Taupi braucot!

Ik mēnesi Latvijas ģimenes, kam ir kaut viens auto, degvielai tērē būtisku mājsaimniecības budžeta daļu. Neapšaubāmi, ietaupīt uz degviela rēķina, pie tam nekaitējot braukšanas kvalitātei, būtu patīkami pat tiem autobraucējiem, kam degvielu apmaksā darba devējs. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

 

Vai to var panākt un kā, komentē riepu centru tīkla Pirelli Key Point speciālisti: “Degvielas patēriņš ar atkarīgs no vairākiem faktoriem, kā piemēram automašīnas tehniskās īpašības un stāvoklis, laika apstākļi (ziemā tiek patērēts vairāk), autoceļu stāvoklis un braukšanas stils. 

 

Kaut arī ir faktori, kurus autovadītājs ietekmēt nevar, piemēram, mašīnas vecums, vienmēr var ietaupīt degvielu. Noteikti jāsaka, ka vadītājam nepieciešams rūpēties par automašīnas tehnisko stāvokli – regulāri pārbaudīt gaisa filtrus, mainīt eļļu un degvielu, un savu braukšanas stilu – cenšoties pārvietoties ar vienmērīgu kustību, t.i. braukt ar konstantu ātrumu, bremzēt mazāk. 

 

Vēl viens faktors, kas var būtiski ietekmēt degvielas patēriņu ir... riepas. Reti kurš autovadītājs pievērš uzmanību šai svarīgajai automašīnas daļai, vēl mazāk domā, ka, izvēloties pareizas riepas un rūpējoties par tām, var ietaupīt degvielu. Tajā pat laikā statistika liecina, ka ap 20% no automašīnas degvielas patēriņa ir atkārīgas no riepām. Tāpēc regulāri jāpārbauda gaisa spiediens riepās – nepietiekams spiediens palielina rites pretestību, tādējādi ietekmējot arī degvielas patēriņa palielināšanu. ASV Vides aizsardzības aģentūras (EPA) dati liecina, ka pareizs gaisa spiediens riepās ļauj ietaupīt degvielu līdz pat 5%. Tāpat jāatzīmē, ka pareizs spiediens garantē drošāku braukšanu un ilgāku riepas mūžu. 

 

Ap 20% no automašīnas degvielas patēriņa ir atkārīgas no riepām. Tāpēc regulāri jāpārbauda gaisa spiediens riepās – nepietiekams spiediens palielina rites pretestību, tādējādi ietekmējot arī degvielas patēriņa palielināšanu. 

 

Vai zini, ka 20% no automašīnas degvielas patēriņa veido riepas?

Tāpat, ja vēlaties ietaupīt, nepieciešams pareizi izvēlēties riepas: pateicoties mūsdienu tehnoloģijām un inovatīvajiem risinājumiem, šodien riepu ražotāji ir spējīgi izstrādāt un saražot ekonomiskākas riepas. Tas ir īpaši aktuāli šobrīd – pirms ziemas sezonas nobeiguma, kad pienācis laiks padomāt par optimālu riepu variantu braukšanai vasarā! Par vienu no labākajām ekonomiskām riepām neatkarīgi eksperti atzinuši Pirelli Cinturato P7 Blue, nosaucot tās par pasaulē pirmajām riepām, kas ieguvušas visaugstāko drošības un degvielas ekonomijas vērtējumu “AA”*. 

 

Reklāma
Reklāma

 

 

vasaras riepas*Tagad visas riepas tiek nodrošīnātas ar marķēšanu jeb uzlīmi, kas informē vadītāju vasaras riepas

par svarīgākajām riepu ekspluatācijas niansēm: trokšņa līmeni, saķeri ar slapju virsmu un degvielas ekonomiju. Saskaņā ar raksturīpašībām riepas saņem novērtējumu, kas atspoguļojas skalā, kur “A” ir visaugstākais novērtējums.  Vairāk par marķēšanas sistēmu var uzzināt šeit

 

 

 

Sarēķināts, ka izmantojot Cinturato P7 riepas, var ietaupīt degvielu līdz pat 10%. Tasnozīmē, ka pie esošas benzīna cenas (ap 1,35 eiro), izmantojot Cinturato riepas, var ietaupīt 324 Eiro. Tad riepu ekonomiskums uz ceļa kļūst arvien būtiskāks nemitīgās degvielas cenu celšanās apstākļos un ļauj vadītājam riepu ekspluatācijas laikā kompensēt zināmu līdzekļu daļu, kas ieguldīta, komplektu iegādājoties. Tāpēc speciālisti iesaka: taupiet braucot ar Pirelli Cinturato P7!

 

 

 

Vasaras riepas

Tāpat ieteicams izmantot kvalitatīvāku degvielu – kaut arī tā, iespējams, ir dārgāka, rezultātā tā ļauj ietaupīt. Ņemot vērā, ka degvielas patēriņu ietekmē arī ceļu stāvoklis un situācija uz ceļa – posmā ar vairākiem luksoforiem un sastrēgumos auto var “noēst” daudz vairāk degvielas, svarīgi ir plānot savu maršrutu. Kā arī degvielas taupīšanas nolūkos ieteicams pārdomāti izmantot kondicionēšanas sistēmas un piedomāt par kravas izvietošanu automašīnā.”