni, kuros veikt izpēti, varētu būt šādi. 

* Pārdomājiet, vai nav nepieciešams nomainīt dzīvsudraba zobu plombas. 

* Ja smēķējat, atmetiet! Cigarešu kūpināšana ir galvenais ceļš, pa kuru organismā nonāk kadmijs. 

* Izvairieties no tiem produktiem vai ierobežojiet to lietošanu uzturā, par kuriem zināms, ka tie satur daudz svina, dzīvsudraba un kadmija. Parasti tādas ir gliemenes un vēžveidīgie, krasta un iekšzemes saldūdens zivis, dziļo ūdeņu zivis, intensīvās lauksaimniecības apstākļos audzēta liellopu gaļa un mājdzīvnieku iekšējie orgāni, īpaši aknas un nieres; ar pesticīdiem apsmidzināti dārzeņi un augļi; rūpnieciski ražota pārtika, alkohols un kofeīnu saturoši produkti. 

* Izvairieties no smagajiem metāliem saimniecības precēs un pacentieties sameklēt drošāku alternatīvu.

* Ierīkojiet mājās labu ūdens filtrēšanas sistēmu. 

 

Attīriet organismu ar koriandru un uzņemiet selēnu 

To var izmantot ne tikai kā garšīgu piedevu karijam un salātiem, jo koriandrs jeb kinza ir arī spēcīgs līdzeklis organisma attīrīšanai. Pētnieks un ārsts Jošiaki Omura atklāja, ka pacientiem, kuri bija lietojuši vjetnamiešu zupu, kas satur šo garšaugu, no organisma tika izvadīts vairāk toksisko metālu.  Iedarbīgas ir arī koriandra tabletes – arī tās palīdzēja sekmīgāk izvadīt dzīvsudraba nogulsnes no organisma, kad bija izņemtas sudraba plombas un zobi pārblombēti ar citu materiālu. Iekļaujiet uzturā produktus, kas satur daudz selēna, piemēram, Brazīlijas riekstus, olas, sīpolus un brokoļus, vai arī lietojiet dabisku selēna preparātu, piemēram, raugu. 

 

Reklāma
Reklāma

Ēdiet aļģes 

Vienšūņu saldūdens aļģes hlorellas (Chlorella pyrenoidosa) satur daudz hlorofila, kas piesaistās smagajiem metāliem, piemēram, kadmijam, svinam un dzīvsudrabam, un palīdz izvadīt tos no organisma. Hlorellas satur arī glutationu, kas ir būtisks elements organisma dabiskajā detoksikācijas sistēmā. Pārliecinieties, ka preparāts, ko izvēlaties, ir kvalitatīvs, jo arī pašas hlorellas var būt piesārņotas ar smagajiem metāliem. Spirulīnas ir vēl vienas saldūdens aļģes, kas var palīdzēt organismam atbrīvoties no smagajiem metāliem, it īpaši no svina. Atkal pārliecinieties, ka izvēlētā preparāta ražotājam ir laba reputācija. 

 

Arī šķiedrvielas ir nepieciešamas 

Gādājiet, lai jūsu uzturs ir veselīgs un sabalansēts, jo, neuzņemot organismam nepieciešamās uzturvielas pietiekamā daudzumā, smagie metāli uzkrājas ātrāk. Svarīgi, lai tieši šķiedrvielas būtu pietiekamā daudzumā, jo tās var piesaistīt toksiskās vielas un sekmēt to izvadīšanu no organisma. Krustziežu dzimtas augi, piemēram, brokoļi, kāposti, puķkāposti un lapu kāposti, ir lielisks šķiedrvielu avots. Turklāt tie satur daudz svarīgu savienojumu, kas stimulē organismu izstrādāt atindēšanai nepieciešamos enzīmus un pastiprina antioksidantu iedarbību, – tas smagajiem metāliem varētu nepatikt. 

 

Pasviedrējieties saunā 

Svīšana ir viens no pamatveidiem, kā toksiskās vielas tiek izvadītas no organisma. Pētījumi liecina, ka sviedros ir atrodams gan svins, gan dzīvsudrabs, kadmijs un arsēns, pirtiņa vai sauna, kura izsviedrēsieties, palīdzēs attīrīt organismu no šīm vielām.  Arī sporta klubos pieejamās saunās un tvaika pirtīs var labi izsviedrēties, tomēr īpaši ieteicama ir infrasarkano staru sauna, jo infrasarkano saru siltums tieši iedarbojas uz organismu. Lielākajai daļai cilvēku vajadzētu pietikt ar 3–5 minūšu seansu katru otro dienu. Sviedrējoties vajadzētu uzņemt pietiekami daudz šķidruma, lai kompensētu izsviedrēto mitrumu. Lai kaitīgās vielas, ko esat izsvīduši, nenonāk atpakaļ organismā, vienmēr pēc saunas vai pirts nomazgājieties dušā. 

 

Sportojiet, lai veidotos vajadzīgie enzīmi 

Fiziskas aktivitātes var palīdzēt organismam attīrīties ne tikai tāpēc, ka liek jums pasvīst. Pat viena nodarbība uz velotrenažiera var divkāršot detoksikācijai nepieciešamo enzīmu daudzumu, kas var palīdzēt organismam atbrīvoties no toksiskajiem metāliem un citām kaitīgām vielām. Nedēļā būtu nepieciešamas trīs līdz piecas 20–30 minūšu garas aerobikas nodarbības, kas liktu jums mazliet aizelsties. Arī pēc sportošanas vienmēr noteikti jānomazgājas dušā. 

 

Teksts: žurnāls "Ko ārsti tev nestāsta"

www.kasjauns.lv