Dabīgi līdzekļi, kā tikt galā ar alerģiju no mājdzīvniekiem

Cilvēkiem, kas cieš alerģijas dēļ no suņiem un kaķiem, problēmas var sagādāt ne vien paši mājdzīvnieki, bet arī atrašanās telpā ar cilvēkiem, kam ir mājdzīvnieki. Labā ziņa – ir vairāki dabiski veidi (ko atzīst arī zinātne), kas var palīdzēt atvieglot nepatīkamos simptomus.

Dabīgi līdzekļi, kā tikt galā ar alerģiju no mājdzīvniekiem

FOTO: Shutterstock.com

Alerģija no dzīvniekiem ir viens no visizplatītākajiem pastāvīga alerģiskā rinīta iemesliem. Tas ir medicīnisks apzīmējums simptomiem, kuri cilvēkam ir cauru gadu un kurus izraisa alergēni gaisā kā dzīvnieku ādas daļiņas, putekļu ērcītes un pelējums. Siena drudzis, alerģija pret putekšņiem ir sezonāls alerģiskais rinīts.

Pretēji plaši pieņemtajam uzskatam, ka alerģisku reakciju izraisa dzīvnieka spalvas, patiesībā alerģiskos simptomus rada alergēni, kas atrodas dzīvnieka ādas šūnās, blaugznās, sviedros, siekalās un urīnā.

Cilvēki, kam ir pastāvīgs alerģiskais rinīts, parasti sūdzas par aizliktu degunu, niezošām acīm, klepošanu, šķaudīšanu, arī par miega traucējumiem, nogurumu, sliktām koncentrēšanās spējām un problēmām ar ikdienas sociālajām aktivitātēm.

Ja antihistamīnu līdzekļi blakusefektu dēļ nešķiet piemērota izvēle, lūk, dažas alternatīvas iespējas, ko būtu vērts izmēģināt.

 

Tūsklapes ekstrakts

Šis augu valsts līdzeklis dažādu tipu alerģiskā rinīta novēršanā ir izrādījies tikpat efektīvs kā antihistamīni, un tam nepiemīt minētajām zālēm raksturīgie blakusefekti (nomierinoša ietekme, kas rada miegainību). Tomēr pārliecinieties, vai jūsu izvēlētais preparāts nesatur alkoloīdus, jo tie var būt toksiski aknām.

Ieteicamā dienas deva: 50–75 mg standartizēta tūsklapes ekstrakta divas reizes dienā. Parasti ekstrakts satur vismaz 7,5 mg petazīna un izopetazīna – tie ir galvenie aktīvie savienojumi.

 

C vitamīns

Šķiet, askorbīnskābe jeb C vitamīns, ja to lieto papildus, iedarbojas arī kā dabīgs antihistamīns. Kādā pētījumā, kur C vitamīnu lietoja deguna aerosola formā, 74 % cilvēku, kam bija alerģiskais rinīts, samazinājās simptomi.

Ieteicamā dienas deva: 2 g orāli uzņemta C vitamīna.

 

D vitamīns

Ar alerģisko rinītu tiek saistīts D vitamīna deficīts, tāpēc būtu vēlams noteikt D vitamīna līmeni asinīs un nepieciešamības gadījumā to koriģēt. D vitamīna līmeni var noteikt arī mājas apstākļos, tikai tad jāiegādājas analīžu komplekts. Šādus komplektus kopā ar informāciju par optimālām uztura bagātinātāja lietošanas devām piedāvā, piemēram, Amerikas D vitamīna Apvienība un Lielbritānijas kompānija "Better You".

 

Reklāma
Reklāma

Probiotikas

Kad bērni ar alerģisko rinītu, kas viņiem izpaudās visu gadu, lietoja probiotikas Lactobacillus paracasei LP-33, tās izrādījās tikpat efektīvas kā antihistamīns cetirizīns un neizraisīja nekādus milzīgus blakusefektus.

Ieteicamā dienas deva: izmēģiniet efektīvus uztura bagātinātājus, kas satur Lactobacillus celmu, un lietojiet, kā norādīts konkrētā produkta lietošanas pamācībā.

 

Parastā nātre

Gandrīz 60 % cilvēku, kam bija alerģiskais rinīts un kas lietoja uztura bagātinātāju ar ātri sasaldētām un kaltētām nātrēm, atzina, ka šis līdzeklis efektīvi palīdz samazināt viņu simptomus, bet 50 % teica, ka nātres bija tikpat vai pat efektīvākas nekā zāles, ko viņi iepriekš lietoja.

 

Barjeras balzams

Ātrs un vienkāršs līdzeklis, ko var izmantot alerģiskā rinīta gadījumā, ir tā sauktais barjeras balzams, piemēram, "HayMax". Tas ir absolūti dabīgs līdzeklis, kas satur saulespuķu eļļas un bišu vaska maisījumu, ko paredzēts uzsmērēt zem nāsīm, lai samazinātu potenciālo alergēnu daudzumu, kuri var iekļūt organismā.

Neatkarīgos pētījumos par HayMax atklāts, ka balzams efektīvi sagūsta degunā putekšņus, un ražotāji apgalvo, ka tas arī labi darbojas pret dzīvnieku alergēniem.

 

Daži dzīvesveida padomi, kā samazināt saskari ar mājdzīvnieku alergēniem darbā un citur

  • Izvairieties valkāt vilnas apģērbu, tā vietā dodiet priekšroku kokvilnai, piemēram, velciet svaigi izmazgātu T kreklu. Izpētīts, ka vilnas audums piesaista desmit reižu vairāk dzīvnieku ādas šūnu nekā kails augums.
  • Sarunājiet ar ģimeni, ka mājās būs kāda telpa, kur mājdzīvnieki netiks ielaisti, savukārt pirms ciemošanās pie draugiem palūdziet, lai virsmas notīra ar jaudīgu (HEPA) filtra putekļsūcēju.
  • Vietu, kur strādājat, ja tas ir iespējams, aprīkojiet ar gaisa attīrīšanas sistēmu, lai izfiltrētu jebkādus dzīvnieku alergēnus, kas varētu būt gaisā.
  • Izmēģiniet pretalerģisku, dabīgu izsmidzināmu līdzekli, kas samazina dzīvnieku un citu alergēnu klātbūtni iekštelpu gaisā. Izsmidziniet to savās mājās un darbā un palūdziet saviem draugiem un radiniekiem (kam ir mājdzīvnieki), lai to izsmidzina, pirms nākat pie viņiem ciemos.

 

 

Informācija no http://jauns.lv