Kā izvēlēties virtuves traukus?

Ēdiena gatavošana ir ļoti nomierinoša un patīkama nodarbe. Daudziem darbošanās virtuvē ir kā hobijs. Lai gatavot ēdienu būtu vēl patīkamāk, ir svarīgi izvēlēties kvalitatīvus traukus, jo no tiem lielā mērā atkarīgs galarezultāts. Turklāt labi trauki arī kalpos ilgāk. Vislabāk izvēlēties traukus no zināma ražotāja, jo šādā gadījumā nebūs jāuztraucas par produkta kvalitāti.
Kā izvēlēties virtuves traukus?

FOTO: Publicitātes foto

Ja arī Jums ir vajadzīgi jauni virtuves trauki, taču nezināt, kādus labāk izvēlēties, tad lasiet raksta turpinājumu. Tajā atradīsiet dažus vērtīgus padomus!

 

Alumīnija trauki

Alumīnija trauki ir visvieglākie no visiem virtuves traukiem, kuros iespējams gatavot ēdienu. Šādi trauki veikalos ir pieejami par zemām cenām un tie kalpo pietiekami ilgi. Šos traukus ieteicams izmantot, ja nepieciešams uzsildīt pienu, uzvārīt makaronus vai arī pagatavot putru.
 

Alumīnija traukos nav ieteicams gatavot ēdienus, kas satur lielu daudzumu skābes vai ir sārmaini, jo saskarē ar šīm vielām metāls var tikt sabojāts. Tāpat nav ieteicams uzglabāt ēdienu alumīnija traukos, jo dažādi pētījumi liecina, ka ēdiena sastāvā var nonākt alumīnija daļiņas, kas, savukārt, var kaitēt veselībai. Ja tomēr vēlaties iegādāties alumīnija traukus, tad ieteicams izvēlēties tādus, kas ir pārklāti ar speciālu pārklājumu, ar kura palīdzību šīs daļiņas nenonāk saskarē ar ēdienu. 
 

Čuguna trauki

Čuguna trauki ir paši smagākie virtuves trauki. Gatavojot ēdienu šādos traukos, jārēķinās, ka šādi trauki sasilst lēnām, tomēr diezgan ilgi arī uztur siltumu. Čuguna traukos ieteicams gatavot dažādus gaļas ēdienus, plovu, sautējumus, kā arī pankūkas. Tomēr čuguna traukiem ir arī savi mīnusi. Papildus tam, ka tie ir ļoti smagi, tiem ir nepieciešama īpaša kopšana. Ja čuguna trauki netiek pienācīgi kopti, ar laiku tie var sākt rūsēt. 
 

Nerūsējošā tērauda trauki

Nerūsējošā tērauda trauki ir vieni no izturīgākajiem virtuves traukiem. Turklāt tie ir vizuāli ļoti pievilcīgi, tāpēc iederēsies ikvienā virtuves interjerā. Nerūsējošā tērauda traukus var izmantot ļoti augstā temperatūrā, tie ir nekaitīgi veselībai un tos neskar korozija. Viens no lielākajiem šādu virtuves trauku plusiem ir tāds, ka šādos traukos var gatavot pilnīgi jebko. Pēc ēdiena pagatavošanas, šos traukus ir viegli nomazgāt. 

 

Trauki ar teflona pārklājumu

Trauki ar teflona pārklājumu ļoti ātri uzkarst. Šādos traukos var gatavot dažādus ēdienus, neizmantojot lielu daudzumu eļļas, jo ēdiens nepiedegs. Šie trauki būs ļoti piemēroti zupu gatavošanai un dārzeņu sautēšanai. Jāņem vērā, ka teflona traukus nepieciešams ļoti rūpīgi kopt. 

 

Gatavojot ēdienu, nepieciešams izmantot tikai koka vai silikona ēdiena gatavošanas piederumus. Nekādā gadījumā nedrīkst izmantot metāla ēdiena gatavošanas piederumus. Teflona traukus nav ieteicams karsēt temperatūrā, kas ir augstāka par 250 grādiem pēc Celsija. Mazgāt šādus traukus var tikai ar mīkstām trauku švammītem. Tomēr, lai cik rūpīgi tiktu kopti šādi trauki, tos ik pēc 2 vai 3 gadiem vajadzēs mainīt. 

 

Keramiskie trauki

Keramisko trauku viena no labākajām īpašībām ir tāda, ka ēdiens šādos traukos nepiedeg. Šie trauki vienmērīgi sasilst un tos ir vienkārši kopt. Mēdz teikt, ka ēdienam, kas ir gatavots šāda veida traukos, ir īpaša garša. Tomēr jāņem vērā, ka šie trauki ir diezgan trausli, tāpēc ar tiem jāapietas ļoti uzmanīgi. 
 

Stikla trauki

Stikla trauki ir ugunsizturīgi, tie ir vizuāli pievilcīgi, ļoti labi uztur siltumu, kā arī tos ir vienkārši kopt. Neskatoties uz to, ka stikla traukiem ir ļoti daudz labu īpašību, viena no sliktākajām īpašībām ir tā, ka šādi trauki nav izturīgi. Tie ir uzmanīgi jānovieto uz virsmām, kā arī nedrīkst pieļaut, ka karsts stikla trauks nonāk saskarē ar vēsu ūdeni.

 

Kur iegādāties virtuves traukus?

Virtuves traukus var iegādāties arī internetā. Piemēram, interneta veikalā 220.lv virtuves trauku komplekti ir pieejami ļoti plašā klāstā. Šajā klāstā atradīsiet dažādas pannas, tajā skaitā arī Fissman pannas, katlus, cepamos traukus, kā arī ēdiena gatavošanas piederumus.