Kā iekārtot bērnu istabu, lai tā būtu mājīga un funkcionāla?

Bērnistaba sagādā zināmas problēmas, jo tai jāpilda vairākas funkcijas - tajā gan guļ, gan rotaļājas. Lai gan vecāki cenšas panākt, lai bērni tajā gulētu naktī, bet rotaļātos dienā, dažu bērnistabu izskats norāda, ka tas ne vienmēr ir tā un ka starp šīm funkcijām nevar novilkt robežu.

Foto no kokagultas.lv arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no kokagultas.lv arhīva.

Bērnistabai ir jābūt iekārtotai tā, lai bērns tajā justos droši un viņam būtu interesanti. Istabās bērnam jānodrošina vieta, kur viņš varētu justies neatkarīgs no citiem.  Iekārtojot mazuļa istabu, nevajadzētu pārspīlēt ar krasām, mēbelēm un pārmērīgi spilgtu apgaismojumu.

Bērnam ļoti piemērota ir austrumu puses enerģija ar lecošu rīta sauli. Rietumu puses enerģija ar rietošu sauli ir labvēlīga sevišķi aktīviem bērniem, kuri nevar nomierināties, lai gan parasti šis virziens piemērotāks vecāku cilvēku miegam.

Gultas galvgalim jābūt vērstam tā, lai tas varētu uztvert bērnam piemēroto virzienu enerģiju, kaut gan tas ne vienmēr ir iespējams, ja istabā dzīvo vairāk kā viens bērns. Lai bērni justos drošībā, viņiem guļot jāredz durvis. Istabas ar tumšiem kaktiem, kur var saskatīt dīvainas figūras, kas met ēnas uz sienām, var uztraukt mazus bērnus, kuriem ir dzīva iztēle.

 

Gultas

Priekšroka jādod koka gultām, jo tās neuztver elektromagnētisko starojumu. Ideālā variantā ieteicams izvēlēties masīvkoka mēbeles, jo tās ir daudz izturīgākas un kvalitatīvākas. Turklāt koka mēbeles nav toksiskas un, atkarībā no koksnes veida, ir izturīgas un vienkārši labojamas. Koksne jāapstrādā ar netoksiskām lakām, eļļām vai vasku (piemēram - bišu vasku). Ja jūs gatavojaties mēbeles apstrādāt paši, pārliecinieties, ka krāsa un laka ir noturīga pret siekalām un sviedriem, jo bērniem tīk dažādus sīkumus bāzt mutē. Bērnu gultām jābūt ar galvgaļiem, bet kājgalis nedrīkst būt pavērts pret logu vai durvīm. 

 

Foto no Kokagultas.lv arhīva.

 

 

Noformējums

Bērniem augot un attīstoties, viens no mācīšanās procesa elementiem ir prasme izdarīt izvēli. Bērni instinktīvi zina, kāda enerģija viņam ir labvēlīga, tāpēc viņiem jāļauj pašiem savas guļamistabas plānot un izlemt, kā un kādās krāsās tās noformēt, pat ja tas neatbilst vecāku gaumei. Tāpat kā mums, arī bērniem nepieciešams pabūt vienatnē ar sevi. Ja mēs rādīsim piemēru, pieklauvējot pie durvīm un lūdzot atļauju ienākt, mēs varam cerēt, ka tā rīkosies arī bērni.

 

Foto no Kokagultas.lv arhīva.

 

 

Iekārtojums

Reklāma
Reklāma

Pirms iekārtot bērnistabu jāņem vērā bērna vecums, viņa intereses kā arī to, kādas funkcionālās zonas tā iekļaus – atpūta, miegs, mācības. No tā arī atkarīgs mēbeļu izkārtojums bērnistabā. 

Ja grīda ir cieta, tad mīksta grīdsega pie gultas būs patīkama ieskaņa jaunai dienai. Mēbeles ar noapaļotiem stūriem palīdz novērst sīkus negadījumus. Ja tavs bērns izvēlējies krāsas, jūs varat izvēlēties toņus un nokrāsas, kuras atbilst bērna personībai - bālākas mazinās bērna aktivitāti un spilgtākas stimulēs biklākos bērnus.

Uztraucošs ir fakts, ka ļoti daudziem maziem bērniem istabā ir savi televizori. Tas nenovēršami bērnus attālina no ģimenes, kā arī vājina viņu saskarsmi ar bērniem ārpus mājas. Turklāt pamatu bažām rada elektromagnētiskais starojums no televizora un datora bērnu guļamistabās, it īpaši tāpēc, ka šīs istabas bieži vien ir mazas. Centieties no bērnistabām aizvākt elektriskās ierīces un novietot tās citās telpās.

 

 

Pusaudža istaba

Bērni, kas aug un attīstās, šajā telpā var izteikt sevi - savu laimi, mīlestību, sāpes un dusmas. Dusmas var tikt vērstas pret mums, ja mēs cenšamies ierobežot bērnu individualitāti un diktēt savu viedokli un normas dzīves posmā, kad pusaudži nobriest par pieaugušajiem. Trīspadsmit gadus veca pusaudža vajadzības un gaume ir pilnīgi citāda nekā septiņpadsmit vai astoņpadsmit gadus vecam jaunietim. Tāpēc istabas iekārtojums var mainīties gandrīz katru gadu. Vecāko pusaudžu istabas ir daudzfunkcionālākas un parasti kalpo gan par guļamtelpām, darbistabām, dzīvojamām istabām, gan par telpām, kur uzņemt draugus. Nav brīnums, ka to iemītnieki dažreiz samulst. Pusaudžiem nepieciešams mūsu atbalsts, kad viņi to lūdz, pat ja viņi nepieņem uzbāzīgu padomu. Viņiem nepieciešama vieta, kur augt un attīstīties, bet viņi vēlas saņemt pozitīvu attieksmi no vecāku puses. Nedodiet cerības, ka viņi savā istabā varēs skatīties televizoru, mudiniet viņu to darīt dzīvojamajā istabā. No guļamistabas uz citām telpām pusaudžus izvilinās dators, līdz ar to šī telpa paliks tikai miegam un atpūtai.

 

 

Konsultējusi: interjera speciāliste Rūta Auziņa

Izmantotā literatūra: Dž. Heila. "Praktiskais Fen šui ikdienai, karjerai un laimei." R.: "Zvaigzne ABC". 2009.

 

 

Ieskaties: www.kokagultas.lv

 

Kokagultas.lv ir latviešu uzņēmums, kas piedāvā Latvijā ražotas mēbeles gan bērnu, gan pieaugušo istabām. Lai arī uzņēmuma galvenais virziens ir gultu ražošana (vienvietīgas, divvietīgas, divstāvīgas, zīdainīšiem, bērniem, pusaudžiem un pieaugušajiem), piedāvājumā atradīsi arī  skapjus, naktsskapīšus, veļas kastes, kumodes, pat galdus un krēslus. Pie mums atradīsi mēbeles, kas izgatavotas no visdažādākā masīvkoka - bērza, priedes, dižskabārža, melnalkšņa un pat ozola.

Mūsu klienti novērtē, ka varam piedāvāt mēbeles tieši tādā krāsā, kādā viņi vēlas, arī nelakotas un nekrāsotas, lai radošie cilvēki paši var izpausties un nokrāsot gultu tā, kā nav nevienam! Lai izdodas izveidot savu ideālo istabas iekārtojumu!