3 bīstami mājdzīvnieku parazīti, kas var kaitēt cilvēkam

Mājdzīvnieki saviem saimniekiem sagādā daudz prieka, bet diemžēl viņi mājās atnes arī parazītus, ar ko var inficēties cilvēki. Šos parazītus mājas mīlulis var pārnēsāt arī tad, ja neiet ārā, jo saimnieki paši tos var ienest telpās ar saviem apaviem, skaidro Veselības centra 4 infektoloģe Una Caune.
Parazītus mājas mīlulis var pārnēsāt arī tad, ja neiet ārā, jo saimnieki paši tos var ienest telpās ar saviem apaviem, skaidro Veselības centra 4 infektoloģe Una Caune.

FOTO: Shutterstock.com

Parazītus mājas mīlulis var pārnēsāt arī tad, ja neiet ārā, jo saimnieki paši tos var ienest telpās ar saviem apaviem, skaidro Veselības centra 4 infektoloģe Una Caune.

Toksoplazmoze

Parazītu toksoplazmu var iegūt no kaķa, jo tas ir vienīgais mājdzīvnieks, kura organismā šis parazīts iziet pilnu attīstības ciklu, tāpēc ar kaķa izkārnījumiem toksoplazmas cistas nonāk mājdzīvnieka tualetē.

 

Vairums cilvēku, paši to nenojaušot, toksoplazmozi izslimo jau bērnībā. 

 

Tā izpaužas kā lielākā daļa vīrusu saslimšanu – neliela temperatūra, nespēks, muskuļu sāpes. Atkārtoti ar šo infekciju neslimo.

 

Toksokaroze

Ar šo infekcijas slimību iespējams saslimt, atrodoties ciešā kontaktā ar kaķiem un suņiem, kuru izkārnījumos var būt toksokaras oliņas. Tāpat to var iegūt, ja ļauj mājdzīvniekam laizīt sev seju. Tiesa, arī šis parazīts nav īpaši kaitīgs, un toksokarozi cilvēki parasti pārslimo viegli – dažas dienas ir paaugstināta temperatūra, var būt slikta dūša, vemšana, caureja, klepus. Kad infekcija izslimota, atkārtoti ar to saslimt nav iespējams.

Reklāma
Reklāma

 

Ehinokokoze

Uzmanību – ar šo infekciju cilvēki slimo reti, tomēr tā ir bīstama! Parazīts ehinokoks ir 2–7 milimetrus garš tārps. Tā oliņas atrodamas suņu un kaķu izkārnījumos. Ja cilvēka organismā nonākusi ehinokoka oliņa, tā parasti mājvietu atrod aknās, kur pamazām sāk augt tārps. Sākuma stadijā šo slimību nav iespējams atklāt, jo, veicot vēdera dobuma ultrasonogrāfiju, cistu, kurā aug tārps, aknās var ieraudzīt tikai pēc kāda laika. Šai slimībai nav nekādu simptomu, tāpēc parasti to atklāj nejauši, kad kāda cita iemesla dēļ ārsts nozīmējis vēdera dobuma ultrasonogrāfiju. Dažreiz, kad cista izaugusi ļoti liela, vēders kļūst apaļāks. Tas ārstam var radīt aizdomas par ehinokokozi. 

 

Ja tārps ir neliels, pietiek ar medikamentozu ārstēšanu, bet smagākos gadījumos nepieciešama operācija.

 

Profilakse

  • Pēc kaķu tualetes iztīrīšanas un pēc atgriešanās mājās no pastaigas ar suni rūpīgi nomazgā rokas ar ziepēm.
  • Grūtnieces un cilvēki ar novājinātu imunitāti nedrīkst tīrīt kaķu tualeti.
  • Neļauj sunim un kaķim laizīt sev seju.
  • Neļauj bērniem spēlēties daudzstāvu māju pagalmos esošajās vienmēr atvērtajās smilšu kastēs.
  • Regulāri attārpo mājdzīvnieku. Kad to dari, nomaini kaķu tualetē smiltis.

Saistītie raksti