Ko iesākt ar veco elektrotehniku, ja Ziemassvētku vecītis atnesis jaunu?

Ziemassvētki ir laiks, kad varam iepriecināt savus tuviniekus, nolietotās sadzīves tehnikas vietā uzdāvinot jaunu. Bērniem prieku sagādās sen kārotais telefons vai spēļu konsole, mammai - mikseris, fēns vai vafeļu panna, tētim - televizors, kurā skatīties Ziemas Olimpiskās spēles. Tomēr saņemot jauno dāvanu, vienmēr rodas jautājums: "Kur likt veco?"

Foto: www.kasjauns.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: www.kasjauns.lv

 

 

Kā atzīst "Latvijas Zaļais elektrons" pārstāvis Ilgmārs Purmalis, šogad pieaugsi iedzīvotāju interese, ko darīt ar veco sadzīves tehniku. Gada laikā uzņēmums viesojies vairākās Latvijas pilsētās, lai iedzīvotājiem palīdzētu atbrīvoties no uzkrātās tehnikas. Iedzīvotāju atsaucība bija liela, un tas liecina, ka domājam pareizā virzienā, proti, par vidi un savu veselību, stāsta I.Purmalis.

Nākamajā gadā iedzīvotāji aicināti veco sadzīves tehniku mājās neuzkrāt. Ja trūkt idejas, uzņēmums piedāvā piecus vienkāršus risinājumus, ko darīt, ja Ziemassvētku vecītis iepriecinājis, ar sen kāroto dāvanu.  

1. Pajautā tuviniekiem - varbūt viņiem ir nepieciešama konkrētā prece, ja tā vēl ir lietojama. Iespējams, vecvecākiem noderēs senāka izlaiduma ierīce ar mazāk papildus funkcijām. Tā var būt arī laba un lietderīga dāvana jaunākajiem brāļiem, māsām, brālēniem un māsīcām, kuriem nereti gribas atdarināt vecākos un iegūt īpašumā tādas pašas lietas.

2. Ziedo tiem, kam tas patiešām ir nepieciešams, ja tehnika vēl ir labā stāvoklī un izmantojama sadzīvē. Vairāk par dāvanu saņemšanas prieku sniedz tikai došanas prieks. Ir daudz cilvēku un ģimeņu, kam nepieciešama palīdzība, tostarp strādājošas elektrotehnikas preces. Palīdzēsim.lv, Ziedot.lv, Latvijas Sarkanā Krusta un citas palīdzības organizācijas priecāsies par atbalstu!

Reklāma
Reklāma

3. Elektropreces labā stāvoklī iespējams arī pārdot par zemāku maksu. Galvenais - sniedz precīzu informāciju par preces nolietotību un atdod ar visām detaļām (vadiem, lādētājiem, akumulatoriem), lietošanas instrukciju un garantijas taloniem. Mūsdienās ir populāri interneta sludinājumi ar sociālo mediju starpniecību.

4. Nederīgu un neizmantojamu elektrotehniku nodod otrreizējai pārstrādei, rūpējoties par apkārtējo vidi un savu veselību. Bez maksas nodod nolietoto elektrotehniku, kā arī izlietotās baterijas un akumulatorus videi kaitīgu preču atkritumu savākšanas punktos. Zvanot uz bezmaksas tālruni 80000515, uzzināsi informāciju par tuvāko savākšanas punktu, turklāt Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji var pieteikt arī bezmaksas savākšanas iespēju - "Latvijas Zaļais elektrons" busiņš aizbrauks pakaļ nolietotajai elektrotehnikai līdz tava nama durvīm. Ja dzīvo ārpus Rīgas, ieskaties kartē sev tuvākos punktus, kur sadzīves tehniku vari nodot pats: http://www.lze.lv/lv/top/faq

5. Apmaini tās elektropreču veikalos. Reizēm preču izplatītāji un ražotāji piedāvā nodot veco elektrotehniku, pretim saņemot dažādus bonusus - dāvanu karti, atlaidi u.tml. Arī šādi savāktā nolietotā elektrotehnika tiek nodota otrreizējai pārstrādei. Seko līdzi tirdzniecības vietu informācijai.