Drīz daļai pārtikas preču cenas varētu samazināties. Kam tieši un kāpēc, skaidro eksperte

Pagājušajā gadā ievērojami pieauga pārtikas cenas, taču šogad otrajā ceturksnī tās varētu pārstāt kāpt un daļai produktu pat samazināties. Tā intervijā portālam Jauns.lv sacīja Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja, vadošā pētniece Ingūna Gulbe.
Graudu, eļļas un cukura cena jau ir desmitiem procentu zemāka, salīdzinot ar pīķa cenu. Līdz ar to otrajā ceturksnī varētu samazināties arī citu pārtikas produktu cenas.

FOTO: Shutterstock.com

Graudu, eļļas un cukura cena jau ir desmitiem procentu zemāka, salīdzinot ar pīķa cenu. Līdz ar to otrajā ceturksnī varētu samazināties arī citu pārtikas produktu cenas.

“Pagājušajā gadā mēs redzējām ļoti lielu cenu kāpumu. Tādu, kādu sen nebijām redzējuši. Daļu mēs izsaucām paši bezjēdzīgi, nevajadzīgi. Sāls cena kāpa līdz tādam līmenim, ka 

 

vienu brīdi veikalā sāls maksāja dārgāk par cukuru. Tam nebija nekādas loģikas, izņemot mūsu pašu ažiotāžu.”


Saistībā ar griķiem situācija psiholoģiski bija vairāk saprotama. “Sāls cena vairs nav atgriezusies [iepriekšējā līmenī] un, visticamāk, vairs nebūs 30 centi par kilogramu, kā bija."

 

Problēmas ar piegādēm

Sajutām lielu, sen nebijušu cenu kāpumu, kā arī kaut kādu nervozitāti un stresu, jo jau kovida laikā bija problēmas ar izejvielu piegādi, loģistikas ķēdēm utt. Bet karš to vēl vairāk satricināja. 

Likās, ka būs atrastas jaunas piegādes un loģistikas iespējas, bet līdz ar karu atkal radās problēmas. Arī sankcijas radīja problēmas, jo daudz izejvielu mums piegādāja no austrumu puses vai vismaz to maršruts šķērsoja arī austrumos esošās valstis. Runa ir par lauksaimniecībā izmantotajiem minerālmēsliem un citiem produktiem.

 

Gada beigās dārzeņi maksāja mazāk nekā rudenī

“Bija diezgan liels apjukums un stress, tāpēc pirmajā mirklī [pēc kara], martā, aprīlī cenas sakāpa debesīs. Tagad tas jau ir norimis, mēs esam iemācījušies dzīvot jaunā veidā un dažām produktu grupām ir pat cenu samazinājums decembrī, salīdzinot ar septembri, piemēram, dārzeņiem gan Latvijā, gan Lietuvā, gan Igaunijā,” pauda Agroresursu un ekonomikas institūta pārstāve.

Reklāma
Reklāma

 

Septembris parasti ir dārzeņu sezonas mēnesis un kāposti, bietes, kartupeļi un citi dārzeņi maksā mazāk. Bet pagājušā gada septembrī dārzeņiem cenas bija augstākas nekā decembrī, kad jāņem vērā arī dārzeņu uzglabāšanas izdevumi.

Tā noticis visās trīs Baltijas valstīs – dārzeņu cenas pagājušā gada nogalē samazinājās.
“Tāpat esam sapratuši, ka gan jau izdzīvosim un nav tā, ka jālieto tikai saulespuķu eļļa. Ir arī alternatīvās eļļas. Taču tagad saulespuķu eļļai jau ir cenu samazinājums visās trīs Baltijas valstīs.

 

Pārējiem produktiem cenas paliek turpat vai daļai vēl kāpj. Piemēram, sviestam cena vēl joprojām kāpj.”

 

Mazumtirgotāji spiež pārtraukt cenu kāpumu

Speciāliste vērsa uzmanību, ka pasaulē graudiem, eļļai un cukuram cena ir samazinājusies. “Līdz ar to arī pārējiem produktiem cena vismaz nepieaug.” Izskatās, ka šī gada otrajā ceturksnī, ja kopējā situācija pasaulē būs tāda, kāda tā ir pašlaik, vajadzētu sākties pat cenu samazinājumam.
Dažādu produktu tirdzniecības darījumi eksporta tirgos jau parāda zemākas cenas. Viens no to iemesliem ir cilvēku samazinātā pirktspēja, līdz ar to ir spiediens no mazumtirgotājiem vairs necelt cenas, bet pat samazināt tās. Tas raksturīgs visā Eiropā, ne tikai Latvijā. 

“Mums būs tāpat kā citur,” pauda Ingūna Gulbe. 

Saistītie raksti