Avotu krese - vērtīgs garšaugs, kas aizkavē novecošanu

Parunāsim par zāli - dažādiem garšaugiem un zaļumiem, par to, cik tie ir veselīgi un, pats svarīgākais, cik no tiem mēs zinām un ikdienā lietojam.

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

 

Zināšanai!
No auga var iegūt vitamīniem bagātas lapiņas visu gadu. Zaļajās lapās ir 43-75 mg C vitamīna, 1,8-2,4 mg karotīna, B grupas vitamīni, ari K vitamīns. Lapām ir asa garša, ko dod sinepju eļ|a, tajās ir 4-5 mg joda.
Tautas medicīnā lieto pret hroniskām ādas slimībām, ekzēmām, nieru un urīnpūšļa slimībām, pret mazasinību, ja ir vairogdziedzera darbības traucējumi. Avotu kreses zaļās lapiņas satur vielas, kas kavē taukaudu šūnu veidošanos, lietojamas pret aptaukošanos.

 

Izmantošana
Avotu krese garšo ne tikai man, bet ari pavāriem un pat nesenai mūsu viešņai no Apvienotās Karalistes - Elizabetei II. Avotu krese ir viens no vērtīgākajiem lapu dārzeņiem - garšaugiem.
Avotu kreses jaunos dzinumus lieto svaigā veidā, no tiem gatavo salātus kopā ar jebkuriem citiem lapu dārzeņiem, pievieno dārzeņu zupām un zivju zupām. Sīki sagrieztu avotu kresi lieto tāpat kā dilles vai pētersīļus - uz jebkā un ar jebko.

Avotu kreses zaļās lapiņas satur vielas, kas kavē taukaudu šūnu veidošanos, lietojamas pret aptaukošanos.

Reklāma
Reklāma

Garšaugs, kas aug ūdenī
Avotu krese (avotu ķērsa, ūdens krese, ķērsis) ir daudzgadīgs kāpostu dzimtas lakstaugs, kas piemērojies augšanai ūdenī. To var audzēt arī mitrās, ēnainās vietās un siltumnīcās zem plauktiem. Augs veido horizontāli augošas vasas, uz kurām aug dobi dzinumi, kas pie pamata sakņojas.

Sēj kastītēs, kurās iepildīta neitralizēta pakaišu kūdra. Sējumus pārpiķē kastītē un tālāk izstāda. Otrs dēstu audzēšanas paņēmiens ir zālveida spraudeņu apsakņošana, jaunos dzinumus apsakņo perlītā. Lai avotu krese labi augtu, audzēšanas vieta īpaši jāsagatavo. Ūdeni no dīķa nolaiž, tad visā platībā 5 cm biezā slānī noklāj satrūdējušus kūtsmēslus. Tad 5 cm biezā slānī liek sagatavotu velēnu trūdzemi. Dēstus stāda 30-40 cm attālās rindās, 15-20 cm starp augiem. Pēc 15 dienām, kad dēsti ieaugušies, lēni uzpilda ūdeni. Lai pagarinātu ievākšanas laiku, kad tuvojas ziemas sals, avotu kresi var pārstādīt keramikas podā, kuram apakšā un sānos ir caurumiņi. Augu ar visu podu ievieto traukā ar ūdeni, to regulāri papildina. Pēc 10 dienām visu ūdeni nomaina. Stādot segtās platībās, mēslo ar Kemiras mēslojumu. Audzēšanas laikā rūpīgi un sistemātiski laista, lai substrāta mitrums būtu 80-90% no pilnas piesātinātības. Avotu krese attīstās un aug ātri, audzēšanas laikā galvenā vērība jāveltī galotņošanai.

Uzturā lieto jaunos dzinumus, kas sasnieguši 15 cm garumu, tos sasien nelielos sainīšos un līdz patērēšanai uzglabā svaigā un vēsā ūdenī. Jāgriež bieži, neļaujot ziedēt, jo tad augi kļūst rūgti.
Avotu kresi var pielīdzināt baltajām un melnajām sinepēm, mārrutkiem un vasabi.

 

Teksts: Urzula Bunce, žurnāls Dārza pasaule.

http://darzapasaule.lv/