Kā izvēlēties visatbilstošāko skolas somu?

Vasara straujiem soļiem tuvojas izskaņai, līdz ar to skolēniem un viņu vecākiem jāsāk domāt par skolas somas iegādi. Izvēloties mugursomu, ir nepieciešams vērst daudz vairāk uzmanības nekā rakstāmpiederumu un burtnīcu iegādei. Ir svarīgi neapjukt plašajā piedāvājumu klāstā, izsverot konkrētus punktus, kas ir svarīgi un atbilstoši tieši Tavam bērnam.
Īstā skolas soma var sagādāt tik daudz prieka!

FOTO: Publicitātes foto

Īstā skolas soma var sagādāt tik daudz prieka!

Ja nezini, pēc kādiem kritērijiem vadīties skolas somas iegādē, turpini lasīt!

 

Apzinātu izvēļu pamatā balstās iepriekš veikta plusu un mīnusu izsvēršana, kas galvenokārt pamatojas uz bērnu mugursomas funkcijām, nevis dizainu. Zinām, ka pirmais, ko bērns pamana, ir vizuālais izskats. Lūk, kopā ar bērnu jūs būsiet lielisks tandēms – bērns vairāk fokusēsies uz somas dizainu, bet Tu uz somas svarīgākajām funkcijām. Tagad aplūkosim skolas somu būtiskākos kritērijus, pēc kā vadīties.

 

Kvalitāte

Izvēlies kvalitāti pār kvantitāti. Tas palīdzēs samazināt somu pirkšanas biežumu, jo tā būs izturīga, ērta un atbilstoša bērna augumam vairāk kā vienu mācību gadu. Nereti lētas, zemas kvalitātes skolas somas bērniem iztur vien pāris mēnešus – biežāks resursu patēriņš. Ja raugāmies arī no ilgtspējīgas vides attīstības puses, izvēloties kvalitatīvu mugursomu, reducējam piesārņojuma riskus.

 

Esot veikalā, pārbaudi:

  • mugursomas apstrādes šuvumus (smaguma izturība);
  • rāvējslēdzēju auduma atlokus (ūdens izturība);
  • lencīšu un muguras daļas polsterējumu jeb ortopēdiskās skolas mugursomas (ērtums un saudzīgums pret muguru);
  • krūšu vai vidukļa sasprādzējamās siksnas (svara izvienādošana un papildus atbalsts);
  • mugursomas materiālu (sintētisks – viegls, ūdensizturīgs, viegli kopjams);
  • ietilpību (daudz dažādu kabatu, sadalījumu, atvērumu).

 

Foto: freepik.com / Freepik

 

Izmērs

Nēsājot neatbilstoša izmēra somas, var saskarties ar muguras savilkumiem, sāpēm un nepareizas stājas izveides. 

Lai no tā izvairītos, skolas soma ir jāiegādājas kopā ar bērnu un jāizmēģina pirms tās iegādes

Atrodoties veikalā, vienmēr ir iespēja palūgt, vai somā var ievietot grāmatas, lai bērns izmēģinātu, cik ērti un kāds ir somas atbalsts, nesot lielāku smagumu.

Mugursomas platumam ir jābūt līdzīgam bērna muguras platumam, lai šī soma atbilstoši piegulētu pie muguras, neveidojot izliekumu. Savukārt somas augstumam ir jābūt nedaudz zem pleciem un virs jostasvietas. Lencīšu garumam ir jābūt regulējamam tā, lai bērnu mugursoma var tikt precīzi pielāgota.

 

Dizains

Lai vai cik svarīgas ir mugursomas funkcijas, tomēr lielu lomu spēlē arī tas, kā soma izskatās, jo bērns to nēsās katru dienu vismaz viena gada garumā. 

Mugursomas bērniem ieteicams izvēlēties košās krāsās ar interesantu apdruku, kas saskan ar bērna vēlmēm. Šāda veida somas arī būs kā palīgs bērna atpazīšanā pa gabalu.

Kad soma ir iegādāta, tad variet piedāvāt to izdaiļot ar papildus aksesuāriem, padarot to pēc iespējas autentiskāku. Tie var būt dažādi piekariņi, piespraudes, ķēdītes. Šādi bērnam tiks radītas pozitīvākas asociācijas ar skolu, kas palielinās viņa vēlmi likt skaisto un ērto somu uz pleciem un doties uz skolu.

Savukārt gada tumšajā laikā atceraties par atstarotāju lietošanu. To piestiprināšana pie skolas somas ir lielisks veids, kā pasargāt savu bērnu. Ir pieejami visdažādākie to veidi ikviena bērna gaumei. 

 

Foto: pexels.com / Karolina Grabowska

 

Rūpes par bērna labklājību un drošību ir katra vecāka prioritāte. Vai tā būtu skolas soma pirmklasniekam, pirmais velosipēds vai bērnistabas mēbeles – vecāki visdrīzāk izvēlēsies to, kas ir labākais, drošākais un kvalitatīvākais, sniedzot bērnam lieliskāko pieredzi.

 

Vai šis raksts Tev noderēja? Dalies iegūtajās zināšanās ar tiem, kuriem šis arī ir aktuāli. Lai veiksmīga iepirkšanās!